Online beleggen

Je bent hier: Home > Leren Traden > 6. Confronteer jezelf

6. Confronteer jezelf

Door Steven Anthonis - @stevenanthonis

Trading dagboek

Schrijf alle trades op die je gaat openen, beschouw het als jouw boekhouding. Je noteert het instappunt, de stoploss, de target,...

Denk dat jouw baas dit van je verlangt: je moet steeds kunnen aantonen waarom je in een bepaalde positie zit. Het trading dagboek moet bevestigen dat je je wel kan houden aan je eigen trading plan. Makkelijkst is een voorafgedrukte checklist om in te vullen. Dat kan ook digitaal natuurlijk.

Het is een ideale manier om je eigen emoties op te volgen. Je leert de impact van deze emoties begrijpen. Tijdens de trade schrijf je regelmatig op wat je voelt. Bijvoorbeeld: "de markt maakt een serieuze sprong voorwaarts en ik twijfel heel erg. Ik wil winst nemen, maar blijf zitten omdat mijn trading plan nog geen exit signaal aangeeft".

Deze verplichting zorgt er ook voor dat je emotionele trades zal vermijden. Een kenmerk van een emotionele trade is dat de markt je overtuigt om snel een order te plaatsen. Maar als je een dagboek hebt, dan moet je eerst het dagboek invullen en aangeven waarom je de trade zal openen. Je zal zo duidelijk zien dat de trade eigenlijk niet aan je voorwaarden voldoet.

Een dagboek is zo een nuttig instrument om jouw trading technieken verder te verfijnen. Iedereen maakt immers fouten! Zonder een trading dagboek zal je de gemaakte fouten vergeten en herhalen. Je zal de slechte trades vergeten en alleen terugdenken en praten over de trades die je wel met winst hebt afgesloten.

Het dagboek helpt je dus om met discipline te handelen.

Kapitaalcurve

Een kapitaalcurve is een grafische weergave van jouw handelskapitaal. Zeker voor aanhangers van de technische analyse is dit uiterst interessant. Deze curve geeft immers weer hoe goed dat je zelf aan het presteren bent. De trend van de curve moet dan ook opwaarts gericht zijn.

Veel beginners hechten hier te weinig belang aan. Ze willen hun slechte trades vergeten en willen niet geconfronteerd worden met zichzelf. Niemand wordt immers graag geconfronteerd met het feit dat hij of zij een slechte trader is! Deze confrontatie is echter noodzakelijk om op termijn een goede trader te worden.

Als jouw kapitaalcurve neerwaarts verloopt, dan voer je slechte trades uit. Neem je dagboek erbij en zoek waar je in de fout ging. Welke fouten maak je steeds weer opnieuw? Wat kan er verbeterd worden aan je trading systeem om tot betere resultaten te komen?

Een voorbeeld van een goede equity line:

kapitaalcurve

Zoals je ziet zijn er goede periodes maar ook periodes waarin het wat minder gaat. Vrijwel niemand slaagt er in om een kapitaalcurve te hebben die steeds omhoog gaat. Verliezen hoort er nu eenmaal bij.

Laten we nu eerst een besluit maken van dit eerste belangrijke onderdeel, vooraleer over te gaan naar de technische analyse.


Inhoudstafel Leren Traden 5. Je eigen trading stijl ontwikkelen 7. Besluit deel 1Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu