maandag 18 juli 2022 - door Steven Anthonis
De Nederlandsche Bank maakt vandaag bekend dat ze Binance een bestuurlijke boete van iets meer dan 3,3 miljoen euro heeft opgelegd.
De DNB eist 3.325.000 euro van Binance voor het aanbieden van cryptodiensten in Nederland, zonder over de vereiste registratie te beschikken. Vanaf eind 2020 werden de eerste cryptodienstverleners geregistreerd bij de DNB. Op die manier kan de DNB nagaan of de cryptodienstverlener wel voldoet aan de Wwft, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.
Binance heeft in Nederland veel klanten maar registreerde zich niet bij de DNB. Hierdoor zijn mogelijke verdachte transacties niet gemeld. Geregistreerde partijen zijn verplicht om ongebruikelijke transacties te melden bij FIU-NL. Zo krijgen de opsporingsautoriteiten een zicht op mogelijk criminele geldstromen.
Ondertussen heeft Binance wel een registratieaanvraag lopen bij de DNB. De exchange is volgens de DNB 'relatief transparant' geweest over de bedrijfsvoering, waardoor de opgelegde boete al met 5% verminderd werd. Toch heeft Binance begin juni nog bezwaar gemaakt tegen de boete. Binance merkt op dat er veel aanbieders met Nederlandse klanten zijn die geen registratie bij de DNB hebben. Toch heeft de DNB alleen tegenover Binance een openbare waarschuwing gepubliceerd. Volgens Binance is dat een schending van het gelijkheidsbeginsel.
Om te voldoen aan de eisen van de DNB werd op 7 oktober 2021 de vennootschap Binance Nederland BV opgericht. In een later stadium zullen alle accounts van klanten uit Nederland naar deze vennootschap verhuizen. In afwachting van de goedkeuring van de registratie blijft Binance zijn diensten wel aanbieden. Volgens de exchange zouden teveel klanten nu verliezen moeten slikken wanneer ze gedwongen posities moeten sluiten omdat hun account wordt opgezegd.
Binance heeft lang zijn diensten wereldwijd aangeboden zonder over enige vergunning te beschikken. De exchange groeide razendsnel en werd op nauwelijks enkele jaren tijd de grootste crypto exchange ter wereld. Vanaf 2021 begonnen verschillende regulatoren Binance op de vingers te tikken. Sindsdien probeert Binance zich meer in regel te stellen en evolueert het naar een gereguleerde fintech speler.
Lees hier meer over cryptomunten kopen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".