Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is een Initial Exchange Offering?

Wat is een Initial Exchange Offering?

Wat is een Initial Exchange Offering?

woensdag 17 juli 2019

In 2017 haalden cryptoprojecten massaal veel geld op met ICO's, Initial Coin Offerings. Tegenwoordig zijn vooral de IEO's populair. Maar wat is dat juist?

Bij een ICO proberen cryptoprojecten geld op te halen door nieuwe tokens of cryptomunten uit te geven. In 2017 haalden heel wat projecten zo miljoenen dollars op. Geïnteresseerde investeerders maakten bijvoorbeeld ether over naar een smart contract en kregen in ruil ERC-20 tokens toegestuurd. Het succes was in grote mate afhankelijk van de kwaliteit van het project en het team, maar ook van de marketing rond de uitgifte van deze nieuwe tokens. Teams die hun project konden hypen en veel bezoekers naar hun website konden lokken, haalden zo makkelijk heel veel geld op. Helaas waren er ook heel wat scams actief waarbij de investeerders hun inleg in rook zagen opgaan. 

Tegenwoordig zijn de Initial Exchange Offerings aan een steile opgang bezig. Een IEO is net hetzelfde als de zojuist beschreven ICO, alleen gaat deze door op het platform van een cryptocurrency exchange. Daar zijn heel wat voordelen aan verbonden voor de projecten die geld willen ophalen. 

Ten eerste zorgt dit voor heel wat minder rompslomp. Het team achter het project moet alleen een fee betalen aan de exchange en deze neemt het grootste werk uit handen. Denk bijvoorbeeld aan projecten waarbij KYC noodzakelijk is (know your customer). De exchange zal dan de identiteit van token holders controleren, iets wat ze sowieso al dagelijks doen voor nieuwe klanten.

Het tweede voordeel is dat er meer én sneller geld wordt opgehaald. De exchanges krijgen doorgaans een percentage van het aantal tokens of coins die verkocht worden, waardoor ze de IEO zwaar zullen promoten bij hun klanten. En gezien heel wat exchanges honderdduizenden tot miljoenen klanten hebben, is de kans op succes veel groter dan bij een ICO die een project op eigen houtje moet realiseren. De welbekende exchange Binance heeft bijvoorbeeld Binance Launchpad om IEO's mogelijk te maken. Begin dit jaar haalde BitTorrent op dit platform 7,2 miljoen dollar op in minder dan 15 minuten. In februari haalde het project Fetch.AI  zelfs 6 miljoen dollar op in amper 10 seconden.

Nog een voordeel is dat de tokens meteen gelist worden op de desbetreffende exchange. Heel wat ICO projecten hadden namelijk moeite om hun tokens op goede exchanges te krijgen, waardoor er amper in gehandeld wordt en waardoor de waarde van de tokens niet kon stijgen. De cryptocurrency exchanges vroegen vaak torenhoge listing fees, soms wel tot een miljoen dollar. Heel wat teams waren dan ook niet bereid om zo diep in de buidel te tasten om hun token op deze exchanges te krijgen. Hierdoor worden heel wat tokens momenteel alleen verhandeld via doorgaans niet zo gebruiksvriendelijke decentralised exchanges. Alleen de echte cryptokenners zijn hierop actief en de volumes liggen daarom meestal heel erg laag.

De directe listing op een grote exchange met veel volume is dus ook een groot voordeel voor de investeerders. Daarnaast lopen investeerders bij IEO's wat minder risico. Een exchange als Binance is namelijk bezorgd over de eigen goede reputatie. Ze willen dan ook geen IEO lanceren voor een project waar ze zelf niet in geloven. Binance zal zelf een due diligence uitvoeren en het team achter het project grondig doorlichten. De scams worden er zo snel uitgehaald, waardoor beleggers met meer vertrouwen hun centen kunnen investeren in nieuwe beloftevolle projecten.

Cryptomunten kopen?Gratis nieuwsbrief

Abonneer op onze gratis nieuwsbrief!

Succesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu