Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Dure fouten bij foutieve wallet adressen

Dure fouten bij foutieve wallet adressen

Dure fouten bij foutieve wallet adressen

donderdag 23 juni 2022 - door Redactie

Wie gebruik maakt van verschillende blockchain netwerken of layer 2 toepassingen, kan maar beter goed nakijken of de juiste adressen gebruikt worden.

Onlangs kondigde Ethereum tool Optimism nog aan dat hackers 20 miljoen OP-governancetokens hadden gestolen. Optimism stuurde de tokens naar de cryptomarktmaker Wintermute, maar de cryptomunten vielen in verkeerde handen omdat Wintermute het team van Optimism een ​​verkeerd blockchain-adres gaf.

Optimism

Optimism is een layer 2-rollup chain voor Ethereum - een afzonderlijke blockchain die transacties kan verwerken, bundelen en teruggeven aan Ethereum. Het helpt om de basislaag van Ethereum op te schalen, waardoor gebruikers profiteren van snelle transacties en lagere kosten.

Het protocol, dat meer dan $350 miljoen aan totale waarde heeft (TVL), haalde vorige maand de headlines toen het aankondigde dat het zou beginnen aan een veel gehypte overgang naar gemeenschapsbestuur in de vorm van een DAO. Als onderdeel van de overdracht naar de community was Optimism van plan om zijn nieuwe OP-token naar actieve leden van de Ethereum-gemeenschap te verzenden. 

Tokens gestolen

De tokens die bedoeld waren voor Wintermute werden dus gestolen door een hacker en waren op dat moment zo’n 35 miljoen dollar waard. In een verklaring nam Evgeny Gaevoy, CEO van Wintermute, de verantwoordelijkheid op zich en zei hij dat ze een ernstige fout hadden gemaakt.

In een blog legde het team van Optimism uit dat het 20 miljoen OP-tokens naar Wintermute stuurde ter voorbereiding op de veel gehypte OP-token-airdrop. Een kans voor een aanval kwam toen Wintermute het verkeerde wallet adres aan Optimism gaf. De tokens moesten worden bewaard in een wallet met meerdere handtekeningen van Wintermute. Het adres dat door Wintermute werd verstrekt, was echter voor een wallet op de Ethereum basislaag en niet voor de layer 2 toepassing Optimism.

Wintermute probeerde vervolgens controle te krijgen over het verloren geld, maar een hacker was hen voor. De volledige 20 miljoen OP-tokens werden overgezet naar een nieuwe Optimism-wallet van de hacker. Deze maakte het geld vervolgens over naar een onbekend adres via Tornado Cash, een tool waarmee mensen geld kunnen verzenden en ontvangen met een gecodeerde bron. 

White hat hacker

De hacker stuurde 1 miljoen tokens naar Ethereum oprichter Vitalik Buterin en bezorgde uiteindelijk 17 miljoen tokens terug. De resterende 2 miljoen tokens mocht de hacker houden als een bug bounty, een beloning die uitgekeerd wordt aan hackers die kwetsbaarheden ontdekken.

Wintermute heeft veel geluk dat het gros van de fondsen teruggekeerd is. In de toekomst zullen ze waarschijnlijk beter controleren welke wallet adressen ze doorgeven.

Ethereum grafiek in euroAdvertentie

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline
Advertentie

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu