maandag 29 augustus 2022 - door Redactie
Door de overgang van Ethereum naar Proof-of-Stake zal een deel van de mijners naar het ETC netwerk verhuizen.
Let op: altcoins zijn ZEER risicovol en er is een hoge kans dat je jouw inleg gaat kwijtspelen. Bekijk een altcoin dus als een gokje en niet als een investering. Allerlei zaken kunnen fout lopen: het team achter de coin kan de investeerders oplichten, de code van het project kan zo lek als een zeef zijn waardoor hacks mogelijk worden, de blockchain kan stoppen met werken waardoor jouw coins vast blijven zitten,... Wees dus zeer voorzichtig met deze speculatieve speeltjes en bescherm je vermogen in de cryptomarkt!
Ethereum Classic is een fork of opsplitsing van de Ethereum blockchain die in 2016 ontstond. Na de hack van het DAO project, waarbij voor zo'n 11 miljard dollar werd gestolen, besloten Vitalik Buterin en zijn team om deze transacties terug te draaien. Alle transacties vanaf de hack werden teruggedraaid en iedereen kreeg zijn geld dus terug. Dit is een vorm van censuur en een blockchain zoals bitcoin is 'censorship resistant', waarbij niemand transacties kan tegenhouden of terugdraaien.
Heel wat partijen waren dus niet akkoord met het voorstel van Buterin om in te grijpen, omdat dit lijnrecht ingaat tegen de basisprincipes van blockchain. De hack had immers plaatsgevonden door gebruik te maken van zwakheden in de code van het DAO project. Het ingrijpen van Buterin zou van Ethereum een ongeloofwaardig project maken, dus zo ontstond een tweede chain Ethereum Classic. Daarop had de hack nog wel plaatsgevonden en was er dus geen risico op censuur.
Om een nieuw Proof-of-Work blockchain netwerk op te richten is er veel rekenkracht nodig van individuele mijners. De meeste mijners besloten echter om bij Ethereum te blijven en de fork van Ethereum Classic niet te volgen. Hierdoor bleef Ethereum zelf het leidende project en was Ethereum Classic ongeloofwaardig door de lage hashrate.
Een hoge hashrate geeft weer dat er veel mijners actief zijn op het netwerk. Wil je het netwerk aanvallen en transacties terugdraaien, dan moet je er in slagen om de gemaakte blokken opnieuw te maken. Dit kan alleen als je meer dan 51% van de hashrate in handen hebt. Hoe meer mijners er dus actief zijn, hoe veiliger een blockchain wordt. Een aanvaller moet dan immers meer mining toestellen onder controle hebben dan de rest van het netwerk, wat bij bitcoin vrijwel onmogelijk is.
Bij netwerken met minder miners zijn zulke aanvallen dus wel mogelijk. Ethereum Classic had in augustus 2020 bijvoorbeeld drie van dergelijke 51% attacks, waarbij blocks werden teruggedraaid. Zo werden er bij een aanval maar liefst 7.000 blokken teruggedraaid en werden twee dagen aan transacties gewijzigd. Op het moment van de aanval had het ETC netwerk een hashrate van zo'n 3 TH/s terwijl Ethereum zelf rond de 200 TH/s schommelde.
Een lage hashrate maakt een blockchain dus kwetsbaar en exchanges grepen dan ook in door het aantal vereiste confirmations na een deposit of withdrawal te verhogen. In het geval van ETC verhoogde Coinbase de wachttijd zelfs naar twee weken. Pas twee weken na een transactie werd deze dus beschouwd als definitief en onmogelijk om terug te draaien. Bij bitcoin bijvoorbeeld wil Coinbase drie confirmations zien om een transactie als definitief te zien, grofweg zo'n half uurtje dus.
Door de overgang van Ethereum naar Proof-of-Stake, naar verwachting midden september, zullen mijners met apparaten blijven zitten die ze vermoedelijk in een andere blockchain gaan inschakelen die nog wel op Proof-of-Work draait. Ethereum Classic is daar een voorbeeld van. Gisteren was de hashrate bij Ethereum bijvoorbeeld 918,83 TH/s, terwijl dit bij ETC ondertussen opgelopen is naar 43,03 TH/s. Vooral de laatste weken is er een sterke stijging zichtbaar bij Ethereum Classic. In juli draaide de hashrate bij ETC nog rond de 20 TH/s en de sterke stijging van de hashrate toont aan dat er in de afgelopen weken meer miners zijn bijgekomen.
Andere mijners geven dan weer aan dat ze een nieuwe fork van Ethereum willen maken die op Proof-of-Work blijft draaien. Deze nieuwe coin zal dan de naam ETHPoW mee krijgen. Verschillende exchanges hebben al aangegeven dat ze deze nieuwe fork zullen ondersteunen. Er worden zelfs al ETHPoW contracten verhandeld, die bij de lancering van de nieuwe blockchain zullen omgezet worden in echte ETHPoW tokens. Momenteel koerst deze IOU rond de 50 dollar.
De kans dat dit project meteen een succes zal worden is klein. Bij de fork zal iedereen die ETH bezit namelijk een zelfde aantal ETHPoW tokens ontvangen in zijn wallet adres op de nieuwe blockchain. De meeste mensen zullen deze tokens al snel verkopen om zo het 'gratis geld' te incasseren.
Zowel ETC als ETHPoW zullen na de Merge dus vermoedelijk nieuwe miners aantrekken, waardoor hun hashrate zal stijgen. Waarnemers wijzen er echter op dat de waarde van deze tokens een fractie van Ethereum zal blijven, gezien vrijwel alle projecten resoluut voor het nieuwe Ethereum op Proof-of-Stake zullen kiezen.
Opgelet: ETC en ETHPoW zijn niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".