Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Crypto market maker Wintermute gehackt

Crypto market maker Wintermute gehackt

Crypto market maker Wintermute gehackt

dinsdag 20 september 2022 - door Redactie

Wintermute, een market maker die liquiditeit verschaft in verschillende markten, is zo'n 160 miljoen dollar verloren door een hack in een DeFi toepassing.

Wintermute is een cryptocurrency market maker, die ervoor zorgt dat er liquiditeit is op de crypto exchanges. Ze leveren hun diensten aan bijvoorbeeld Coinbase, Binance, Kraken, Bitstamp en ga zo maar door. Dagelijks verhandelt Wintermute voor miljarden dollars aan crypto.

Wintermute kwam eerder dit jaar al in het nieuws toen er een verkeerd wallet adres werd gebruikt om miljoenen Optimism tokens te ontvangen. Deze werden later terugbezorgd in ruil voor een bug bounty.

Deze keer liep er iets fout bij een DeFi toepassing. Dit is een gedecentraliseerde manier om geld uit te lenen. In plaats van een centrale partij die het leenproces in goede banen moet leiden, gebeuren alle transacties op een blockchain dankzij smart contracts. Een veiligheidslek in zo'n smart contract kan door hackers misbruikt worden om fondsen over te maken naar een eigen wallet.

Wintermute nog solvabel?

Het nieuws over de hack zorgt voor wat onrust bij enkele tegenpartijen van Wintermute. Zo zou de market maker volgens Coindesk meer dan 200 miljoen dollar geleend hebben via DeFi platformen. Het grootste bedrag is een lening van 92 miljoen USDT die uitgegeven werd door TrueFi en die op 15 oktober moet terugbetaald worden. Andere schuldeisers zijn Maple Finance dat 75 miljoen dollar geleend heeft in USDC en Wrapped ETH. Via Clearpool werd 22,4 miljoen dollar uitgeleend aan Wintermute.

CEO Evgeny Gaevoy drukt op het hart dat Wintermute nog steeds solvabel is en dat ze nog over meer dan 300 miljoen dollar aan 'liquiditeiten' beschikken. Verder gaf hij aan dat er 90 verschillende crypto assets gestolen zijn, maar bij slechts twee ging het over meer dan 1 miljoen dollar, waardoor er geen risico is op een selloff in een bepaalde coin. 

White hat?

Gaevoy laat op Twitter weten dat ze de aanval voorlopig nog als een white hat diefstal beschouwen. Als de hacker zich bekend maakt zal hij dus opnieuw vergoed worden met een bug bounty. De wallet van de hacker is ondertussen al opgespoord door on-chain analisten, waardoor dit adres geflagd zal zijn bij de exchanges. In dat geval zal de hacker weinig kunnen doen met deze fondsen.

Hardware wallets

Hacks zoals deze bij Wintermute onderstrepen nogmaals het belang van cold wallets om private keys veilig te bewaren. Deze toestellen zijn niet verbonden met het internet, in tegenstelling tot hot wallets of smart contracts. Voorbeelden zijn de wallets van Ledger of de revolutionaire hardware wallet van NGRAVE.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu