Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Gemini vraagt ontslag Barry Silbert

Gemini vraagt ontslag Barry Silbert

Gemini vraagt ontslag Barry Silbert

dinsdag 10 januari 2023 - door Redactie

De saga rond DCG en Genesis blijft maar duren. In een nieuwe open brief eist Cameron Winklevoss van Gemini het ontslag van Barry Silbert.

Cameron Winklevoss had eerder al een open brief gepubliceerd gericht aan Barry Silbert, met daarin een deadline van 8 januari om te reageren. Er kwam echter geen antwoord van Silbert en Winklevoss schrijft nu een nieuwe open brief. Deze keer is de brief gericht aan de raad van bestuur van DCG. Winklevoss eist het ontslag van CEO Barry Silbert en vraagt aan het bestuur om een nieuwe CEO aan te stellen, die de liquiditeitscrisis helpt oplossen.

Winklevoss windt er in de brief geen doekjes om. "Gemini en meer dan 340.000 Earn klanten zijn opgelicht door Genesis Capital, het moederbedrijf Digital Currency Groep, de CEO Barry Silbert en ander personeel op sleutelposities", klinkt het. "Een samenzwering tussen deze partijen zorgde ervoor dat er foutieve informatie aan Gemini en de Earn gebruikers werd bezorgd over de solvabiliteit en financiële gezondheid van Genesis. Dit werd gedaan om mensen te laten geloven dat DCG de grote verliezen van het 3AC faillissement had geabsorbeerd. Door te liegen hoopten ze dat mensen geld zouden blijven uitlenen, zodat ze uit deze put zouden kunnen geraken."

Zoals al eerder geschreven in het artikel 'Een diepe duik in het Genesis en DCG fiasco', leende Genesis 2,36 miljard dollar aan 3AC. Dit hefboomfonds ging in juni 2022 overkop door de implosie van Terra / LUNA. Genesis verkocht het onderpand van deze lening maar bleef met een gat zitten van minstens 1,2 miljard dollar.

Volgens Winklevoss had Barry Silbert op dat moment de keuze om het Genesis loan book te herstructureren of het gat van 1,2 miljard dollar te dichten. "Hij deed geen van beide", zegt Winklevoss. Genesis had op dat moment voor zo'n 8 miljard dollar aan leningen, waardoor het verlies van 1,2 miljard dollar zo'n 15% van het loan book vertegenwoordigde. Door een herstructurering van de leningen zou dat verlies kunnen opgevangen worden, maar Barry Silbert zei dat DCG zou tussenkomen om Genesis te redden. In werkelijkheid werd er geen kapitaal gestort, maar werd een belofte gedaan om het nodige geld te betalen in 2032. Deze zogenaamde 'promissory note' van 1,1 miljard dollar loste het liquiditeitsprobleem en solvabiliteitsprobleem van Genesis dus niet op.

Boekhoudkundige fraude

Volgens Winklevoss werd de 'promissory note' als een vlottend actief voorgesteld op de balans van Genesis. Het werd geboekt als een vordering ter waarde van 1,1 miljard dollar. Vlottende activa zijn doorgaans korte termijn vorderingen die binnen het jaar kunnen gerealiseerd worden, een promissory note die 10 jaren loopt zou hier volgens Winklevoss niet op de balans mogen staan.

Daarnaast voert Winklevoss aan dat de waardering fout is. Een betaling van 1,1 miljard na 10 jaren zou vandaag gewaardeerd moeten worden op bijvoorbeeld 300 miljoen dollar als de 'net present value'.

Deze boekhoudkundige trucjes zorgden er dus voor dat Genesis solvabel leek en dat het leek alsof Genesis zijn verplichtingen zou kunnen nakomen.

Winklevoss en Gemini hebben advocatenkantoor Kirkland & Ellis aangesteld om hen te begeleiden. De open brieven zullen dan ook door de advocaten goedgekeurd zijn, wat maakt dat ze vermoeden dat ze stevig in hun schoenen staan om dergelijke beschuldigingen te uiten. De kans is daarom groot dat er al effectief een onderzoek gaande is naar boekhoudkundige fraude bij DCG en Genesis. Eind vorige week raakte al bekend dat er een onderzoek loopt van de SEC en het Department of Justice, maar meer details werden nog niet bekend gemaakt. 

Hebzucht

Winklevoss onderstreept dat DCG te hebzuchtig was door grote leningen toe te staan aan 3AC, zonder het nodige onderpand te eisen. Omdat ze hiermee de 'Grayscale trade' financierden, werd ook DCG hier beter van. De bitcoin koers werd immers opgedreven, waardoor de DCG dochter Grayscale op hogere inkomsten mocht rekenen in de vorm van de oplopende fee. Dat hebben we ook al uitgelegd in het artikel 'Een diepe duik in het Genesis en DCG fiasco'.

Nieuwe CEO

Winklevoss zegt het vertrouwen kwijt te zijn en zegt dat er geen oplossingen mogelijk zijn zolang Barry Silbert CEO blijft van DCG. Winklevoss vraagt daarom het ontslag van Silbert. Volgens Winklevoss kan er met een nieuw management buiten de rechtbanken om een oplossing gevonden worden voor de liquiditeitsproblemen. Wordt dus vervolgd.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu