vrijdag 27 mei 2022 - door Redactie
De Europese Centrale Bank zegt in een nieuwe editie van de Financial Stability Review dat de groei van de crypto sector op termijn een risico zal vormen voor de financiële stabiliteit.
De ondergang van Terra UST heeft op enkele dagen tijd 200 miljard dollar aan marktwaarde doen verdampen, wat op het eerste zicht niet gezorgd heeft voor een besmetting in het traditionele financiële systeem. Dat komt omdat de verbindingen met de traditionele markt nog eerder beperkt zijn. Volgens de ECB zal de cryptomarkt wel een risico worden voor de financiële stabiliteit als de markt aan het huidige tempo blijft verder groeien.
Ondanks de hoge risico's die verbonden zijn aan het kopen van cryptomunten, is het toch een populaire investeringscategorie. Ongeveer 10% van de Europese huishoudens zegt geïnvesteerd te hebben in cryptomunten. De meerderheid bezit minder dan 5.000 euro aan crypto, maar 6% zegt meer dan 30.000 euro aan crypto te bezitten.
Nederland is het land met de meeste adoptie, gevolgd door Spanje, Italië en België.
Door de hoge vraag bij consumenten, volgen ook de hefboomfondsen, family offices en andere vermogensbeheerders. Zo'n 56% van de Europese institutionele beleggers geeft aan dat ze blootstelling hebben aan crypto activa en dat ze nog meer willen investeren. Duitse fondsen mogen sinds 2021 wettelijk gezien tot 20% van hun portefeuille beleggen in crypto.
Qua grootte vergelijkt de ECB de crypto assets met de subprime hypotheken die verantwoordelijk waren voor de globale bankencrisis van 2007. De volatiliteit van cryptomunten heeft voorlopig vooral impact op particuliere beleggers die vaak veel geld verliezen. De ECB waarschuwt dat dit in de toekomst mogelijk anders kan zijn. Veel banken staan te trappelen om in de cryptomarkt te stappen, maar kijken voorlopig nog de kat uit de boom. Ze wachten vooral op de Markets in Crypto-Assets (MiCA) regulering, die duidelijk zal maken wat banken wel en niet mogen doen.
De risico's zouden nog uitvergroot kunnen worden omdat er binnen de cryptomarkt vaak gehandeld wordt met veel leverage. Met hefboomproducten kan je met een beperkte inleg toch een grote blootstelling krijgen. Bij sommige exotische crypto exchanges zijn bijvoorbeeld hefbomen tot 100 mogelijk. Voor elke 1.000 euro die ingelegd wordt, kan dus voor 100.000 euro gehandeld worden. Dat kan al snel verkeerd aflopen als de koersen de andere kant op gaan.
Een andere bron van risico is de sterk groeiende crypto lending sector. Er worden hoge intrestvoeten aangeboden maar de risico's zijn ook erg hoog, hoewel kleine beleggers dat vaak niet begrijpen. De marktkapitalisatie van de nieuwe USDD coin, die op dezelfde manier is opgezet als het gekapseisde UST, is op twee weken bijvoorbeeld verdubbeld naar 577 miljoen dollar.
De ECB roept op om vaart te zetten achter de MiCA regulering maar benadrukt dat het maar over een eerste stap zou gaan. Volgens de ECB moet vermeden worden dat de crypto asset markt beroep zou kunnen doen op publieke vangnetten zoals de depositogarantie die voor spaargeld bestaat.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".