Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Celsius Network was een ponzi scheme

Celsius Network was een ponzi scheme

Celsius Network was een ponzi scheme

woensdag 01 februari 2023 - door Redactie

Volgens een onafhankelijk onderzoeker van de U.S. Bankruptcy Court maakte het bankroete Celsius Network zich schuldig aan ponzifraude.

Celsius gebruikte geld van nieuwe klanten om reeds bestaande klanten te betalen. Dat staat te lezen in een lijvig verslag dat gisteren werd voorgesteld. "In elk opzicht, van de contracten met klanten tot de risico's die genomen werden, stond de bedrijfsvoering van Celsius haaks op wat aan klanten werd verteld. Celsius stelde zich voor als een betrouwbare onderneming, maar al van bij de start werden klanten bedrogen", klinkt het.

ICO

Al van bij de ICO werden beleggers voorgelogen. Celsius was van plan om 50 miljoen dollar op te halen en topman Alex Mashinsky beloofde om eventueel onverkochte tokens zelf op te kopen. In werkelijkheid bracht de verkoop maar 32 miljoen dollar op, maar daarover werd nooit gecommuniceerd.

Manipulatie Celsius token

Vanaf 2018 tot aan de ondergang verkocht Mashinsky zo'n 25 miljoen CEL tokens, wat hem 68,7 miljoen dollar opleverde. Telkens hij een groot pakket CEL tokens verkocht, begon de prijs te dalen. Celsius gebruikte dan fondsen van klanten om zelf in de markt te stappen. Zo kon de prijs van de CEL token weer opgedreven worden.

Onhoudbare intresten

Celsius bood op zijn platform hoge intresten aan voor wie zijn cryptomunten er wilde stallen. Maar in werkelijkheid was de geafficheerde intrest niet gebaseerd op wat Celsius verdiende door deze fondsen uit te lenen. De intrestvoeten werden simpelweg hoger gezet dan bij concurrenten, om zoveel mogelijk vers geld te kunnen aantrekken.

Tussen 2018 en juni 2022 keerde Celsius gigantisch veel beloningen uit, veel meer dan wat ze verdienden op het uitlenen van het geld van klanten. Er werd voor maar liefst 1,36 miljard dollar meer uitgekeerd dan wat er verdiend was.

Bedrog van topman Mashinsky

Mashinsky deinsde er niet voor terug om beleggers te misleiden, dat blijkt uit de talloze tv optredens die de topman maakte. Hij zei telkens dat Celsius erg voorzichtig was met geld uit te lenen en dat de leningen bovendien altijd gedekt werden door onderpand te eisen van wel 200%. In werkelijkheid leenden ze geld uit aan Alameda Research, het zusterbedrijf van de geïmplodeerde exchange FTX, waarbij zelfs de FTT token als onderpand werd aanvaard.

Mashinsky loog ook wanneer hij vertelde dat de ingelegde coins steeds eigendom van de klanten bleven, waardoor ze deze bij een faillissement van Celsius zouden terug krijgen. Dat blijkt uiteraard niet het geval te zijn.

Verder beweerde hij dat Celsius een hoge return kon realiseren door een laag risico te nemen. Naast de bedenkelijke leningen nam Celsius ook zelf posities in. Zo verloren ze maar liefst 800 miljoen dollar door risicovolle trading strategieën, zoals de Grayscale trade.

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu