Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Weiss Ratings waarschuwt voor aantal bitcoins in omloop

Weiss Ratings waarschuwt voor aantal bitcoins in omloop

Weiss Ratings waarschuwt voor aantal bitcoins in omloop

dinsdag 26 mei 2020 - door Redactie

Volgens Weiss Ratings zijn er meer bitcoins in omloop dan er gemijnd zijn. Dit komt omdat exchanges net zoals banken werken met een vorm van fractioneel bankieren.

Onder het fractioneel bankieren verzamelen de banken spaargeld dat ze vervolgens weer uitlenen. De banken weten dat de spaarders niet allemaal tegelijk hun geld weer gaan komen opvragen, waardoor ze dit geld kunnen uitlenen. Banken lenen zelfs meer geld uit dan ze in werkelijkheid ontvangen hebben en doen zo aan geldschepping. 

Volgens Weiss Ratings passen sommige cryptocurrency exchanges dit principe op een vergelijkbare manier toe. Heel wat klanten houden bitcoins bij voor de lange termijn en laten deze in hun wallet staan op de exchange. Hierdoor kan de exchange een bitcoin op papier nogmaals opnieuw verkopen aan een andere klant. Dit spel kan gespeeld worden zolang niet iedereen tegelijk zijn bitcoins gaat opnemen.

Daarnaast zijn er papieren varianten van bitcoins in omloop, die niet gedekt zijn door bitcoins in een wallet. Denk maar aan de futurecontracten zoals je die kent van goud en zilver. Ook hier is er meer papier in omloop dan dat er fysiek goud of zilver bestaat. De contracten worden doorgaans afgewikkeld in dollar. Heb je gekocht aan $1.500 en is goud gestegen naar $1.700, dan zal je de $200 winst uitgekeerd krijgen. Dat is uiteraard heel wat anders dan de fysieke levering van goud. Bij de bitcoin koers gebeurt dat op net dezelfde manier.

Cold wallets

Weiss onderstreept met zijn commentaar het belang van cold wallets. "De enige manier om je te beschermen is zelf je eigen cryptomunten bijhouden. Not your keys, not your crypto", klinkt het.

Om de cryptobeleggers wakker te schudden vond begin dit jaar de tweede editie plaats van het 'Proof of Keys' event. Op 3 januari werden alle bitcoin holders opgeroepen om hun bitcoins bij een exchange op te vragen en te versturen naar een eigen wallet.

De veiligste optie blijft uiteraard een zogenaamde hardware wallet of cold wallet. Later dit jaar wordt trouwens de veiligste cold wallet ter wereld gelanceerd door NGRAVE.

Zelf bitcoin kopen?

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu