Online beleggen

Je bent hier: Home > Cursus beleggen > Technische analyse > Zijn de beurskoersen te voorspellen?

Zijn de beurskoersen te voorspellen met technische analyse?

Door Steven Anthonis, schrijver van Leren Traden - @stevenanthonis

Er lijkt wel een eeuwige discussie aan de gang te zijn tussen de voor-en tegenstanders van technische analyse.

De tegenstanders vinden dat je de toekomst niet van een grafiek kan aflezen. De voorstanders vinden dat de markt wel heel goed voorspelbaar is met grafieken in de hand. Wie heeft gelijk?

Steven Anthonis technische analyse

Mensen vragen mij vaak of beurskoersen te voorspellen zijn met technische analyse. Mijn antwoord is steeds: soms wel, soms niet. Critici concluderen daaruit dat de methode dan maar in de prullenmand thuis hoort. Dat gaat echter een brug te ver: een juiste toepassing van de technische analyse maakt van jou wel degelijk een betere belegger.

Hoe gebruik ik zelf de technische analyse? Ten eerste ga ik er niet van uit dat ik de markt kan voorspellen. Ik gebruik TA om de trend te bepalen en zoek vervolgens naar geschikte instappunten in de richting van die trend. Onfeilbaar is dat niet, maar met degelijk money management zal je winstgevend worden zelfs als je maar drie keer op de tien juist zit. Het is bijgevolg niet de technische analyse die jouw succes bepaalt, maar wel het toegepaste money management.

Typisch aan mijn manier van werken is dat ik gebruik maak van scenario's. In een stijgende trend ben ik positief gestemd zolang de koersen boven kritische niveaus blijven. Dat wijst op kracht. In een dalende trend ben ik negatief gestemd zolang de koersen onder bepaalde barrières blijven. Het gebrek aan sterke sessies wijst op zwakte en bevestigt dat de trend dalend is.

Neem nu het onderstaande voorbeeld van Ford. Het aandeel liep mooi op in januari en schakelde in februari over naar een zijwaartse trend. Het aandeel steunde daarbij enkele keren rond de $12. Bij een analyse op 9 april was mijn conclusie duidelijk: ik was positief gestemd en rekende op een verderzetting van de stijging. Een stijging boven de vorige toppen rond de 13 dollar zou het signaal zijn om de rally te hervatten. Tot zover het positieve scenario. Wat was het negatieve scenario dan? Een slot onder de $12 zou het beeld zwakker maken waarbij er meer ruimte zou vrijkomen voor een correctie naar lagere niveaus.

technische analyse steun
Grafiek: TradingView


Met die twee scenario’s in de hand worden posities ingenomen. Je wacht bijvoorbeeld op een doorbraak van de 13 dollar en stapt dan pas in. Of je speculeert erop dat de $12 de koers weer zou opvangen. In dat geval zou ik een stoploss instellen rond de $11.75 of $11.50. Op die manier geef je wat ruimte aan het aandeel om de steun aan een degelijke test te onderwerpen. Bij de eerste pijl op de grafiek ging het aandeel ook even kort onder de $12 piepen, waarna het herstel begon.

Op het vervolg van de grafiek zien we dat het aandeel onder de $12 daalde en dat het negatieve scenario dus uitwerking kreeg (rode cirkel). In de daaropvolgende weken verzwakte het aandeel verder richting $10.

technische analyse weerstand
Grafiek: TradingView

Technische analyse werkt niet

Tegenstanders van de technische analyse komen met een voorbeeld als het bovenstaande aandraven om aan te tonen dat de technische analyse niet werkt. Ik ben de eerste om toe te geven dat je met TA de markt niet altijd kan voorspellen. Maar dat neemt niet weg dat het een uitstekend instrument is om scenario’s in kaart te brengen. In het bovenstaande voorbeeld had je bijvoorbeeld short kunnen gaan met CFD's bij een slot onder de $12. Alle redenen om positief te zijn waren dan immers vervallen.

Nogmaals: TA moet aangevuld worden met degelijk money management zodat de verliezen van jouw foute trades ruimschoots gecompenseerd worden door de winsten op jouw goede trades. Dat is ook het belangrijkste aandachtspunt in mijn boek ‘Leren Traden’. Op een andere website heb ik daar ook al een artikel over geschreven: Het geheim van succesvolle traders.

Ik wil ook onderstrepen dat ik vrij dicht bij de basis van technische analyse blijf. Ik gebruik geen exotische indicatoren en ik ben een aanhanger van het KISS principe (=Keep It Simple and Stupid). Het opsporen van trends en het gebruik van steun en weerstand zijn al voldoende om scenario’s op te bouwen.

De grootste fout die beginners maken is teveel waarde hechten aan de technische analyse. Zo worden ze overmoedig en gaan ze trades plaatsen die eigenlijk te groot zijn voor hun account. Als de markt dan toch niet doet wat de belegger verwacht, dan lopen de verliezen vaak erg op. Als belegger moet je snel kunnen toegeven dat het uitgestippelde scenario foutief was. Op tijd verlies nemen, dat is één van de belangrijkste dingen die een trader moet leren. Veel belangrijker dan alle mogelijkheden van de technische analyse onder de knie proberen te krijgen!

Leer alles over technische analyse en traden in mijn boek Leren Traden, dat gratis te lezen is op deze website!Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (Belgiƫ)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu