Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > ESMA wil Proof-of-Work crypto verbieden

ESMA wil Proof-of-Work crypto verbieden

ESMA wil Proof-of-Work crypto verbieden

woensdag 19 januari 2022 - door Redactie

De vice voorzitter van ESMA maakt zich zorgen over het energieverbruik van bitcoin.

Erik Thedéen is de vice voorzitter van ESMA, de European Securities and Markets Authority die het toezicht uitoefent op de financiële sector. In een interview met de Financial Times zegt Thedéen dat zijn thuisland Zweden geconfronteerd wordt met het hoge energieverbruik van bitcoin. In november riep de Zweedse regulator Finansinspektionen ook al op om cryptomunten te verbieden die een Proof-of-Work consensus algoritme gebruiken.

Proof-of-Work

Bitcoin transacties worden gegroepeerd in een block. Om zo'n block te maken moeten mijners zo snel mogelijk proberen een hash te krijgen die aan de opgelegde moeilijkheidsgraad voldoet. Om deze wedstrijd te winnen hebben mijners dus steeds zwaardere apparatuur nodig die veel elektriciteit verbruikt. Dat komt tot uiting in de hashrate, die weergeeft hoeveel rekenkracht er ingezet wordt in het bitcoin netwerk.

De mijner die het block mag maken, heeft hiervoor dus rekenkracht ingezet en heeft hiervoor werk geleverd. Vandaar de naam Proof-of-Work.

Energieverbruik van bitcoin

Volgens de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index verbruikt bitcoin nu 0,6% van de totale elektriciteitsproductie. Om winstgevend te kunnen zijn, zoeken mijners dan ook naar de goedkoopste elektriciteit. Heel vaak komen ze dan ook uit bij groene energie, waarvan de productie niet stopgezet kan worden en die dus verloren zou gaan als er geen vraag is vanuit de maatschappij. Je leest er meer over in ons stuk over het energieverbruik van bitcoin.

Zweden

Volgens Thedéen heeft Zweden de geproduceerde groene energie zelf nodig om ondermeer de eigen industrie klimaatvriendelijker te laten werken. "Het zou ironisch zijn dat de windenergie die we produceren langs de kustlijn alleen gebruikt zou worden om bitcoin te mijnen", zegt Thedéen. "Het energie intensief mijnen van cryptomunten moet daarom verboden worden", besluit de regulator.

Overstappen op Proof-of-Stake

Thedéen heeft ook de oplossing klaar. Hij vindt dat bitcoin dan maar moet overstappen op een Proof-of-Stake consensus algoritme. Ethereum, de tweede grootste cryptomunt, plant dit jaar een overstap op Proof-of-Stake wanneer Ethereum 2.0 wordt uitgerold.

In een Proof-of-Stake model gaan nodes de cryptomunten die ze bezitten vastzetten in een wallet. Hiermee bewijzen ze dat ze een 'stake' of een deel van de cryptomunten bezitten die in omloop zijn. Afhankelijk van de grootte van hun stake, zullen ze om de beurt gekozen worden om een nieuw block aan de blockchain toe te voegen. Omdat er geen wiskundige puzzel moet opgelost worden, kan dit met eenvoudige toestellen die weinig elektriciteit nodig hebben.

Een mogelijk probleem bij Proof-of-Stake is dat een grote partij cryptomunten kan blijven kopen tot ze meer dan 50% van de voorraad in handen hebben. In dat geval verwerven ze controle over het hele project en is er van decentralisatie geen sprake meer. Bij Proof-of-Work ligt dat veel moeilijker. Miners moeten dan namelijk investeren in apparatuur en ervoor zorgen dat ze alle rekenkracht naar zich toe trekken. In de huidige markt met een gebrek aan computerchips is dat onmogelijk.

Gebrek aan lobbygroepen

Volgens Melanion Capital, een investeringsfonds uit Parijs, is bitcoin een makkelijke prooi om aan te vallen omdat het over een gedecentraliseerd netwerk gaat. Er is geen CEO of lobbygroep die de belangen van bitcoin verdedigt.

El Salvador

Zelfs als landen bitcoin mining verbieden, dan nog zullen er andere landen in de wereld zijn die bitcoin wel omarmen. Denk maar aan El Salvador die een bitcoin mining infrastructuur aan het bouwen is die gebruik maakt van energie van vulkanen.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu