Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Ondanks verbod is China toch tweede grootste mining land ter wereld

Ondanks verbod is China toch tweede grootste mining land ter wereld

Ondanks verbod is China toch tweede grootste mining land ter wereld

dinsdag 17 mei 2022 - door Redactie

Volgens cijfers van het Cambridge Centre for Alternative Finance tekende China in januari voor 21,11% van de globale hashrate.

China legde in de zomer van 2021 bitcoin mining aan banden, wat zorgde voor een exodus van grote mining farms naar het buitenland. China was begin 2021 verantwoordelijk voor zowat de helft van de globale hashrate. De verhuis van de miners deed de hashrate van het bitcoin netwerk kelderen naar een dieptepunt in juli 2021, maar al snel kwamen de miners weer online waarna de hashrate naar nieuwe hoogtepunten steeg.

Ondanks verbod is China toch tweede grootste mining land ter wereld

Grafiek: Blockchain.com

Ondertussen blijkt dat er ook in China weer volop gemijnd wordt. Het land was in januari 2022 verantwoordelijk voor 21,11% van de globale hashrate. De VS is nu de absolute nummer één met een aandeel van 37,84%. Op de derde plaats vinden we nu Kazakhstan met 13,22%.

In het geheim

De cijfers tonen aan dat er in China in het geheim miners aan het werk zijn. Vooral kleinere mijners, die een verhuis naar het buitenland niet konden financieren, hebben in de zomer van vorig jaar hun activiteiten tijdelijk stilgelegd. Na enkele weken zijn ze voorzichtig opnieuw online beginnen komen. 

De Chinese mijners hebben nu geen grote mining farms meer. Ze hebben hun activiteiten ondergebracht op honderden verschillende locaties om aan het oog van de overheid te ontsnappen. Soms maken ze gebruik van elektriciteit die door kleine waterkrachtcentrales wordt opgewekt, die niet aangesloten zijn op het nationale elektriciteitsnetwerk. Soms maken ze ook gebruik van het elektriciteitsnetwerk, maar om niet op te vallen kunnen ze op dergelijke locaties maar een beperkt aantal machines neerzetten.

Off-grid

Bitcoin mining kan 'off-grid' opereren en moet dus niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk. Ook in de VS staat met het zonnepanelenpark van Block en Blockstream zo'n groot project op stapel. Het argument dat bitcoin mining schaarse energie steelt van de maatschappij is in dat geval niet geldig.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu