Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is een Initial Exchange Offering?

Wat is een Initial Exchange Offering?

Wat is een Initial Exchange Offering?

woensdag 17 juli 2019 - door Redactie

In 2017 haalden cryptoprojecten massaal veel geld op met ICO's, Initial Coin Offerings. Tegenwoordig zijn vooral de IEO's populair. Maar wat is dat juist?

Bij een ICO proberen cryptoprojecten geld op te halen door nieuwe tokens of cryptomunten uit te geven. In 2017 haalden heel wat projecten zo miljoenen dollars op. Geïnteresseerde investeerders maakten bijvoorbeeld ether over naar een smart contract en kregen in ruil ERC-20 tokens toegestuurd. Het succes was in grote mate afhankelijk van de kwaliteit van het project en het team, maar ook van de marketing rond de uitgifte van deze nieuwe tokens. Teams die hun project konden hypen en veel bezoekers naar hun website konden lokken, haalden zo makkelijk heel veel geld op. Helaas waren er ook heel wat scams actief waarbij de investeerders hun inleg in rook zagen opgaan. 

Tegenwoordig zijn de Initial Exchange Offerings aan een steile opgang bezig. Een IEO is net hetzelfde als de zojuist beschreven ICO, alleen gaat deze door op het platform van een cryptocurrency exchange.

Voordelen tegenover ICO

Geld ophalen via een exchange heeft heel wat voordelen. 

Ten eerste zorgt dit voor heel wat minder rompslomp. Het team achter het project moet alleen een fee betalen aan de exchange en deze neemt het grootste werk uit handen. Denk bijvoorbeeld aan projecten waarbij KYC noodzakelijk is (know your customer). De exchange zal dan de identiteit van token holders controleren, iets wat ze sowieso al dagelijks doen voor nieuwe klanten.

Het tweede voordeel is dat er vaak meer én sneller geld wordt opgehaald. De exchanges krijgen doorgaans een percentage van het aantal tokens of coins die verkocht worden, waardoor ze de IEO zwaar zullen promoten bij hun klanten. En gezien heel wat exchanges honderdduizenden tot miljoenen klanten hebben, is de kans op succes veel groter dan bij een ICO die een project op eigen houtje moet realiseren. De welbekende exchange Binance heeft bijvoorbeeld Binance Launchpad om IEO's mogelijk te maken. Begin dit jaar haalde BitTorrent op dit platform 7,2 miljoen dollar op in minder dan 15 minuten. In februari haalde het project Fetch.AI  zelfs 6 miljoen dollar op in amper 10 seconden.

Nog een voordeel is dat de tokens meteen gelist worden op de desbetreffende exchange. Heel wat ICO projecten hadden namelijk moeite om hun tokens op goede exchanges te krijgen, waardoor er amper in gehandeld wordt en waardoor de waarde van de tokens niet kon stijgen. De cryptocurrency exchanges vroegen vaak torenhoge listing fees, soms wel tot een miljoen dollar. Heel wat teams waren dan ook niet bereid om zo diep in de buidel te tasten om hun token op deze exchanges te krijgen. Hierdoor worden heel wat tokens momenteel alleen verhandeld via doorgaans niet zo gebruiksvriendelijke decentralised exchanges. Alleen de echte cryptokenners zijn hierop actief en de volumes liggen daarom meestal heel erg laag.

De directe listing op een grote exchange met veel volume is dus ook een groot voordeel voor de investeerders. Daarnaast lopen investeerders bij IEO's misschien iets minder risico. Een exchange zou namelijk bezorgd moeten zijn over de eigen goede reputatie. Ze zouden dan ook een IEO van een scam project moeten tegenhouden. De exchange zou dus zelf een due diligence moeten uitvoeren en het team achter het project grondig doorlichten. De echte scams zouden er dus snel moeten uitgehaald worden, waardoor beleggers met meer vertrouwen hun centen kunnen investeren in nieuwe beloftevolle projecten.

Risico's

Het is niet omdat een exchange een IEO faciliteert, dat er niets meer kan mislopen. Exchanges willen uiteraard ook graag geld verdienen door zoveel mogelijk tokens te verkopen. Ze hebben dus eigenlijk een belangenconflict. Kunnen ze wel onafhankelijk een project beoordelen? Als ze een IEO weigeren, kunnen ze er namelijk geen geld aan verdienen. Om deze reden is het raadzaam om extreem voorzichtig te blijven met deze IEO's. En blijf onthouden: de meeste altcoins falen, dus de kans dat een nieuw project een succes zal worden is uiterst klein.

Cryptomunten kopen?Advertentie

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline
Advertentie

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu