Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is cryptografie en hoe werken public en private keys?

Wat is cryptografie en hoe werken public en private keys?

Wat is cryptografie en hoe werken public en private keys?

woensdag 18 januari 2023 - door Matt

Cryptografie wordt als de belangrijkste technologie achter cryptocurrencies en blockchain gezien.

Het zorgt ervoor dat jij veilig crypto over een decentraal netwerk kunt versturen, zonder dat je jezelf zorgen hoeft te maken over de veiligheid. Door cryptografie kan niemand anders zich als jou voordoen. Daarvoor heb je alleen een public en private key nodig. Hieronder lees je wat cryptografie is en hoe deze public en private keys werken.

Wat is cryptografie?

Cryptografie is een techniek waarbij gegevens worden versleuteld. Het is een van de belangrijkste technieken die door blockchain en crypto wordt gebruikt. Er zijn twee verschillende soorten versleuteling:

  • Symmetrische cryptografie - Dit is een versleutelingsmethode waarbij dezelfde sleutel wordt gebruikt voor het versleutelen en ontsleutelen.
  • Asymmetrische cryptografie - Hier wordt gebruik gemaakt van twee of meerdere sleutels. Dit zijn de private key en de public key.

Het versleutelen van data zorgt ervoor dat anderen de data niet kunnen inzien. Zo kun je gegevens versturen zonder jezelf zorgen te hoeven maken over de veiligheid. Alleen degene die het bericht ontvangt kan de inhoud van het bericht bekijken. Het versleutelen van de data gebeurt door middel van een sleutel. Deze sleutel ziet eruit als een string die uit willekeurige cijfers en letters lijkt te bestaan. Wanneer de ontvanger het bericht wil inzien, kan deze het bericht decoderen met dezelfde sleutel.

Private and public keys

Voor blockchain en crypto wordt voornamelijk asymmetrische cryptografie gebruikt. Hier zijn twee verschillende sleutels nodig om data te versleutelen en ontsleutelen. Wanneer je een bericht verstuurt, versleutel je het met de public en private key. Het ontsleutelen gebeurt ook met de public en private key. De public key mag openbaar gedeeld worden, terwijl de private key altijd geheim moet zijn. Deel je jouw private key met iemand anders, dan kan iemand zich als jou voordoen.

De private key is een string die uit cijfers en letters bestaat. Deze private key wordt gehashed, waarna er een nieuwe string ontstaat. Deze string is de public key. Vervolgens wordt de public key opnieuw gehashed, waarna er een string ontstaat. Dit is het wallet adres. Het is niet mogelijk om dit met terugwerkende kracht uit te voeren. Uit het wallet adres kun je dus nooit de public key halen, en uit de public key kun je nooit de private key halen.

Seed phrase

Waar ontstaat de private key uit? De seed phrase! De kans is groot dat je hier wel eens van hebt gehoord, want je krijgt altijd een seed phrase wanneer je een wallet aanmaakt. Dit is een lijst die uit 12 tot 24 woorden bestaat. Via een bepaalde techniek wordt de seed phrase omgezet naar een hash die de private key vormt. Dit betekent dat de woorden en de volgorde ervan de uitkomst van de private key bepalen. Daarom moet je de seed phrase altijd goed bewaren en nooit met iemand anders delen. Met de seed phrase kun je toegang tot je wallet krijgen wanneer je het wachtwoord of de private key bent kwijtgeraakt.

Hoe werkt een transactie met cryptografie?

Crypto wordt altijd naar een wallet adres gestuurd. Deze wallet adressen zijn dus afgeleiden van iemands public key. Ze vertellen ons waar de crypto vandaan komt en waar ze heen moeten. Je kunt ze dus vergelijken met bankrekeningnummers. Belangrijk om te onthouden: een wallet adres is niet hetzelfde als een public key.

Digital signature

Naast het wallet adres, bevat de transactie ook de digital signature. Dit is een handtekening die de verzender van de transactie authenticeert. Zo weet je dat een transactie ook daadwerkelijk afkomstig is van degene die de afzender zegt te zijn. De digital signature kun je alleen maken wanneer je in bezit bent van de juiste sleutelcombinatie (public en private key).

Je kunt de digital signature vergelijken met het zetten van een handtekening onder een cheque. De bank weet dan zeker dat de transactie wordt uitgevoerd door de eigenaar van de bankrekening, want de bank heeft een kopie van de handtekening waarmee ze een controle kunnen uitvoeren.

Dit is ook de reden dat je de private key nooit mag delen. Wanneer iemand anders jouw private key heeft, kan hij jouw digital signature uitvoeren. Zo kan iemand anders jouw cryptocurrencies versturen naar een andere wallet. Zorg er dus voor dat je jouw private keys goed bewaard en nooit met iemand anders deelt.

Er zijn verschillende algoritmes voor het uitvoeren van digital signature. Zo gebruikt Bitcoin het ECDSA-algoritme. Hier wordt de digital signature uitgevoerd met de private key en public key.

Wat is het voordeel van cryptografie?

Cryptografie kent verschillende voordelen. Transacties zijn onmogelijk te vervalsen omdat ze worden ondertekend door met de public en private key van de verzender. Bovendien kan de verzender van de transactie achteraf niet ontkennen dat hij de transactie heeft uitgevoerd, aangezien hij de enige is die de digital signature kan uitvoeren.

De benaming ‘cryptocurrencies’ bestaat niet voor niks uit ‘crypto’. Cryptografie zorgt ervoor dat cryptocurrencies veilig en decentraal zijn. Zonder cryptografie zouden we cryptocurrencies niet zonder tussenpersoon naar elkaar kunnen versturen. Dat crypto een peer-to-peer valuta is, komt dus door de cryptocurrencies. 

Is cryptografie anoniem?

Veel mensen denken dat cryptografie ervoor zorgt dat cryptocurrencies anoniem zijn. Dat is echter niet waar. De blockchain is namelijk een openbaar netwerk dat transparant en toegankelijk is. Iedereen kan de transacties die over de blockchain zijn uitgevoerd bekijken. Wees jezelf hier dus bewust van.

Bovendien zijn veel cryptocurrencies, zoals Bitcoin, pseudoniem. Je public key verbergt je persoonsgegevens, maar niet de activiteiten die je uitvoert. Voor het gebruik van een centrale exchange moet je je identiteit verifiëren. Wanneer je vanaf de exchange crypto naar je wallet stuurt, kan je identiteit dus aan dit wallet adres gekoppeld worden. Het is in veel gevallen altijd mogelijk om via bepaalde wegen de identiteit achter een wallet adres te achterhalen.

Wallet adres veranderen

Veel veiligheidsexperts raden aan om het wallet adres zo nu en dan te wijzigen. Wanneer je het voor lange tijd gebruikt, wordt het steeds makkelijker om de identiteit achter het adres te achterhalen. Door de transparantie van de blockchain kan iedereen zien hoeveel munten er in je wallet staan. Dat maakt het voor criminelen makkelijker en aantrekkelijker om achter de eigenaar van de wallet aan te gaan.

Hoe kun je jouw sleutels veilig bewaren?

Gelukkig hoef je jouw public en private key niet handmatig te bewaren. Daarvoor kun je een crypto wallet gebruiken. Dit is software die jouw sleutels veilig heeft opgeborgen, zodat niemand anders erbij kan komen. We spreken over een software wallet wanneer de wallet als softwareapplicatie op je computer, mobiel of in een website of desktop is geïnstalleerd. De software wallet, ook wel hot wallet genoemd, wordt als de minst veilige opslag van crypto gezien.

De hardware wallet is de veiligste manier om je private en public keys te bewaren. We noemen het ook wel een cold wallet. Je kunt de cold wallet fysiek aan een apparaat koppelen en loskoppelen. Is de wallet losgekoppeld? Dan kan niemand bij de sleutels komen. Ledger en Trezor zijn twee bekende en betrouwbare uitgevers van hardware wallets.

Conclusie

Zonder cryptografie zouden cryptocurrencies en blockchains misschien niet bestaan. Wanneer je deze twee technologieën gebruikt, kun je er dus beter voor zorgen dat je ook begrijpt hoe cryptografie werkt.

Met cryptografie kun je data versleutelen, zodat niemand anders dan de verzender en ontvanger de data kan inzien. Hiervoor gebruik je public en private keys, waarmee je een digital signature kunt uitvoeren. Met de digital signature bewijs je dat je de rechtmatige verzender of ontvanger bent, zodat niemand anders dan jijzelf bij jouw crypto kan komen.

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu