maandag 13 maart 2023 - door Steven Anthonis
De Amerikaanse overheid komt tussen en zorgt voor liquiditeit zodat de klanten van banken hun geld niet kwijt zijn.
De Federal Depository Insurance Corporation (FDIC) heeft op zondagavond de controle overgenomen van de crypto-friendly Signature bank. Het gaat al over de derde bank die in minder dan een week tijd de deuren moet sluiten. Silvergate hield er vrijwillig mee op en een bankrun deed Silicon Valley Bank de das om. De vrees voor besmetting was groot en nieuwe bankruns waren erg waarschijnlijk. Een bankrekening is in de VS beschermd tot 250.000 dollar maar veel bedrijven hebben miljoenen op hun bankrekening staan. Dat geld hebben ze nodig om te functioneren en om bijvoorbeeld lonen te betalen, waardoor de kans groot was dat ze hun fondsen over meerdere banken of alternatieven zoals geldmarktfondsen zouden gaan verdelen. Massale opvragingen van hun geld zou ook andere banken kunnen doen kapseizen, waardoor de banksector in de VS met een echt systeemrisico zou geconfronteerd worden. Een noodgreep was dan ook nodig.
De overheid dokterde in het weekend een plan uit om de banken overeind te houden. Zij worden geconfronteerd met massale geldopnames en hebben niet genoeg liquiditeiten, maar zitten bijvoorbeeld wel op langlopende staatsobligaties, die door de hogere rente ondertussen in waarde gedaald zijn. Wanneer ze deze obligaties nu gedwongen moeten verkopen op de markt, realiseren ze dus grote verliezen die hun kapitaalbasis aantasten.
De Fed komt daarom met een nieuw Bank Term Funding Program. Hierbij wordt de banken een alternatief geboden, zodat ze hun portefeuille van obligaties niet met verlies moeten verkopen op de markt. De Fed voorziet noodleningen ter waarde van 100% van de obligaties die de banken als onderpand inleggen. Op die manier krijgen de banken meteen de nodige liquiditeit op hun beleggingsportefeuille, waardoor klanten geld kunnen opvragen.
Door deze maatregelen zullen de klanten van de banken vanaf maandag de toegang hebben tot al hun fondsen. Bij de start van het weekend werd er nog gezegd dat klanten alleen toegang zouden hebben tot het verzekerde deel van 250.000 dollar.
Het reddingsplan zet de rekeninghouders dus uit de wind en zij verliezen hun geld niet, waardoor de rust in het banksysteem zou moeten weerkeren. Er komt evenwel geen bailout voor de reeds getroffen banken en de aandeelhouders van deze banken verliezen dus hun inleg.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".