Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Spot bitcoin ETF's eindelijk goedgekeurd in de VS

Spot bitcoin ETF's eindelijk goedgekeurd in de VS

Spot bitcoin ETF's eindelijk goedgekeurd in de VS

donderdag 11 januari 2024 - door Redactie

Gisteren liet de SEC weten dat maar liefst 11 spot bitcoin ETF's vandaag van start mogen gaan.

Lange geschiedenis

Cameron en Tyler Winklevoss deden een eerste poging in juli 2013 om een spot bitcoin ETF te lanceren, maar dit werd geweigerd. Pas in oktober 2021 werd een eerste futuresgebaseerde ETF goedgekeurd, die dus geen echte bitcoin in bezit neemt. Maar voor echte spot ETF's was het dus wachten tot vandaag.

Grayscale en Blackrock

In juni 2022 weigerde de SEC nog de aanvraag van Grayscale om zijn GBTC fonds om te zetten in een ETF. Ook de aanvraag van Bitwise werd toen geweigerd. Maar in augustus 2023 oordeelde de rechter dat de weigering van de Grayscale aanvraag op willekeur was gebaseerd. Waarom was een futuresgebaseerde ETF wel toegelaten, terwijl een spot ETF niet mocht? De koersbewegingen van beide producten lopen immers erg gelijk.

Ondertussen had Blackrock in juni 2023 al een aanvraag ingediend voor een spot bitcoin ETF. Deze Wall Street gigant biedt veel ETF's aan en hiermee was er dus een speler uit de traditionele financiële sector in de arena gestapt. Er volgde een golf van andere grote namen uit Wall Street en deze keer nam de SEC de aanvragen wel serieus.

Er volgden veel gesprekken tussen de SEC en de ETF boeren en het product werd bijgestuurd tot de SEC wel zijn fiat zou geven. Op dinsdagavond volgde dan nog even een twitter hack, waarbij de SEC account melding maakte van een goedkeuring, maar wat snel weerlegd werd.

Op woensdag was duidelijk dat alles al in gereedheid was gebracht om op donderdag met de handel te beginnen. De tickers van de ETF's verschenen al op de Bloomberg terminals maar het was nog even wachten op de officiële bevestiging van de SEC, die er deze keer ook echt kwam.

Lijst van 11 ETF's

De volgende ETF's gaan vandaag van start:

 • RK 21shares Bitcoin ETF (ARKB)
 • Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC)
 • Franklin Bitcoin ETF (EZBC)
 • Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO)
 • Vaneck Bitcoin Trust (HODL)
 • Wisdomtree Bitcoin Fund (BTCW)
 • Bitwise Bitcoin Trust (BITB)
 • Ishares Bitcoin Trust (IBIT)
 • Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR)
 • Hashdex Bitcoin ETF (DEFI)
 • Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

Inflow

De ETF aanbieders waren hun klanten al een tijdje aan het warm maken voor de spot ETF's. De vraag is dan ook hoeveel geld er vandaag al naar deze producten gaat stromen. Dat zou al verschillende miljarden dollars kunnen zijn.

Het is dan ook uitkijken hoe de bitcoin koers gaat reageren op deze inflows. Even werd nog gevreesd voor een 'Buy the rumor, sell the news' effect, waarbij de koers fel onder druk zou komen te staan na de effectieve goedkeuring van de SEC. Dat gebeurde voorlopig nog niet. In aanloop naar de beursopening van Wall Street noteert bitcoin opnieuw boven de 47.000 dollar, de hoogste koers sinds begin 2022.

Nu de ETF's er zijn, kan de aandacht weldra verschuiven naar de halving die in april zal doorgaan. De exacte datum zal pas later duidelijk worden, maar wie een idee wil krijgen kan een bitcoin halving aftelklok raadplegen.

Lees hier meer over zelf bitcoin kopen in Nederland.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu