Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Ethereum 2.0?

Wat is Ethereum 2.0?

Wat is Ethereum 2.0?

donderdag 12 november 2020

Fase 0 van de lancering van ETH 2.0 zal op 1 december 2020 van start gaan. Hoe zal deze gigantische upgrade aan het Ethereum netwerk er juist uit zien en waarom is dit nodig?

De huidige Ethereum blockchain is vaak traag en de transactiekosten kunnen flink oplopen wanneer het netwerk overbelast is. Op zulke momenten gaan de gasprijzen door het dak. ETH1.0  is zonder twijfel op zijn limieten gebotst.

Blockchains die werken met Proof of work (PoW) zijn traag. In dit geval moeten mijners blokken verifiëren en een cryptografische puzzel oplossen waar veel rekenkracht en dus energie voor nodig is. De snelste mijner wordt immers beloond met nieuwe coins, waardoor je als kleine vis met beperkte apparatuur haast geen schijn van kans meer maakt.

De Bitcoin blockchain verwerkt momenteel zo'n 7 transacties per seconde en ETH doet momenteel zo'n 15 transacties per seconde (TPS). In vergelijking met centraal beheerde netwerken is dat enorm traag.  Betalingsverwerker Visa zou gemiddeld zo'n 1.700 tot 2.000 transacties per seconde verwerken, met pieken van 4 tot 5.000 TPS. In theorie zou Visa tot wel 65.000 TPS kunnen verwerken.

Door de overstap naar Ethereum 2.0 zal het netwerk op termijn zo'n 100.000 transacties per seconde kunnen verwerken. Sommige waarnemers spreken dan ook over het 'iPhone moment' voor blockchain toepassingen, waardoor massale adoptie mogelijk wordt.

Er wordt al lang gewerkt aan ETH2 of Serenity en de lanceringsdatum is steeds weer uitgesteld. Fase 0 moest normaal in januari 2020 van start gaan, maar de lanceringsdatum is nu vastgelegd op 1 december. De volledige implementatie zal ook een hele tijd duren. Vanaf de lancering mag je rekenen op nog minstens een jaar werk vooraleer de volledige upgrade uitgerold is.

Er zijn twee technieken die ETH sneller en goedkoper moeten maken: de overstap naar Proof of Stake (PoS) en Sharding.

Proof of Stake

Bij Proof of Stake hebben validators of nodes geen zware computer meer nodig. Ze moeten niet met elkaar concurreren om de snelste te zijn. Wel moeten ze een bepaald aantal coins staken en dus vasthouden in hun wallet. Het netwerk zal dan kiezen welke node een nieuw blok mag samenstellen en deze zal beloond worden met nieuwe coins. De nodes die niet geselecteerd zijn, moeten het blok vervolgens controleren en bevestigen dat alles klopt. Minstens 128 validators moeten het blok controleren.

Het netwerk kan zo erg gedecentraliseerd worden, wat met Proof of Work momenteel een probleem geworden is. Er zijn vooral grote mining pools die de transacties valideren, waardoor het netwerk dus afhankelijk is geworden van enkele heel grote partijen.

Ethereum zal met het Casper Proof of Stake protocol werken. Als een validator probeert frauduleuze transacties door te voeren, dan zal dit ontdekt worden door het netwerk. De validator zal vervolgens een deel of misschien wel al zijn ETH verliezen.

Sharding

Sharding is een techniek om de schaalbaarheid van een blockchain fors op te krikken. In plaats van gebruik te maken van slechts 1 chain, laat men verschillende chains naast mekaar lopen. Bij Eth2 wil men 64 shard chains opzetten die allemaal rapporteren aan 1 centrale chain, de Beacon chain. Deze centrale chain zorgt ervoor dat het hele netwerk gesynchroniseerd is.

Als er dus een ETH betaling verwerkt wordt in één shard chain, dan zullen toch alle andere chains op de hoogte zijn. Dit komt omdat een goedgekeurd blok op een shard chain uiteindelijk aan de beacon chain wordt toegevoegd.

Je zou kunnen zeggen dat ETH vandaag een snelweg is die bestaat uit slechts 1 rijvak. Volgend jaar gaan er 64 rijvakken zijn waardoor de capaciteit enorm zal uitbreiden.

Implementatie in verschillende stappen

De volledige transitie naar Eth2 zal een lange tijd in beslag nemen en verloopt in drie fases.

Fase 0: introductie Beacon Chain

Fase 0 zal van start gaan op 1 december met de lancering van het Beacon chain. Om dit mogelijk te maken, moet er wel minstens 524.288 ETH geplaatst worden in een 'deposit contract'. Er moeten ook minstens 16.384 validators deelnemen. Op deze manier wil men het netwerk dus erg gedecentraliseerd houden.

Iedereen die wil deelnemen aan het netwerk moet minstens 32 ETH storten, momenteel zo'n 12.000 euro. In totaal wordt dus zo'n 195 miljoen euro ingezet. Deze som moet minstens 7 dagen voor de lancering vast staan, anders wordt de lancering uitgesteld met 7 dagen. En dit telkens weer tot het vereiste minimum is bereikt. Op het moment van schrijven is volgens Etherscan zo'n 58.000 ETH gestort.

In de eerste fase zal het Beacon chain nog niet werken met shard chains. Er moeten eerst validators geregistreerd worden en er moet bijgehouden worden hoeveel ETH zij juist staken.

Fase 1: introductie shard chains

Ergens in 2021 zullen de shard chains gelanceerd worden. Validators zullen op een bepaalde chain werken en moeten dus niet de gehele blockchain downloaden en opvolgen. De Beacon chain zorgt er namelijk voor dat alles in sync zal verlopen.  Wie momenteel ETH bezit hoeft dus geen stappen te ondernemen en zal op een dag misschien zelfs nietsvermoedend gebruik maken van het nieuwe netwerk.

Fase 1.5: huidige mainnet wordt een shard chain

Ergens in 2021 zal het huidige Ethereum netwerk als een shard chain worden opgenomen in het nieuwe netwerk. Gebruikers zouden hier niets mogen van merken, de overgang zou geruisloos moeten verlopen.

Fase 2: shards volledig operationeel

In deze fase is alles operationeel en kunnen shards werken met smart contracts en ook communiceren met elkaar.

Wat met de ETH prijs?

Grote vraag is uiteraard hoe de ETH prijs zal reageren op de lancering van Ethereum 2.0. Er zijn heel wat positieve elementen die de koers richting $1.000 en hoger kunnen sturen.

Ten eerste zal het gebruik toenemen omdat het netwerk sneller en performanter wordt. Ten tweede zullen investeerders aangemoedigd worden om hun ETH te staken, zodat ze beloningen kunnen ontvangen. Dit zal afhankelijk zijn van het aantal stakers, maar de vergoedingen zouden jaarlijks kunnen oplopen tot 8 à 15%.

ETH staken in een wallet betekent uiteraard dat deze coins niet op de markt verhandeld kunnen worden. De 524.288 ETH die in eerste instantie vastzitten in het deposit contract zorgen er meteen voor dat het aanbod aan vrij verhandelbare ETH wat opdroogt. Dat zou de prijs hoger kunnen sturen, zeker als er in een later stadium veel meer mensen beginnen te staken.

Daarnaast zullen ook de beloningen dalen. Momenteel wordt er jaarlijks zo'n 4.7 miljoen ETH bijgemaakt die naar de miners gaat. Volgens Ethereum oprichter Vitalik Buterin zou er met staking jaarlijks maar maximaal 2 miljoen extra ETH worden bijgemaakt. Dit is vergelijkbaar met een Bitcoin halving die steeds voor een enorm sterke koersstijging heeft gezorgd.

Naast deze elementen die positief zijn voor de ETH koers is er ook één groot gevaar. De implementatie van Eth2 zou namelijk op problemen kunnen botsen. Elke vertraging kan dan ook op de prijs van ETH wegen en deze zwaar onder druk zetten.

Ether kan je zelf kopen via bijvoorbeeld Bitvavo, Litebit, Anycoin Direct of Coinmerce.

Koers en grafiek CFD op Ethereum

Ethereum CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu