Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat doen tijdens de crypto bear market? 5 tips!

Wat doen tijdens de crypto bear market? 5 tips!

Wat doen tijdens de crypto bear market? 5 tips!

dinsdag 12 juli 2022 - door Matt

De beer is los op de cryptomarkten en op de beurzen. Hoe overleef je deze barre tijd?

De afgelopen jaren hebben we mooie tijden gehad. Cryptocurrencies stegen enorm in waarde, waar veel mensen van hebben geprofiteerd. Dit soort periodes wisselen elkaar natuurlijk af met periodes van dalingen. Op dit moment bevinden we onszelf in een crypto bear market. De waardes van cryptomunten blijven dalen, en veel mensen zien ook de waarde van hun portfolio afnemen.

Toch is het belangrijk om tijdens een bear market te blijven werken aan jezelf als belegger. We leggen je hieronder uit hoe je dat doet, door je 5 waardevolle bear market tips te geven.

Tip 1: Wees kritisch op huidige posities binnen je crypto portfolio

Het is belangrijk om te begrijpen wat er fout is gegaan, om het later te kunnen verbeteren. In het algemeen hebben Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) zich reeds bewezen, waardoor de kans groot is dat ze blijven bestaan en de berenmarkt zullen overleven. Andere altcoins lopen een groter risico. Sommige cryptocurrencies zullen zelfs verdwijnen, terwijl ook bekendere altcoins met sterke fundamentals toch stevig in waarde zullen dalen.

Onze tip: neem alle altcoins die deel uitmaken van je portfolio en maak een inventarisatie. Het kan bijvoorbeeld slim zijn om enkele low-cap posities af te bouwen en jezelf weer op de grotere projecten zoals bitcoin te richten. Hierdoor loop je een kleinere kans om jouw volledige inleg kwijt te spelen. 

Kortom, zoals we altijd schrijven: bitcoin blijft king. Lees meer in onze tips voor de cryptobelegger.

Waarom is dit zo belangrijk?

Het herbalanceren van je portfolio is een van de belangrijkste stappen in deze bear market. Afhankelijk van het budget dat je hebt voor beleggingen in cryptocurrencies, hoef je geen 100 posities in te nemen. Het is beter om 3-4 sterke posities te hebben dan 50 zwakke. Of om simpelweg bitcoin-only te blijven!

Omdat we ons bewust zijn van de verschillende marktcycli, is het beter om high-cap crypto’s en projecten die je voorkeur hebben te bezitten, dan dat je veel kleine low-cap cryptocurrencies hebt. Low-cap munten zijn namelijk risicovoller tijdens bear markets.

De 0-techniek

Heb je hier moeite mee? Dan zou je de 0-techniek kunnen gebruiken. Zo bepaal je het aantal posities dat je zou moeten innemen, afhankelijk van je budget en het aantal 0’s daarin. Heb je een budget van 10.000 euro? Dan zou je 4 posities mogen aannemen. Natuurlijk is dit een klein trucje dat je zou kunnen gebruiken, en je bent je niet verplicht jezelf hier aan te houden.

Tip 2: Hou cash achter de hand

Veel mensen investeren in cryptocurrencies zonder cash in de vorm van euro's achter de hand te hebben. Door dat wel te doen, kun je een groot verschil maken in periodes van daling. Het is dan mogelijk om op een dieptepunt je positie te vergroten, maar ook om niet volledig blootgesteld te worden aan de daling van de cryptomarkt.

Je zou minstens zo’n 10-15% van je volledige beleggingsportfolio in cash moeten bewaren. Zo kun je snel inspelen op marktbewegingen.

Tip 3: Neem je strategie nog eens onder de loep

Neem eens de tijd om jouw handelsstrategie te herzien. Stel jezelf enkele belangrijke vragen: 

  • Waarom werkte mijn strategie niet?
  • Heb ik echt mijn doelstellingen bereikt? 
  • Had iemand invloed op mijn strategie? 
  • Heb ik wel een echte strategie?

Wanneer je deze vragen hebt beantwoord is het tijd om te analyseren wat er werkte, maar ook wat er fout ging.  Maak vervolgens een plan voor de komende jaren. Wees hierbij duidelijk over de doelstellingen die je hebt.

Ga ook eens kijken naar bestaande strategieën, zoals Dollar Cost Averaging (DCA). Hier definieer je een bedrag, een dag waarop je belegt, een frequentie en een cryptocurrency. Vervolgens stel je alles automatisch in. Veel handelaren maken gebruik van DCA, of doen dat naast een andere strategie die ze al gebruiken. Het is een ideale manier voor de passieve belegger, alsook voor de belegger die meer wil spreiden.

Tip 4: Zorg voor meer spreiding over activaklassen

In welke producten beleg jij? Het is belangrijk om voor spreiding te zorgen. Heb jij jouw volledig vermogen in crypto geïnvesteerd? Dan zul je merken dat de complete waarde van je portfolio mee daalt met de prijsdalingen van cryptomunten en tokens. Op het moment dat je een deel van jouw portfolio in andere producten belegt, kunnen dalingen van de cryptomarkt opgevangen worden door prijsstagneringen of stijgingen van andere markten.

De goudprijs kan het goed doen zodra de crypto- en aandelenmarkt in waarde daalt. Het kan daarom verstandig zijn een deel van je vermogen in edelmetalen te beleggen. Maar niet alleen edelmetalen kunnen een interessante belegging zijn. Zo worden vastgoedbeleggingen in tijdens van hoge inflatie als verstandig gezien. Daarvoor hoef je geen fysiek vastgoed aan te schaffen. Je kunt namelijk ook een ETF (Exchange Traded Fund) of een REIT (Real Estate Interest Fund) kopen. Dit zijn bedrijven die een groot vastgoedportfolio hebben. Beursgenoteerde vastgoedaandelen in Nederland en België zijn bijvoorbeeld Vastned Retail, Aedifica, Wereldhave of XIOR. Er zijn tientallen beursgenoteerde vastgoedbedrijven en je kunt zo diversifiëren over residentieel vastgoed, winkelpanden, zorgvastgoed, kantoren of studentenkamers. Het grote voordeel van deze aandelen is dat ze doorgaans een mooi dividend uitkeren dat al snel 5% per jaar kan zijn.

Verder kunnen ook andere 'saaie' aandelen een goede bescherming bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verzekeraars of banken die een mooi dividend uitkeren. Doorgaans daalt de koers van deze aandelen minder sterk dan de risicovolle tech aandelen of cryptomunten. Bovendien helpt het dividend vaak om de koersdalingen te compenseren. Wanneer je voor 3.000 euro in een verzekeraar hebt belegd en de voorbije 5 jaren voor 600 euro dividenden hebt ontvangen, dan is het minder erg dat de waarde van het aandeel momenteel nog slechts 2.400 euro is. Lees meer hierover in onze tips voor de langetermijn belegger.

Tijdens een bear market kun je onderzoek doen naar de verschillende beleggingsmogelijkheden, en bepalen hoe jij jouw portfolio beter kunt spreiden. Je zult merken dat spreiden zorgt voor meer stabiliteit en balans binnen je portfolio. Niet alleen tijds een bear market, maar ook tijdens een bull market.

Tip 5: Blijf oefenen tijdens de bear market!

Oefenen, of het nu gaat om een fundamentele analyse, een technische analyse of een kritische blik op je strategie, is altijd noodzakelijk. Ook wanneer de cryptomarkt in waarde daalt, is het belangrijk om te blijven oefenen. Sterker nog, een bear market is volgens veel mensen het perfecte moment om te oefenen. Je hebt in deze markt namelijk meer tijd over voor het leren van nieuwe strategieën en onderzoekmethodes.

We zien dat, wanneer mensen zich ver van de markt verwijderen, ook de belangstelling voor de markt verder uit het zicht komt. Dit kan resulteren in meer fouten tijdens een bull markt, waar de interesse weer wordt aangetrokken. Vergeet niet dat toekomstige winnaars geboren worden in tijden van crisis en economische tegenspoed. Blijf daar positief en ontwikkel jezelf, zodat je een ware professional bent wanneer de cryptomarkt weer aantrekt!

Conclusie

Tijdens een bear market dalen de prijzen van aandelen en cryptocurrencies. Je ziet de waarde van jouw vermogen dalen, en dat kan voor paniek zorgen. Toch is het belangrijk om rustig te blijven. Een bear market biedt namelijk veel kansen. Je moet deze kansen wel zien en willen pakken. De tips in dit artikel moeten je daarbij ondersteunen.

Bear markets zijn perfect om jouw huidige posities en handelsstrategie onder de loep te nemen. Zo kun je bepalen of je door moet gaan, of juist wijzigingen moet aanbrengen. Tijdens deze periode heb je ook meer tijd om te oefenen. Maak dus wijs gebruik van de tijd, zodat je tijdens de eerstvolgende bull markt kunt vlammen.

Wil je zelf cryptocurrency kopen

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu