Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Coinbase krijgt boete van DNB

Coinbase krijgt boete van DNB

Coinbase krijgt boete van DNB

donderdag 26 januari 2023 - door Redactie

De Nederlandsche Bank zegt dat Coinbase actief was op de Nederlandse markt zonder de nodige vergunning. Het bedrijf moet daarom een boete van 3,3 miljoen euro betalen.

Cryptodienstverleners moeten zich in Nederland verplicht registreren bij de DNB. Al in november 2020 werden de eerste registraties voltooid, maar Coinbase heeft nog tot 22 september 2022 zonder registratie gewerkt.

De registratieplicht werd ingevoerd om cryptodienstverleners te laten voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dit komt echter wel met een kostenplaatje voor de cryptodienstverleners. Ze moesten extra investeren in personeel en compliance en bovendien moeten ze ook heffingen betalen aan de DNB. Het doorlopend toezicht door de DNB moet namelijk door de sector zelf gefinancierd worden.

Omdat Coinbase zo'n 2 jaren zonder deze registratie heeft gewerkt, heeft het bedrijf volgens de DNB een oneerlijk concurrentievoordeel gehad. Ze hebben veel klanten in Nederland en zijn mondiaal gezien één van de grootste exchanges, waardoor een hoge boete verantwoord is. De minimum bestuurlijke boete bedraagt 2 miljoen euro en de maximum boete bedraagt 4 miljoen euro. De maximum boete werd niet opgelegd omdat Coinbase altijd de intentie heeft gehad om een registratie bij de DNB te verkrijgen.

Bezwaar

Coinbase heeft wel nog tijd tot 2 maart om in bezwaar te gaan tegen de boete. Dat gaan ze ook doen, want ze geven zelf aan dat ze voldoen aan alle eisen van de wet. Alleen het papierwerk rond de registratie zelf was volgens Coinbase niet tijdig in orde.

Meer leren over bitcoin? Lees ons gratis bitcoin boek.

Grafiek van Coinbase

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu