Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > China lanceert app voor digitale yuan

China lanceert app voor digitale yuan

China lanceert app voor digitale yuan

dinsdag 04 januari 2022 - door Redactie

China heeft in de Apple en Android app stores een wallet app gelanceerd voor de digitale yuan, de CBDC van het land.

Een CBDC is een Central Bank Digital Currency en is het antwoord van overheden op het succes van bitcoin en andere cryptomunten of stablecoins. Een CBDC wordt uitgegeven door de overheid en dit zou volgens politici voor veel vertrouwen moeten zorgen.

Cryptocurrency verboden

Om het project succesvol te lanceren heeft China wel eerst alle cryptomunten illegaal gemaakt. Bitcoin mijners moesten in de zomer China verlaten en daarna werd de aanval ingezet op exchanges. China vindt dat elke cryptocurrency transactie voortaan illegaal is en de exchanges zijn dan ook bezig met alle accounts van Chinezen te sluiten. Dit zorgde in de voorbije weken wel voor wat verkoopdruk omdat Chinese burgers al hun cryptomunten moesten verkopen.

e-CNY

In de app stores is nu een wallet app gelanceerd voor de e-CNY. De uitgever van deze app is de People's Bank of China's Digital Currency Research Institute, een tak van de centrale bank dus. Inwoners van 11 grote steden krijgen eerst de kans om de app te installeren en uit te testen. China heeft altijd gezegd dat het project klaar zou zijn tegen de Olympische Winterspelen 2022, die in februari in Peking plaatsvinden. Het is dan ook het uitgelezen moment om de wereld te tonen dat China voorop loopt in de digitalisering van geld en de uitgifte van een CBDC.

Buitenlanders zullen de e-CNY app kunnen gebruiken bij hun verblijf in China. Momenteel gebruiken Chinezen vooral de apps van Alibaba en Tencent om te betalen in winkels, maar dit is alleen mogelijk wanneer je over een Chinese bankrekening beschikt. Dat zou bij de e-CNY app niet nodig zijn.

In de voorbije maanden vonden er al grote testen plaats. China organiseerde loterijen waarbij mensen digitale yuans konden winnen die ze vervolgens konden uitgeven bij een selectie van bedrijven. De website JD.com liet bijvoorbeeld weten dat al meer dan 100.000 klanten met de e-CNY betaald hebben. In totaal zouden er al meer dan 20 miljoen wallets geopend zijn tijdens deze testfase, waarbij al voor meer dan 5 miljard dollar verhandeld werd.

Wereldwijde uitrol?

China probeert met de snelle lancering van een eigen CBDC het 'first mover advantage' te grijpen. Waarnemers vermoeden dat het land er op gokt dat zijn e-CNY wereldwijd gebruikt zal worden, wat goed mogelijk is gezien de enorme volumes aan internationale handel die China realiseert.  

China wantrouwt de internationale SWIFT betalingen, omdat de VS SWIFT kan dwingen om gevolg te geven aan bepaalde Amerikaanse sancties. Met een eigen CBDC zouden internationale betalingen voor China volledig onder de controle van het land zelf kunnen vallen. Op deze manier hoopt het land een einde te maken aan de dollar dominantie en de macht van de VS.

Programmeerbaar geld

China maakt gebruik van een sociaal kredietsysteem, waarbij de inwoners strafpunten krijgen wanneer ze iets verkeerd doen, zoals bijvoorbeeld een rood verkeerslicht negeren. Als de score te laag is, dan kunnen mensen bijvoorbeeld geen lening krijgen om een huis te kopen. Wanneer ze een hoge score hebben, krijgen ze bijvoorbeeld toegang tot bepaalde privileges of kortingen, zoals een goedkopere lening of korting op de energiefactuur.

Een overheid die zich bezig houdt met dergelijke big brother praktijken is angstaanjagend voor ons, maar door de introductie van een e-CNY kan China nog een stapje verder gaan. Als cash geld verdwijnt en de e-CNY de norm wordt, dan kan de Chinese overheid tot in de kleinste details beslissen hoe mensen mogen leven. Er kan bijvoorbeeld bepaald worden waar een individu nog geld mag uitgeven of welke producten iemand niet mag kopen. Als China bijvoorbeeld beslist dat niemand nog een Tesla mag kopen, dan kan dit zomaar met één druk op een knop ingesteld worden. Het land zou deze macht ook kunnen gebruiken als hefboom bij internationale onderhandelingen.

Op dit moment is het nog niet zeker of China dit allemaal gaat doen, maar een overheid komt toch al snel in de verleiding om zijn macht te vergroten. De vraag is dus of de wereld wel beter zal worden door de introductie van een dergelijke vorm van CBDC.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu