maandag 01 augustus 2022 - door Redactie
De ondergang van bekende cryptodienstverleners doet de vraag naar self-custody toestellen enorm stijgen. Ledger zou zelfs 100 miljoen dollar bijtanken om de groei te ondersteunen.
De crash van de crypto koersen heeft bekende lending websites zoals Celsius en exchanges onder druk gezet, waarbij rekeningen van klanten bevroren werden. Dat schudde heel wat mensen plotseling wakker, die nu maar pas begrijpen wat de leuze 'not your keys, not your coins' eigenlijk betekent. Bitcoin werd ontwikkeld als reactie op de grote bankencrisis, waarbij waarde digitaal kan verplaatst worden zonder gebruik te maken van een tussenpersoon die je moet vertrouwen. Dit betekent ook dat de opslag van waarde in eigen beheer kan worden gehouden. Toch doet de meerderheid van de crypto gebruikers hiervoor nog steeds beroep op een tussenpersoon als een exchange.
Wie op een berg crypto zit, verdeelt dan ook best de risico's door gebruik te maken van verschillende hardware wallets die je bijvoorbeeld in een kluis kan bewaren. Je houdt dan alleen een klein deel beschikbaar op een hardware wallet die binnen handbereik blijft. Een ander klein deel kan je aanhouden op exchanges om bijvoorbeeld meteen te kunnen aanspreken of om te koppelen aan een crypto betaalkaart.
De meeste spelers zien de groei sterk terugvallen door de crypto winter, maar bij de leveranciers van hardware wallets zien we een ander verhaal. Pascal Gauthier, CEO van Ledger, gaf eerder al toe dat de omzet van het bedrijf met maar liefst 90% daalde tijdens de crypto winter van 2018. Eerder deze maand zei Gauthier tegen Cointelegraph dat Ledger elk kwartaal een omzet boekt die hoger ligt dan wat in het ganse jaar 2020 werd geboekt, wat trouwens een sterk jaar was voor Ledger.
Meer en meer mensen beginnen te beseffen dat hun cryptomunten mogelijk niet veilig zijn bij gecentraliseerde exchanges. Wanneer deze exchanges overkop gaan, zitten de bezittingen van de klanten vaak mee in het faillissement. Mensen die bitcoin hadden staan bij Mt. Gox zullen pas later deze maand een deel terug gestort krijgen, terwijl de exchange al in 2014 bankroet ging.
Om de groei te ondersteunen haalde Ledger vorig jaar 380 miljoen dollar op tegen een waardering van 1,5 miljard dollar. Momenteel zou het bedrijf gesprekken hebben over een bijkomende kapitaalronde van 100 miljoen dollar. Ledger heeft ondertussen al meer dan 4 miljoen klanten.
Naast markleiders Ledger en Trezor zijn er nieuwe uitdagers op de markt. Een opvallende speler is het Belgische NGRAVE, dat een revolutionaire cold wallet gemaakt heeft. Begin dit jaar sloot het bedrijf een kapitaalronde af van 6 miljoen dollar en momenteel wordt ook gewerkt aan een nieuwe ronde. NGRAVE wou eerst nog 75 miljoen dollar ophalen, maar door de crypto winter worden de ambities toch wat terug geschroefd. Er zal nu een lager bedrag opgehaald worden, waarmee het bedrijf wil aantonen dat het zijn producten wereldwijd aan de man kan brengen. In een latere fase zouden dan ook grotere rondes volgen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".