dinsdag 10 augustus 2021 - door Redactie
De cryptomunt ether onderging vorige week een zogenaamde hard fork, waarbij een deel van de transactiekosten automatisch vernietigd worden.
Let op: altcoins zijn ZEER risicovol en er is een hoge kans dat je jouw inleg gaat kwijtspelen. Bekijk een altcoin dus als een gokje en niet als een investering. Allerlei zaken kunnen fout lopen: het team achter de coin kan de investeerders oplichten, de code van het project kan zo lek als een zeef zijn waardoor hacks mogelijk worden, de blockchain kan stoppen met werken waardoor jouw coins vast blijven zitten,... Wees dus zeer voorzichtig met deze speculatieve speeltjes en bescherm je vermogen in de cryptomarkt!
Op 5 augustus onderging het ethereum netwerk een belangrijke upgrade. Een belangrijke aanpassing was het zogenaamde EIP-1559, een afkorting die staat voor Ethereum Improvement Proposal. Concreet zorgt dit voor enkele nieuwigheden in het uitvoeren van transacties.
Om een ethereum transactie uit te voeren moet de gebruiker een kost betalen, de zogenaamde 'gas fee'. Tot voor kort werd de blokken gevuld met transacties van partijen die bereid waren om veel 'gas' te betalen. Er vond een soort van veiling plaats en wie het meest wou betalen, was er zeker van dat zijn transactie snel uitgevoerd zou worden. Op de website ethgasstation kan je steeds raadplegen hoeveel de gas prijs momenteel bedraagt in Gwei (1 Gwei = 0.000000001 ether). Deze prijs fluctueert enorm, afhankelijk van de drukte op het ethereum netwerk.
EIP-1559 zorgt nu voor een geheel nieuwe manier om transactiekosten te bepalen. In plaats van een veiling bepaalt het netwerk nu zelf een 'base fee' die opgehoest moet worden om transacties te verwerken. Dit is het minimum bedrag aan gas dat je moet betalen om er zeker van te zijn dat je transactie zal opgenomen worden in één van de volgende blokken. Daarnaast kan de gebruiker een 'tip' geven aan de mijner, waardoor de transactie sneller opgepikt en verwerkt zal worden.
Bij drukte op het Ethereum netwerk en wanneer de blokken dus volledig gevuld zijn, zal deze 'tip' ervoor zorgen dat we per saldo in dezelfde situatie verzeild geraken zoals vroeger waarbij de veiling bepaalde welke transacties verwerkt werden. EIP-1559 zorgt er dus niet bepaald voor dat de transactiekosten van de cryptomunt goedkoper worden.
Het belangrijkste effect van EIP-1559 is echter de monetaire schok. Bij elke transactie wordt er automatisch een deel ETH 'verbrand' of vernietigd, met name de betaalde 'base fee' gaat in rook op.
Een mijner krijgt nog steeds een beloning van 2 ether per block, maar ziet zijn inkomsten wel stevig dalen doordat de base fee wordt vernietigd. De block reward bestaat voor de mijner dus voortaan uit de nieuw gedolven cryptomunten en de 'tips' van de gebruikers.
In de ethereum blockchain kan de intrede van de fork mooi gezien worden. In block 12964999 werd nog gewerkt volgens het oude principe, maar in het volgende block 12965000 zie je plots twee nieuwe lijntjes verschijnen: 'Base Fee Per Gas' en 'Burnt Fees'. In dat eerste nieuwe block werd amper 0.03 ether vernietigd, maar ondertussen zijn er ook al blocks gepasseerd waarbij meer dan 1 ether werd verbrand.
Het totale aantal ethers dat werd vernietigd kan je opvolgen op een website als ultrasound.money of etherchain. Op nauwelijks enkele dagen tijd werd al meer dan 65 miljoen dollar aan ether vernietigd.
Door deze aanpassing daalt de inflatie van ether naar schatting van 4% naar 3% per jaar, wat een positieve impact zou moeten hebben op de ether koers. De cryptomunt ether kan zo iets beter concurreren met bitcoin als het gaat over zijn functie als oppotmiddel ('store of value').
De volgende grote upgrade voor het ethereum netwerk is de 'merge', die vermoedelijk begin 2022 zal plaatsvinden. Hierbij zal het huidige ethereum mainnet verbonden worden met de ethereum 2.0 beacon chain. Het is een noodzakelijke stap om de overgang te maken van proof-of-work naar proof-of-stake. Momenteel staat er al zo'n 6.5 miljoen ETH vast om te staken op ETH 2.0, maar pas bij de merge zal deze ETH opnieuw opgevraagd kunnen worden.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".