dinsdag 04 oktober 2022 - door Dylan
Transit Swap, een grote gedecentraliseerde exchange voor crypto, is het slachtoffer geworden van een hacker. Er werd behoorlijk wat buitgemaakt tijdens de hack.
Wat wel opvallend is, is dat 70 procent van de totale gestolen hoeveelheid weer werd teruggegeven aan de exchange.
Al snel werd duidelijk dat er door middel van een hack voor maar liefst 21 miljoen euro aan crypto gestolen was. De hacker kon dit stelen dankzij een technische fout in het systeem van de decentrale exchange Transit Swap. Het duurde echter niet heel lang voordat de exchange naar buiten bracht dat de hacker ook alweer 70 procent van zijn buit had teruggegeven.
Transit Swap begon snel, in samenwerking met andere organisaties, aan een onderzoek naar de hack. Als oorzaak van de hack werd een interne bug gevonden in een zogenaamd swap contract dat op de exchange te vinden was. Door het onderzoek werd er ook waardevolle informatie gevonden over de identiteit van de hacker zoals zijn IP adres en e-mailadres. Vlak na het bekendmaken daarvan keerde al 70 procent van de buit terug. Dit alles gebeurde in overleg met de hacker zelf. Er ontbreekt dus nog altijd 30 procent. Transit Swap heeft bekendgemaakt dat ze alles op alles gaan zetten om dit deel van de buit terug te laten keren bij de rechtmatige eigenaren.
Zo langzamerhand zijn hacks bij crypto bijna niet meer bijzonder. Ze komen namelijk steeds vaker voor. Tot en met juli 2022 werd er al 1,9 miljard dollar aan crypto gestolen. Een jaar eerder was dat nog minder. Toen werd er voor 1,2 miljard dollar aan crypto gestolen in hetzelfde tijdsbestek. De hack van Transit Swap is de meest noemenswaardige hack sinds die van Wintermute een maand geleden. Toen was er sprake van een buit van maar liefst 160 miljoen dollar.
Crypto op een exchange zit veelal bewaard in hot wallets die bij een hack helemaal leeggeroofd worden. Dit kan je voorkomen door zelf het beheer van je sleutels in handen te nemen en deze veilig te bewaren op een cold wallet. Deze toestellen zijn niet verbonden met het internet, in tegenstelling tot hot wallets of smart contracts. Voorbeelden zijn de wallets van Ledger of de revolutionaire hardware wallet van NGRAVE.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".