Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Populaire misvattingen over traders

Populaire misvattingen over traders

Populaire misvattingen over traders

vrijdag 11 maart 2016 - door Redactie

Er bestaan heel wat misvattingen over traders die bijdragen tot een verkeerde beeldvorming. We bekijken er enkelen…

Alleen intelligente mensen kunnen traden

'Niemand geeft meer de illusie van intelligentie dan mensen die vlot omgaan met grote sommen geld', wist econoom Kenneth Galbraith. Maar is een trader die succesvol speculeert met een behoorlijk kapitaal ook per definitie zeer intelligent? Dat durven we te betwijfelen. Er is niet bijster veel intelligentie nodig om goed te traden. Er is vooral veel zelfbeheersing nodig. Succesvolle traders blinken daar dan ook in uit.

Deze traders begrijpen dat hun trading succes afgemeten moet worden over een lange reeks van trades. Op korte termijn worden ze regelmatig geconfronteerd met verlieslatende posities, maar ze weten dat hier geen weg naast is. Je kan het niet altijd bij het rechte eind hebben en verliezende trades horen er nu eenmaal bij. Het is daarom belangrijk om de verliezen onder controle te houden. Het uitgangspunt is namelijk dat deze kleine verliezen op lange termijn zullen weggevaagd worden door de trades die wel goed lopen. Winstgevende traders weten dat. Zelfs bij enkele opeenvolgende verliezers blijven ze rustig en houden ze zich aan hun regels tot het tij weer keert.

Traders zonder zelfbeheersing laten zich sturen door hun laatste trades.  Een goede trade achter de rug? Dan worden ze overmoedig en gaan ze de volgende keer meer kapitaal riskeren. Enkele slechte trades achter de rug? Dan willen ze snel de verliezen weer terug verdienen wat hen ook aanzet tot het nemen van grotere risico’s. Vaak loopt het dan verkeerd af. Net zoals de goede traders erkennen ze wel het belang van geduld en discipline. Alleen slagen ze er niet in om dit toe te passen. Op de markten is zelfbeheersing dus veel belangrijker dan intelligentie!

Een trader plakt constant aan het computerscherm

Heel wat beleggers denken dat traders non stop met hun neus op het computerscherm zitten. Ze geloven ook dat daytraden een garantie is op meer winsten. Toegegeven, er zijn mensen die daar succesvol in zijn, maar de meeste succesvolle traders proberen gewoon de grotere bewegingen mee te pakken. Geduldig wachten ze op de juiste setup op de daggrafieken, waarna ze hun slag slaan.

Trades kunnen perfect gepland worden vanaf de daggrafiek. Een veel gehoorde kritiek is dat er op de daggrafiek minder signalen komen.  Meestal is dat ook zo, maar is kwaliteit niet beter dan kwantiteit? De signalen op een daggrafiek wegen zwaarder door dan signalen op een 5 minuten grafiek. Doordat de signalen trager gevormd worden moet je ook niet hals over kop beslissingen nemen. Rustiger traden en het aantal trades terugschroeven vertaalt zich dan ook vaak in meer succes. De heel korte timeframes maken traders zenuwachtig en dat zorgt al snel voor verkeerde beslissingen. Weinig mensen zijn hiervoor in de wieg gelegd. Neem dus wat afstand van de markt om rust te creëren.

Een goed trading systeem is ingewikkeld

Als traders intelligent moeten zijn, dan zal het trading systeem dat ze gebruiken ook wel ingewikkeld zijn. De waarheid is dat veel traders de voorkeur geven aan een eenvoudig systeem dat koop-en verkoopsignalen genereert. ‘Keep it simple and stupid’, zo luidt ook onzeleuze.

Veel indicatoren op jouw grafieken plaatsen zorgt voor verwarring en dat willen we net vermijden. Blijf bij de basis van technische analyse of selecteer een indicator of benaderingsmethode die je goed ligt.  Hou daar dan aan vast, ook tijdens de mindere periodes. Met degelijk money management zal je een reeks verliezers kunnen overbruggen. Na regen komt namelijk altijd terug zonneschijn!

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu