maandag 23 mei 2022 - door Redactie
ECB voorzitter Christine Lagarde werd tijdens de College Tour door studenten aan de tand gevoeld.
Ongeveer een derde van de aanwezigen gaf toe dat ze al geïnvesteerd hebben in cryptomunten. Lagarde heeft er niets op tegen, maar vindt wel dat mensen moeten begrijpen in wat ze investeren. "Als je er wil in investeren, verdiep je er dan eerst in. Ga niet mee in de hype. Naar mijn bescheiden mening is het niets waard. Het is nergens op gebaseerd. Er is geen onderliggend actief dat als vangnet dient", aldus Lagarde op de College Tour.
Lagarde vindt dat er meer regels nodig zijn om consumenten te beschermen.
"Ik heb van in het begin gezegd dat crypto's erg speculatief en risicol zijn. Er zijn veel mensen die investeren in crypto zonder te beseffen dat ze al hun geld kunnen verliezen en daar maak ik me zorgen over. Daarom vind ik dat het gereguleerd moet zijn", zei Lagarde nog.
De ondergang van Terra en UST zal vermoedelijk het reguleringsproces versnellen, om dergelijke uitwassen in de toekomst te kunnen voorkomen. In tegenstelling tot wat Lagarde beweert, bestaan er wel cryptomunten die gedekt zijn door activa. Denk maar aan stablecoins die waardepapieren en cash in hun kluizen hebben liggen of tokens die een deel van de omzet of winst van een project uitkeren aan de houders.
Lagarde had het ook even over de CBDC die Europa aan het uitwerken is. "Als de ECB met de digitale euro komt, dan zal ik daar met de centrale bank garant voor staan", zei Lagarde.
Er werd de opmerking gemaakt dat de balans van de ECB momenteel enorm opgeblazen is door het opkopen van obligaties, wat een voedingsbodem voor inflatie is. De ECB drukt geld en koopt hiermee obligaties van overheden die op deze manier hun werking willen financieren. Lagarde zei dat het drukken van geld nodig was om de Europese economie te steunen tijdens de coronacrisis. "Ik heb geen spijt van de uitbreiding van de balans. Anders was de economie ingestort", zei Lagarde.
"Te zijner tijd komt de opgeblazen balans weer in orde", klinkt het.
Ter herinnering: er kunnen maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop komen. Hoeveel eurobiljetten of digitale euro's er in omloop gaan komen, daar hebben we het raden naar. Erg veel vertrouwen werkt dat niet op voor de bitcoin maxi's.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".