Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe een crypto trading journal bijhouden?

Hoe een crypto trading journal bijhouden?

Hoe een crypto trading journal bijhouden?

maandag 10 oktober 2022 - door Matt

Succesvolle crypto handelaren hebben één ding gemeen: ze houden een crypto trading journal bij.

Zo’n trading journal kun je vergelijken met een soort dagboek. Hierin noteer je alle belangrijke informatie rondom de transacties die je uitvoert. Zo leer je van de fouten die je in het verleden hebt gemaakt en van de successen die je hebt behaald. Een crypto trading journal zorgt ervoor dat jij continu in ontwikkeling blijft en jouw skills dag-na-dag verbetert. Maar hoe houd je zelf zo’n crypto handelsdagboek bij? Laten we daar eens naar gaan kijken.

Wat is een crypto trading journal?

Een crypto trading journal, ofwel handelsdagboek in het Nederlands, is een document waarbij je allerlei gegevens rondom jouw crypto handelsactiviteiten bijhoudt. Zo noteer je bijvoorbeeld welke cryptocurrency je hebt gekocht, wat de koers op moment van aankoop was, hoeveel tokens of munten je hebt gekocht en waarom je hebt besloten te investeren. Na verkoop noteer je voor welke prijs je de cryptocurrency hebt verkocht en hoe hoog de winst of het verlies is.

Veel crypto handelaren maken gebruik van een crypto trading journal. Ook zien we een grote groep die geen gebruik maakt van een crypto handelsdagboek. Er is echter wel een duidelijk verschil tussen deze twee groepen te zien. We merken dat crypto traders die een trading journal gebruiken, over de lange termijn succesvoller zijn. Waarom is dat zo?

Een crypto trading journal zorgt ervoor dat we kunnen reflecteren op wat we goed en fout doen. Bij het verhandelen van cryptocurrency maken we soms winst, en soms verlies. Het is belangrijk om van fouten te leren, zodat we deze in het vervolg niet opnieuw maken. Aan de andere kant is het belangrijk om van winstgevende trades te leren, zodat we de gebruikte techniek of denkwijze in het vervolg nogmaals kunnen toepassen.

Hoe een crypto handelsdagboek bijhouden?

Er zijn verschillende manieren waarop jij een trading journal bij kunt houden. De eerste manier is een offline versie, in de vorm van een schrift of boekje. Hier schrijf je alle belangrijke informatie in op. Wat je precies opschrijft, leggen we verder in dit artikel uit.

Offline / papieren handelsdagboek

Een offline handelsdagboek kent zijn eigen voor- en nadelen. Het voornaamste voordeel is dat je meer waarde aan een papieren boek hecht. De lessen die je opschrijft zullen dan ook waardevoller aanvoelen, waardoor het makkelijker is om ze in de praktijk toe te passen.

Het nadeel van een offline trading journal is dat je deze altijd mee moet nemen. Mocht je reizen en het boek zijn vergeten, kun je jouw trades niet bijhouden en niet reflecteren. Daarnaast zou je een papieren trading journal makkelijk kunnen kwijtraken.

Online handelsdagboek

De meeste crypto handelaren kiezen voor een online handelsdagboek. Denk bijvoorbeeld aan een crypto trading journal Excel sheet. In veel gevallen geven handelaren de voorkeur aan een cloudservice waar ze het document bewaren. Hier kun je overigens makkelijk en snel een Excel bestand uploaden.

Het voordeel van een online handelsdagboek is dat je overal en altijd toegang hebt. Ook kun je de trading journal niet kwijtraken wanneer je deze op de cloud hebt opgeslagen. Het nadeel is dat veel handelaren iets minder waarde hechten aan het dagboek, omdat het niet fysiek is.

Welke informatie zet je in het crypto trading journal?

Je kunt jouw crypto trading journal inrichten zoals jij dat wilt. Dit betekent dat de journal niet aan bepaalde regels of voorwaarden hoeft te voldoen. Je kunt immers zelf een online document opstellen waar je alles bijhoudt.

Laten we eens gaan kijken naar de gegevens die succesvolle crypto traders bijhouden in hun journal. Probeer te kijken naar de onderwerpen die volgens jou handig voor je zijn.

 • De naam van de cryptocurrency;

 • De hoogte van de koers op moment van aankoop;

 • Het aantal munten of tokens dat je hebt gekocht;

 • De prijs die je per munt of token hebt betaald;

 • Het totale bedrag dat je hebt geïnvesteerd;

 • De reden om in deze cryptocurrency te beleggen;

 • Het onderzoek dat je hebt gedaan naar de cryptocurrency;

 • Of het een korte of lange termijn belegging is;

 • Welk doel je voor ogen hebt;

 • De prijs waarvoor je de cryptocurrency hebt verkocht;

 • Of je een stop-loss of limiet order hebt ingesteld;

 • De winst of het verlies dat je hebt behaald.

De meeste crypto handelaren kiezen ervoor om deze gegevens te noteren in hun crypto trading dagboek. Dan zijn er ook handelaren die een stuk verder gaan en bijvoorbeeld hun emoties en het weer bijhouden. Ze willen er zo achter komen of hun emotie of het weer invloed heeft op de successen die zij behalen.
 

Wat moet je doen met de informatie in een crypto trading dagboek?

Goed, je hebt nu alles bijgehouden. Maar wat moet je vervolgens met alle gegevens doen? Uiteindelijk moet het bijhouden van een handels dagboek een functie hebben. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen.

Stap 1: Trek conclusies

Kijk eens naar alle trades die je in het verleden hebt uitgevoerd en probeer een conclusie te trekken. Merk je dat je vaak verlies maakt als je het team niet goed hebt onderzocht? Of zie je dat je winst maakt wanneer je een technische analyse uitvoert? Neem de tijd om hierachter te komen, want het trekken van zulke conclusies is ontzettend belangrijk voor hoe jij jezelf als crypto handelaar ontwikkeld.

Stap 2: Leer van je fouten

Wanneer je in het verleden fouten hebt gemaakt en je weet waardoor deze fouten zijn ontstaan, kun je hiervan leren. Kom erachter waar het fout gaat en schrijf dit op. Wees bij dit onderdeel hard en eerlijk tegen jezelf. Alleen zo kun je van je fouten leren.

Zodra jij in het vervolg opnieuw een trade gaat maken, lees je de lijst met eerder gemaakte fouten door. Zo zorg jij ervoor dat je gemaakte fouten niet nog een keer maakt. Je zult al snel merken dat je op deze manier successen naar je toe trekt.

Stap 3: Herhaal je successen

Van je fouten moet je leren, en je successen moet je herhalen. Door je conclusies te trekken kom je er ook achter waar het juist goed gaat. Zaken die goed gaan mag je zeker herhalen om meer succes in de toekomst na te streven. Schrijf op waardoor je successen behaalt en probeer de gebruikte technieken en strategieën in het vervolg nogmaals toe te passen.

Stap 4: Wekelijkse evaluatie

Zorg ervoor dat je iedere week evalueert. Kijk naar wat je die week hebt gedaan en hoe het ervoor staat. Indien nodig kun je jouw transacties aanpassen op de conclusies die je uit de evaluatie trekt.

Conclusie

Veel crypto handelaren maken gebruik van een crypto trading journal. Dit is een document dat je zelf kunt opstellen en waar je allerlei informatie rond jouw handelsactiviteit bijhoudt. Het doel van een crypto trading journal is een steeds betere crypto handelaar te worden. Door alles bij te houden kun je conclusies trekken en van fouten leren, maar natuurlijk ook successen herhalen.

Er zijn allerlei zaken die je kunt bijhouden in een crypto handelsdagboek, zoals we in dit artikel hebben besproken. Het is vooral belangrijk dat jij eerlijk tegen jezelf bent zodra je een fout hebt gemaakt en bereidt bent hiervan te leren.

Vind je het lastig om een handelsdagboek bij te houden? Spreek dan met een vriend of partner af dat je wekelijks of maandelijks het dagboek bespreekt. Dit werkt als stok achter de deur en zorgt ervoor dat jij je continu blijft ontwikkelen.

Lees nog meer in het boek Leren Traden, dat je gratis raadpleegt op onze website.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu