Online beleggen

Waarschuwing

 • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
 • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
 • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
 • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
 • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
 • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
 • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Koersen > Europese beursindices

Europese beursindices

De Europese beurzen zijn geopend vanaf 9u tot 17u. In de namiddag rond 15.30u opent ook de Amerikaanse beurs, die vaak richtinggevend is. Na het slot op Wall Street nemen de Aziatische beurzen het over.

Zoals we in Nederland de AEX hebben, zijn er veel verschillende Europese beurzen en beursindices. Deze bevatten telkens de belangrijkste aandelen van een welbepaald land. De berekeningswijze of het aantal opgenomen aandelen verschilt wel per index. Sommige indices groeperen 20 tot 30 aandelen, andere indices gaan tot 100 aandelen of meer.

Daarnaast zijn er ook indices die Europese aandelen uit verschillende landen bevatten. Een blik op zo'n beursindex geeft meteen weer hoe de Europese beurzen vandaag presteren. Een voorbeeld van zo'n index is de Euro Stoxx 50.


Euro Stoxx 50 grafiek

De Euro Stoxx 50 is een aandelenindex die de 50 belangrijkste aandelen bevat uit de landen van de eurozone. Het gaat over grote beursgenoteerde bedrijven, de zogenaamde 'blue chips'. Vroeger noemde deze index de 'Dow Jones Euro Stoxx 50'-index. De maximale weging per aandeel is bepaald op 10%, maar door de omvang van alle ondernemingen wordt deze grens in de praktijk nooit gehaald. De Euro Stoxx 50 is een goede indicator als je wil weten hoe het momenteel met Europa gaat. Ook om te investeren in Europa in zijn geheel kan deze index een goed startpunt zijn.


Nederlandse AEX index grafiek

De AEX bevat de 25 grootste bedrijven die op de Amsterdamse beurs genoteerd zijn. Lees nog meer over de AEX.


Duitse DAX index grafiek

De DAX bevat 30 grote bedrijven die op de beurs van Frankfurt in Duitsland genoteerd zijn. Lees meer over de Dax.


Franse CAC40 index grafiek

De CAC-40 bevat de 40 grootste bedrijven die op de beurs van Parijs in Frankrijk genoteerd zijn.


Engelse Footsie index grafiek

De FTSE bevat de 100 grootste bedrijven die op de beurs van Londen in het Verenigd Koninkrijk genoteerd zijn.


Italiaanse FTSE MIB index grafiek

De FTSE MIB is de belangrijkste beursindex van de Italiaanse beurs en bevat de 40 belangrijkste bedrijven die in Milaan genoteerd zijn.


Spaanse IBEX 35 index grafiek

De IBEX 35 is de belangrijkste beursindex van de Spaanse beurs en bevat de 35 belangrijkste bedrijven die in Madrid genoteerd zijn.


Andere indices:

 • België: BEL-20
 • Oostenrijk: ATX
 • Rusland: RTX IND
 • Zwitserland: SMI

De beurzen volgen telkens de trends van het land of de regio. Lijdt een welbepaald land erg onder een crisis dan is dit duidelijk te zien aan deze beurzen. Heeft een land het goed, dan kun je dit eveneens zien aan deze beurzen. Tevens kan een bedrijfsovername, faillissement,... allemaal positieve of negatieve gevolgen hebben voor de volledige beurs.

Euronext 100

In Europa hebben we ook de Euronext 100. Dit is een beursindex die de gewogen gemiddelde waarde aangeeft van de aandelenkoersen van de grootste aandelen die verhandeld worden binnen Euronext, een grensoverschrijdende effectenbeurs. Euronext bestaat onder andere uit de beurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Londen. De Euronext 100 index wordt in de praktijk nauwelijks gebruikt.Advertentie

Bitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken »

 • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline
Advertentie

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu