Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Diefstal van cryptomunten neemt toe

Diefstal van cryptomunten neemt toe

Diefstal van cryptomunten neemt toe

dinsdag 23 november 2021 - door Redactie

Wie veel geld in cryptocurrency heeft geïnvesteerd, kan zich maar beter beveiligen.

RTL Nieuws publiceerde gisteren een artikel over twee slachtoffers die vertelden hoe ze hun cryptomunten kwijtspeelden. Om te begrijpen wat er juist is gebeurd moet je snappen hoe cryptocurrency werkt. 

Public en Private Key

In de blockchain wordt er gebruik gemaakt van een public key of publiek adres, een reeks cijfers en letters die je zou kunnen vergelijken met een bankrekeningnummer. Naar dat adres kunnen cryptomunten als het ware verstuurd worden.

Daarnaast bestaat er ook een private key of private sleutel, waarmee je transacties moet ondertekenen. Dit zou je kunnen vergelijken met de pincode van je bankkaart die je moet intoetsen als je in de winkel wil betalen.

Wanneer iemand deze private sleutels dus te pakken krijgt, dan heeft deze persoon toegang tot jouw cryptomunten.

Opletten met online wallets

Bij beide slachtoffers in het artikel werd het saldo van hun online wallets geroofd. Het eerste slachtoffer had een wallet op de website Blockchain.com en zag dat het saldo van zijn wallet plots veel lager was.  Al zijn bitcoins werden verzonden naar een adres dat voor hem onbekend was. In totaal speelde hij op deze manier 22.000 euro kwijt.

De website Blockchain.com kan het slachtoffer ook niet helpen omdat de cryptomunten verdwenen zijn. Volgens het bedrijf werd het toestel van het slachtoffer gehackt en ging het niet over een kwetsbaarheid op de website.

Een ander slachtoffer denkt dat zijn computer besmet werd met malware, waardoor hackers toegang kregen tot zijn computer. In totaal zou hij 24.000 euro aan cryptomunten zien verdwijnen via Binance. Zijn account was goed beveiligd met een uniek wachtwoord en tweetrapsverificatie, maar toch zag hij dat zijn cryptomunten werden verzonden naar een wallet die hij niet kent.

Ook Binance wijst alle verantwoordelijkheid van zich af. Ze vermoeden dat het toestel van de klant slecht beveiligd was, waardoor de hackers konden toeslaan. De systemen van Binance konden op deze manier niet opmerken dat er iets verdacht aan de hand was.

Steeds meer aangiftes

De politie bevestigde aan RTL Nieuws dat het aantal meldingen van deze misdrijven toeneemt. Dit komt uiteraard omdat cryptomunten steeds meer gebruikt worden door het grote publiek.

Volgens de Fraudehelpdesk verliezen slachtoffers gemiddeld zo'n zes-tot zevenduizend euro.

Gebruik een hardware wallet

Wie een mooi kapitaal aan cryptomunten heeft opgebouwd, kan dit best verspreiden over verschillende wallets. Je kan best niet teveel rekenen op de online wallets van exchanges. Wanneer hackers toegang krijgen tot jouw account, kunnen ze de cryptomunten naar een eigen wallet versturen. Daarnaast kan de exchange ook zelf gehackt worden. Volgens een rapport van Atlas VPN werden er in het derde kwartaal van 2021 voor maar liefst 1 miljard dollar aan cryptomunten gestolen. In dit cijfer zitten ook de kwetsbaarheden van de blockchains zelf verwerkt.

In de cryptowereld wordt vaak gezegd: 'Not your keys, not your coins'. Wie gebruik maakt van een online wallet bij een exchange, kent helemaal de sleutels van deze wallet niet. Op deze manier geef je de controle over jouw investering af aan de exchange.

De veiligste manier om jouw sleutels te bewaren is door gebruik te maken van een hardware wallet. Op dit toestel staan de private sleutels bewaard en via het toestel kan je transacties ondertekenen, maar deze sleutels verlaten het toestel nooit. De NGRAVE ZERO hardware wallet is momenteel het veiligste toestel op de markt en is zelfs niet verbonden met het internet, maar gebruikt QR codes om te communiceren met een smartphone app. De eerste leveringen van het nieuwe toestel zijn onlangs van start gegaan, maar momenteel is de voorraad uitgeput. Op de website van NGRAVE kan je jezelf opgeven op een wachtlijst. Je krijgt dan een bericht wanneer er een nieuwe lading toestellen beschikbaar is.

Andere hardware wallets zoals de Ledger kan je kopen in de webshop van BTCdirect.

Bitcoin grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu