zaterdag 14 mei 2022 - door Steven Anthonis
De stevige daling van bitcoin en andere cryptomunten zorgde voor een miljardenverlies aan marktkapitalisatie.
Bitcoin daalde voor het eerst in 16 maanden onder de 26.000 dollar, te midden van een massale verkoopgolf die over alle cryptomunten rolde. Deze massaverkoop heeft in één dag de waarde van de totale crypto-economie met meer dan 200 miljard dollar laten dalen.
Volgens Coin Metrics daalde de prijs van Bitcoin donderdag tot $ 25.401,29. Dit was de eerste keer sinds 26 december 2020 dat de waarde onder het niveau van $27.000 is gezonken. Bitcoin is sindsdien weer in waarde gestegen en herstelde flink op vrijdag.
Ethereum, de op een na grootste digitale valuta, zakte naar $1.704,05 per token. Het is de eerste keer sinds juni 2021 dat deze token onder de 2.000 dollar daalde. Op vrijdag was ook deze munt sterk hersteld en kwam de 2.000 dollar opnieuw in zicht.
Het gaat al langere tijd niet goed met crypto en tech aandelen. Investeerders blijven weg door de angst voor inflatie en het vooruitzicht op hogere rentevoeten. Hierdoor worden risicoloze 10 jaars overheidsobligaties weer aantrekkelijker en bevinden de markten zich in een 'Risk-off' fase. Alle risicovolle activa worden dan gedumpt.
De inflatie blijft voorlopig erg hoog. In de Amerikaanse cijfers die op woensdag 11 mei werden gepubliceerd, werd duidelijk dat de prijzen van goederen en diensten met 8,3% waren gestegen. Dit is bijna het hoogste percentage in ruim 40 jaar.
Ook zet het debacle rond Terra de crypto beleggers weer met de voetjes op de grond. De stablecoin TerraUSD, of UST, was ontworpen om de waarde van de dollar te weerspiegelen. Deze week verloor de UST de koppeling met de dollar en op vrijdag leverde 1 UST nog maar 0,15 dollar op. Crypto beleggers reageerden geschokt omdat ze beseften dat het Terra project zijn beloften niet kon waar maken.
Investeerders in cryptocurrency gebruiken stablecoins vaak als er veel beweging is op de markt. Het geeft handelaars de mogelijkheid om snel uit een cryptomunt als bitcoin of ether te stappen. In plaats van hun investering om te zetten in dollar, blijven ze in de cryptosfeer door te kiezen voor een stablecoin, een cryptomunt die de Amerikaanse dollar moet nabootsen.
Toen UST begon te wankelen, waren handelaars ook bang voor de gevolgen voor Bitcoin. Luna Foundation Guard - een fonds opgericht door Terra-maker Do Kwon - had miljarden dollars aan bitcoin verzameld om UST te helpen in tijden van crisis. Wanneer de Foundation deze bitcoin zou verkopen, zou de waarde van bitcoin verder onder druk komen te staan.
De paniek deinde ook uit naar andere stablecoins. Tether, 's werelds grootste stablecoin, zakte donderdag ook onder de 1 dollar en daalde op een gegeven moment naar 95 cent. Waarnemers hebben lang gevreesd dat Tether misschien niet over de vereiste hoeveelheid reserves beschikt om de dollarkoppeling te kunnen vasthouden. Tether kreeg gisteren voor zo'n 2 miljard USDT tokens aangeboden, die allemaal in echte dollars werden terugbetaald. Hierdoor keerde de rust terug en noteert de USDT momenteel weer op 0,999 dollar.
Altcoins hebben inherent een hoger risico omdat het vaak over jonge blockchain netwerken gaat die nog geen zware marktomstandigheden hebben meegemaakt. Bovendien is er altijd de mogelijkheid op kwetsbaarheden in de code of in smart contracts, waardoor hackers coins kunnen stelen. Het is daarom belangrijk om niet je hele vermogen te beleggen in één enkele altcoin.
Naast de technologische zwakheden, worden deze projecten ook vaak gerund door mensen die je niet kan vertrouwen. In een poging om de UST stablecoin weer naar 1 dollar op te drijven, werden door Terra massaal veel LUNA tokens gemint, waardoor deze uiteraard allemaal waardeloos werden. Vorige maand werd nog 90 euro betaald voor een LUNA token, vandaag is de prijs 0,00004 euro.
Nieuwe cryptobeleggers hebben nu aan den lijve ondervonden waarom bitcoin zo populair is bij de ervaren crypto investeerders. Er zullen maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop komen en dat ligt vast in het protocol, dat beschermd wordt door de mijners en de nodes. Niemand kan beslissen om nieuwe bitcoin bij te maken. Projecten zoals LUNA hebben een team dat beslissingen neemt en zij besloten om zo maar even 6,5 triljoen nieuwe LUNA tokens bij te maken.
Om een aanval op de LUNA blockchain te voorkomen, werden trouwens ook de nodes en dus het hele netwerk stop gezet. Bij een gedecentraliseerd netwerk zoals bitcoin is er geen leiding die het hele netwerk naar believen kan stopzetten en weer opstarten. Veel altcoin projecten beweren dus gedecentraliseerd te zijn, terwijl dat in de praktijk niet zo is.
Door de ondergang van Terra worden nieuwe cryptobeleggers geconfronteerd met de gevaren van veelbelovende altcoins. Laat ons hopen dat het vooral wat leergeld is dat ze kwijtgespeeld zijn. Jammer genoeg duiken er al verhalen op van crypto beleggers die tienduizenden tot wel honderd duizenden euro kwijtgespeeld zijn door UST of zelfs persoonlijk bankroet zijn gegaan. Veel van hen zijn de wanhoop nabij.
Wie dacht dat een DeFi rendement van bijna 20% op een stablecoin echt veilig was, leert nu een belangrijke les. Bij een hoog rendement hoort ook een groot risico. En there is no such thing as a free lunch!
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".