Online beleggen

Je bent hier: Home > Koersen > AEX

AEX index

De AEX (Amsterdam Exchange Index) is de beursindex van Nederland en groepeert de belangrijkste bedrijven die genoteerd staan aan Euronext Amsterdam. De index is zo een soort van graadmeter voor de Nederlandse economie.

De AEX koers is afhankelijk van vele factoren: de economische groei, vraag en aanbod, politiek centrale banken, inflatie, speculatie,... Net omwille van de grote bewegingen is speculeren op de AEX populair onder beleggers.

Wat is de AEX koers vandaag? Bekijk de actuele koers hier onder en raadpleeg ook de AEX grafiek.

AEX index grafiek

Berekening AEX

Aan elk fonds dat is opgenomen in de AEX wordt een zogenaamd wegingspercentage toegekend. Aandelen met een laag wegingspercentage, hebben weinig invloed op de volledige AEX, diegene met een hoog wegingspercentage, hebben een veel grotere invloed op de volledige AEX. Dit wegingspercentage wordt toegekend van volgens de marktkapitalisatie. Diegene die in de top 25 zit met het meest, krijgt ook het meeste wegingspercentage, met het minst marktkapitalisatie, het kleinste wegingspercentage.

Het nulpunt van de AEX

Uiteraard is er een keer een nulpunt geweest bij de AEX. Het nulpunt werd vastgesteld op 4 maart 1983. De AEX bestond toen nog niet, het heette destijds de EOE-index. Dit was afgeleid van de toenmalig beurs European Options Exchange. Nederland nam in Europa de leiding qua handelen in opties. Nederland was immers het eerste Europese land met een index die continu werd berekend. De Duitse DAX, Franse CAC 40 en de Britse FTSE 100 zijn pas enkele jaren later gestart met een aandelenindex die continu werd uitgerekend.

De index van 1983 kende in totaal 13 fondsen waaronder Nationale Nederlanden, Philips, Unilever, Akzo, Amro, Gist-Brocades, Heineken, Hoogovens, KLM, Koninklijke Olie, ABN, Ahold en Nedlloyd. Het nulpunt werd in 1983 vastgesteld op 100 punten. De stand die we nu kennen is dus eigenlijk fictief berekend vanaf het nulpunt in 1983.

De EOE-index heeft het bijna elf jaar volgehouden. De naam van EOE-index werd op 1 januari 1994 veranderd in de naam zoals we die nu nog steeds kennen: AEX.

De invoering van de euro

De euromunt werd al op 1 januari 1999 ingevoerd op de Amsterdamse beurs en pas in 2000 werd het officieel de munt van Nederland. De AEX index was natuurlijk altijd gekoppeld aan de Nederlandse Gulden. Toen de gulden werd ingeruild op de beurs moesten fondsen en de AEX zelf worden gedeeld door de vooraf bepaalde waarde 2,20371. De cijfers op de beurs werden dus meer dan gehalveerd en hierdoor moest ook het nulpunt worden aangepast. De beginwaarde zoals we die voor 4 januari 1999 kenden, werd nu meer dan gehalveerd en kwam terecht op 45.38 punten. De overgang van Gulden naar Euro heeft er wel voor gezorgd dat we nu makkelijker kunnen handelen op andere Europese beurzen, zonder een wisselkoersrisico te lopen.

Ups en Downs van de AEX

De AEX swingt er af en toe stevig op los. Enkele bekende gebeurtenissen uit het verleden zijn bijvoorbeeld de internetzeepbel. Zo werd op 7 augustus 1997 bijvoorbeeld de 1000 puntengrens doorbroken, wel was dit gemeten met het nulpunt 100 en niet met de telling zoals we die nu kennen. Zouden we nu 453.78 punten hebben op de AEX, zou dit in het verleden eigenlijk 1000 punten zijn geweest.

De hoogste AEX stand die we kennen is 703.18 punten geweest. Op 4 september 2000 werd het allerhoogste punt bereikt. De dag sloot af op 701.56, de hoogste slotkoers ooit. De AEX heeft nooit weer zo hoog gestaan, mede doordat even later de internet zeepbel in elkaar klapte en in 2001 de Twin Towers werden geraakt door enkele vliegtuigen. De aanslagen in de Verenigde Staten hebben overal hun sporen nagelaten. De AEX ging bergafwaarts en bereikte op 12-03-2003 een dieptepunt. De AEX was destijds nog maar 218.44 punten waard. Daarna heeft de beurs zich weer kunnen herstellen en werd begin januari 2007 de magische grens van 500 punten weer doorbroken. Helaas voor beleggers kwam kort daarna de kredietcrisis en ging het weer bergafwaarts. De AEX bereikte op 24 februari opnieuw een dieptepunt. Nog nooit had de AEX zo laag gestaan, namelijk een slot op 218.01 punten. Vanaf begin 2010 is de AEX weer begonnen met opkrabbelen.



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu