Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Bankman-Fried, voormalig topman van FTX, beweert onschuldig te zijn

Bankman-Fried, voormalig topman van FTX, beweert onschuldig te zijn

Bankman-Fried, voormalig topman van FTX, beweert onschuldig te zijn

donderdag 05 januari 2023 - door Dylan

Sam Bankman-Fried, oprichter en voormalig topman van het cryptohandelsplatform FTX, heeft in de rechtbank in New York een verklaring afgelegd waarin hij zegt onschuldig te zijn.

Bankman-Fried, voormalig miljonair, wordt verdacht van fraude, samenzwering en het witwassen van geld.

Lange celstraf

Mocht Bankman-Fried schuldig bevonden worden, dan staat hem zeer waarschijnlijk een lange gevangenisstraf te wachten. Volgens Reuters kan hij bij een veroordeling een celstraf van 115 jaar krijgen. Op 2 oktober begint de inhoudelijke behandeling van de zaak. Eerder verklaarden twee van de belangrijkste medewerkers van Bankman-Fried al dat ze schuldig waren. Het ging daarbij om Caroline Ellison en Gary Wang. Ellison is de voormalige directeur van Alamada Research, het investeringsbedrijf van Bankman-Fried. Wang is een mede-oprichter van het platform FTX.

Arrestatie in Bahama’s

Halverwege december werd Bankman-Fried gearresteerd op de Bahama’s. Zijn arrestatie vond plaats in verband met het faillissement van FTX. Na zijn arrestatie werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Inmiddels is Bankman-Fried daar op borgtocht weer op vrije voeten. Dat heeft hem wel het nodige gekost, want hij moest er een bedrag van 250 miljoen dollar voor op tafel leggen. In de praktijk werd echter vooral de woning van zijn ouders als onderpand opgegeven.

Diverse onderzoeken

In november zocht het platform FTX bescherming tegen zijn schuldeisers onder het Chapter 11. Op dat platform konden gebruikers een rekening openen en er vervolgens in zogenaamde coins handelen. Door het kelderen van de prijzen van crypto en geruchten over de zwakke balans van zusterbedrijf Alameda Research besloten veel mensen tegelijk om hun geld op te nemen. Dat zorgde voor veel problemen bij FTX want het bleek dat enkele miljarden die de klanten bij het platform gestald hadden, simpelweg verdwenen waren. Om die reden lopen er op het moment verschillende onderzoeken naar FTX. 

Voormalig miljardair

Tot voor kort was Sam Bankman-Fried een van de rijkste cryptomiljardairs op de hele wereld. Met collega’s woonde hij samen op de Bahama’s, de plek waar ook het hoofdkantoor van het platform FTX gevestigd zat. Eerder gaf Bankman-Fried al aan dat hij fouten had gemaakt en dat hij dingen achteraf gezien anders aan had moeten pakken. Verder zei hij dat hij zich niet schuldig had gemaakt aan fraude en dat hij net zo geschrokken is van de gang van zaken als iedereen.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu