Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Het geheim van veel succesvolle traders

Het geheim van veel succesvolle traders

Het geheim van veel succesvolle traders

zondag 19 maart 2017 - door Redactie

Succesvolle traders zijn vaak niet zo goed in het voorspellen van de markten, maar door goed money management slagen ze er toch in om winstgevend te zijn.

In dit voorbeeld bekijken we de resultaten van een fictieve account. De totale winst bedraagt 322,87 euro, maar hoe we tot deze winst zijn gekomen is veel interessanter. Er zijn in totaal 28 trades gedaan: slechts 10 daarvan waren winstgevend, 18 trades waren verlieslatend. Het percentage winnende trades bedraagt hier slechts 35,71%, maar door goed money management wordt uiteindelijk toch een knappe prestatie neergezet.

Het geheim van veel succesvolle traders

Laten we meteen een bekende quote erbij halen die het bovenstaande resultaat helpt verklaren:

"It's not whether you're right or wrong that's important, but how much money you make when you're right and how much you lose when you're wrong." - George Soros

In het voorbeeld is de gemiddelde winstgevende trade 80,19 euro, terwijl het gemiddelde verlies bij foute trades slechts 26,61 euro was. De grootste winstgevende trade was 242,53 euro, terwijl de grootste verlieslatende trade slechts 53,42 euro was. 

Hoewel de trader tijdens deze periode niet zo goed was in het 'voorspellen' van de markt, bleek hij uiteindelijk toch winstgevend te zijn door een simpele regel toe te passen: 'cut your losses, let your profits run'. Slechts één of een paar winstgevende trades kunnen alle verliezen wegvagen.

Bovenstaande regel niet toepassen is één van de grootste verklaringen waarom de meeste traders geen winst maken. Uit een onderzoek bij een grote broker bleek dat hun klanten gemiddeld meer dan 50% van hun trades met winst konden afsluiten. Dit is afgebeeld in de onderstaande grafiek. De blauwe balken geven de winstgevende trades aan, de rode de verlieslatende. De grafiek werd opgebouwd met data van meer dan 43 miljoen trades.

Het geheim van veel succesvolle traders

(grafiek van dailyfx)

Op basis van bovenstaande grafiek zou je denken dat de meeste klanten van deze broker niet zo slecht bezig zijn. Ze slagen er immers in om gemiddeld in de helft van de gevallen een trade met winst te kunnen afsluiten. Maar hoe komt het dan dat de meeste forextraders toch verliezen blijven maken?

Het antwoord is opnieuw te vinden in het vergelijken van de gemiddelde winst of verlies die gerealiseerd wordt per trade.  Deze keer is het beeld helemaal anders: de gemiddelde verliezen liggen op elk muntenpaar veel hoger dan de gemiddelde winsten!

Het geheim van veel succesvolle traders

(grafiek van dailyfx)

Uit een analyse van meer dan 43 miljoen trades blijkt dat traders meer geld verliezen op hun foute trades dan dat ze geld winnen op hun goede trades.

Risk/Reward

Om dit probleem op te lossen gebruiken goede traders de 'risk/reward ratio'. Je plant een trade en bepaalt ergens een stoploss, zodat je weet hoeveel geld je zal riskeren. De bedoeling is nu om meer geld te winnen dan je geriskeerd had.

Riskeer je 100 euro op een trade, dan probeer je 200 of 300 euro terug te verdienen. Als je winst neemt op minder dan 100 euro, dan betekent dit dat je de koersen goed moet voorspellen om op lange termijn winstgevend te blijven. Stap je telkens uit als je 100 euro winst bereikt, dan moet je in meer dan 50% van de trades goed zitten om winstgevend te zijn. 

Al deze principes worden in meer detail uitgelegd in het boek Leren Traden.

Hit Rate

Een andere misvatting heeft te maken met de 'hit ratio', het percentage van winstgevende trades. Vaak wordt er gesproken over bijvoorbeeld een hit rate van 4/10, waardoor mensen 4 goede trades per 10 trades verwachten. Dit is uiteraard niet steeds het geval. Wat je vaak zal merken is dat de winstgevende en verlieslatende trades gegroepeerd zullen zijn. In een bepaalde maand kan je bijvoorbeeld opvallend veel winstgevende trades realiseren, waarna je een hele tijd geen succesvolle trades meer maakt. 

Op lange termijn zal je wel een hitrate van 4/10 zal behalen, maar op korte termijn is er niets dat belet dat je bijvoorbeeld 15 slechte trades na mekaar doet. Door het risico per trade laag te houden op 1 tot 2% van je portefeuille kan je zonder moeite het hoofd bieden aan zo'n reeks slechte trades.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu