Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Fitch en IMF waarschuwen voor stablecoins

Fitch en IMF waarschuwen voor stablecoins

Fitch en IMF waarschuwen voor stablecoins

maandag 18 oktober 2021 - door Redactie

Zowel kredietbeoordelaar Fitch als het IMF trekken aan de alarmbel en maken zich zorgen over ondermeer de dekking van stablecoins.

Een stablecoin zoals USDT of USDC is een cryptomunt die de koers van de Amerikaanse dollar zou moeten volgen. Op deze manier kunnen bitcoin handelaars bijvoorbeeld snel in-en uitstappen zonder het cryptocurrency ecosysteem te verlaten. Elke nieuwe USDT zou dan ook gedekt moeten zijn door 1 echte Amerikaanse dollar, maar in de realiteit blijkt dat niet noodzakelijk het geval te zijn.

Hoe zijn stablecoins gedekt?

Tether is de grootste stablecoin die voor meer dan 70 miljard dollar aan tokens heeft uitgegeven. Een USDT is echter voor slechts 10% gedekt door echte Amerikaanse dollars. Ongeveer 50% is gedekt door 'kortlopend papier', kortlopende obligaties van bedrijven dus. De rest is volgens Tether gedekt door andere leningen, overheidsobligaties of investeringen, tot zelfs investeringen in cryptomunten als Bitcoin.

Welk kortlopend papier?

Het is echter niet zo duidelijk in welke obligaties Tether juist belegd heeft. Dat maakt de stablecoin wel kwetsbaar voor grote schokken. Stel maar eens voor wat er met Tether zou gebeuren als de wankele Chinese vastgoedreus Evergrande zou omvallen en als zou blijken dat Tether hier veel obligaties van bezit. 

Tether zelf drukt de markt op het hart dat ze geen papier van Evergrande bezitten. Meer dan de helft van het papier zou volgens Tether minstens A-2 zijn, wat de tweede beste rating is die kortlopend papier kan krijgen.

Meer regulering nodig

Onlangs zei Jerome Powell van de Amerikaanse Fed nog dat stablecoins vergelijkbaar zijn met bankdeposito's of geldmarktfondsen en dat ze dus op een gelijkaardige manier moeten gereguleerd worden. Powell zei ook dat kortlopend papier meestal een goede belegging is die heel liquide is en dus snel ten gelde gemaakt kan worden. Maar bij een grote financiële crisis zou deze markt weleens helemaal kunnen opdrogen, omdat iedereen tegelijk zijn papier in dollars wil omzetten. Handel is dan niet meer mogelijk en de koers van het papier crasht dan, waardoor ook de waarde van 1 USDT fors van 1 echte dollar kan beginnen afwijken.

Belangrijke speler op de markt voor commercial paper

Een ander effect van de sterke groei van stablecoins is dat ze een grote speler geworden zijn op de markt voor kortlopend papier. Turbulentie bij een stablecoin kan op die manier ook voor een groot effect zorgen op de markt voor kortlopend papier, wat dan weer voor besmettingsgevaar kan zorgen bij andere spelers die op deze markt actief zijn. Dit zou zich kunnen voordoen wanneer de uitgever van een stablecoin plots veel papier moet verkopen en zo de koersen laat crashen.

Transparantie

Enkele jaren geleden zei Tether nog dat elke USDT gedekt werd door 1 Amerikaanse dollar die ze zelf vast hielden. Dat bleek niet te kloppen en momenteel weten we dus dat Tether een groot geldmarktfonds is geworden dat veel belegt in kortlopend papier. Er is nog altijd geen transparantie over in welke bedrijven, sectoren of regio's Tether zo geïnvesteerd heeft.

Daarnaast zou deze praktijk ook de deur open zetten voor regelrechte corruptie. Omdat USDT nu evenveel waard is als een echte Amerikaanse dollar, zou Tether in de verleiding kunnen komen om ongedekte USDT's te minten. Deze zou Tether aan bedrijven kunnen geven in ruil voor commercial paper, dat zo op de Tether balans terecht zou komen. Op die manier wordt de balans opgeblazen voor buitenstaanders, waardoor het lijkt dat Tether veel papier gekocht heeft met echte dollars. Maar in realiteit gaat het dan over gebakken lucht.

Gevaar voor bitcoin?

Moest een stablecoin als Tether dus echt in de problemen komen, dan zal er een liquiditeitsschok door de cryptocurrency markten gaan. Dat kan in eerste instantie de koersen van bitcoin en andere cryptomunten onder druk zetten. Deze munten worden namelijk vaak gekocht door gebruik te maken van USDT en dat scenario valt dan weg.

Anderzijds is het zo dat er bij een vertrouwenscrisis gevlucht wordt naar een veilige haven. In de cryptowereld blijft bitcoin de kingmaker. Crypto handelaren die uit altcoins willen stappen gaan dan waarschijnlijk hun toevlucht zoeken in bitcoin.

Bitcoin koers in euro

Tether USDT grafiek in euro



Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline






Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu