Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Bitcoin mijners verlaten China

Bitcoin mijners verlaten China

Bitcoin mijners verlaten China

dinsdag 29 juni 2021 - door Redactie

Doorgewinterde bitcoin fans hebben de laatste jaren heel wat FUD over China gezien, maar deze keer wordt er echt ingegrepen.

In het verleden was er regelmatig negatief nieuws over China en bitcoin te lezen. Het land zou bijvoorbeeld hard ingrijpen om cryptocurrencies aan banden te leggen. Telkens weer bleek het niets meer dan wat FUD (Fear, Uncertainty, Doubt) te zijn en kon de cryptomarkt in China verder blijven floreren.

De berichten van de afgelopen weken dat China hard zou ingrijpen werden in eerste instantie dus opnieuw afgedaan als paniekzaaierij. Maar deze keer is het echt anders en zijn de bitcoin mijners het land aan het ontvluchten. In veel gevallen krijgen ze slechts enkele weken de tijd om hun volledige boeltje te pakken. Op Twitter verschijnen berichten van mijners die al hun apparatuur aan het inpakken zijn om te verschepen naar andere plaatsen op de wereld waar ze wel nog welkom zijn.

Hashrate in vrije val

De hashrate, simpel gezegd de totale computerkracht die ingeschakeld is om het bitcoin netwerk te beveiligen en nieuwe blokken te maken, is momenteel in vrije val. Dit is een rechtstreeks gevolg van bitcoin mijners die in China hun toestellen uitschakelen. Eind mei zat de hashrate nog rond de 150, momenteel bevindt deze waarde zich onder de 95.

Het bitcoin netwerk past zich evenwel aan en zal de moeilijkheidsgraad van het puzzelwerk van de mijners automatisch aanpassen. Het streefdoel is om de tien minuten een nieuw blok te mijnen. Als er minder rekenkracht ter beschikking is, zal dit trager verlopen. Daar waar er gemiddeld 6 blokken per uur gemijnd worden, is dit nu gedaald naar 4 of 5 per uur. Daarom komt er een 'difficulty adjustment', waardoor het voor mijners weer eenvoudiger gemaakt zal worden om de puzzels op te lossen, zodat er opnieuw 1 nieuw blok per 10 minuten aan de blockchain kan toegevoegd worden.

Op deze manier zal het bitcoin netwerk zich aanpassen en netjes blijven verder werken, ook al werd er veel apparatuur uitgeschakeld. 

Waarom grijpt China zo zwaar in?

Waarnemers wijzen naar verschillende verklaringen voor het plotse agressieve optreden van China.

Elektriciteitsnetwerk en klimaatdoelstellingen

Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat China de uitstoot van broeikasgassen wil terugdringen. Momenteel wordt er nog veel steenkool gebruikt om elektriciteit op te wekken, omdat er in veel gevallen een complete mismatch was tussen de plaats waar elektriciteit werd opgewekt en waar deze nodig was. Zo werden er dammen gebouwd die hydro-elektriciteit konden opwekken, maar die te ver gelegen waren van de grote steden die deze elektriciteit nodig hadden. Omdat er veel verlies zit op het transporteren van elektriciteit vestigden bitcoin mijners zich nabij deze energiebronnen, zodat de opgewekte elektriciteit niet verloren moest gaan.

De grootste Chinese steden liggen langs de kustlijnen, vaak duizenden kilometers verwijderd van de plaatsen waar dammen, windmolens of zonnepanelen parken staan. Tientallen terrawatuur (TWh) aan elektriciteit konden zo hun weg niet vinden naar de Chinese steden en daarom bouwde het land de voorbije jaren nieuwe hoogspanningskabels. Vandaag werd er al ruim 40.000 km aan dergelijke lijnen aangelegd, waardoor elektriciteit wél beter kan getransporteerd worden. Er is bijgevolg geen nood meer aan de bitcoin mijners als alternatieve afnemers van de geproduceerde elektriciteit. Bovendien gaan er heel wat verhalen de ronde van lokale politici die steekpenningen kregen van bitcoin mijners om elektriciteit te kunnen afnemen van bijvoorbeeld windmolens. Aan deze corruptie wordt nu meteen een einde gemaakt.

Digitale Yuan

China is al een tijdje aan het bouwen aan zijn eigen digitale munt, de e-yuan. Het gaat over de eerste CBDC (Central Bank Digital Currency) die in gebruik genomen zal worden. Er zijn al heel wat testfases doorlopen en honderd duizenden mensen hebben al met de munt betaald. De officiële lancering wordt verwacht in februari 2022. Om van de eigen munt een succes te kunnen maken is het best mogelijk dat China het liefst alle andere cryptomunten aan banden wil leggen.

Op naar Amerika?

Bitmain, specialist in crypto mining, tracht nu heel wat mijners naar de VS te lokken. De staat Texas heeft bijvoorbeeld al duidelijk gemaakt dat ze open staat voor bitcoin mining. Verder zullen mijners wel twee keer nadenken over hun nieuwe locaties. Naast de kostprijs van elektriciteit zal ook de betrouwbaarheid van de overheid en de stabiliteit van de wetgeving voortaan mee spelen. Mogelijke locaties die genoemd worden zijn andere plekken in Azië, Rusland of Kazachstan.

Vermoedelijk zullen de mijners dus uitwijken naar verschillende locaties wereldwijd, waardoor de decentralisatie van het bitcoin netwerk fel zal verbeteren. Daar waar de meeste mijners zich tot een tijdje geleden in China bevonden, zullen deze zich nu vestigen in verschillende landen. Een regulatoire ingreep in een specifiek land zal dan niet zo'n groot effect op het bitcoin netwerk kunnen hebben.

Op onze website lees je meer over het kopen van cryptomunten.

Bitcoin grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu