Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > SBF eindelijk gearresteerd en beschuldigd

SBF eindelijk gearresteerd en beschuldigd

SBF eindelijk gearresteerd en beschuldigd

dinsdag 13 december 2022 - door Redactie

Sam Bankman-Fried, de voormalige topman van de geïmplodeerde exchange FTX, werd dan toch gearresteerd op de Bahamas.

FTX ging vorige maand op enkele dagen tijd ten onder en al gauw werd duidelijk dat de exchange of het zusterbedrijf Alameda Research veel geld van klanten had kwijtgespeeld door zelf verkeerd te gokken op de cryptomarkten. Ondanks de duidelijke bewijzen van fraude bleef SBF zijn handen in onschuld wassen tijdens verschillende media optredens.

Misbruik van geld van klanten

Gisteren publiceerde de nieuwe FTX topman John Jay Ray III ook een geschreven getuigenis over de puinhoop die hij bij FTX heeft aangetroffen. De nieuwe CEO heeft jarenlange ervaring met het opkuisen van frauduleuze bedrijven. Zo wikkelde hij het faillissement van Enron af, één van de grootste fraudezaken uit de Amerikaanse geschiedenis. Wat hij bij FTX nu aantreft heeft hij nog niet eerder in zijn carrière gezien.

John Jay Ray III bevestigt nu formeel dat geld van klanten van FTX vermengd werd met het geld van Alameda Research. Een exchange zou normaal het geld van klanten op gesegregeerde rekeningen moeten bewaren, zodat deze fondsen nooit vermengd kunnen worden met de liquide middelen van de exchange. Alameda gebruikte het klantengeld vervolgens om erg risicovolle margin trades te doen, waarbij er gespeculeerd wordt met een hefboom.

FTX spendeerde vanaf 2021 ook meer dan 5 miljard dollar aan het opkopen van startups of nam een deelneming in andere projecten. Volgens John Jay Ray III zijn veel van deze investeringen nog slechts een fractie waard van wat FTX ervoor betaalde. Veel van deze projecten konden zich optrekken aan de naam en het imago van FTX, maar dreigen nu mee ten onder te gaan.

John Jay Ray III stipte tenslotte nog aan dat Alameda Research een lening van een miljard dollar had gegeven aan SBF en dat ze geld parkeerden bij andere exchanges en platformen die onveilig waren of reeds ten onder zijn gegaan, zoals Voyager Digital en BlockFi.

Beschuldigingen

Sam Bankman-Fried wordt door het Justice Department beschuldigd van verschillende misdrijven zoals het witwassen van geld en fraude. Daarnaast beschuldigt de SEC de gevallen topman van fraude met effecten. SBF werd opgepakt door de lokale autoriteiten op de Bahamas en de arrestatie verliep zonder problemen. Hij wordt momenteel vastgehouden tot de VS om zijn uitlevering vraagt.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu