Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Ook Tether stablecoin wordt getest door de markt

Ook Tether stablecoin wordt getest door de markt

Ook Tether stablecoin wordt getest door de markt

donderdag 12 mei 2022 - door Redactie

De USDT of Tether, de grootste stablecoin ter wereld met een market cap van haast 83 miljard dollar, staat onder druk in navolging van de ondergang van UST.

De UST verloor de voorbije dagen zijn koppeling met de dollar en gaat op een spectaculaire manier ten onder. De markt twijfelt nu ook duidelijk aan de stabiliteit van de grootste stablecoin Tether of USDT. Ook deze coin komt nu onder druk te staan en speelt de pariteit met de dollar kwijt. Momenteel gaat het nog niet over een grote afwijking, gezien het dieptepunt in de voorbije uren rond de 95 dollarcent lag. Het illustreert echter wel dat er ook een bankrun mogelijk is op Tether. Sommige mensen begrijpen zelfs niet dat er een verschil is tussen UST en USDT, waardoor deze laatste mee onder druk komt te staan door de media aandacht voor de Terra stablecoin UST.

Bedenkelijke reputatie

We hebben hier al eerder geschreven over de gevaren van stablecoins en de bedenkelijke reputatie van Tether, die in het verleden al gelogen heeft over de dekking van zijn coins. Zo beweerde Tether namelijk dat elke coin gedekt was door 1 echte Amerikaanse dollar, wat niet bleek te kloppen. De cash die Tether bezit werd namelijk belegd in kortlopend staatspapier of misschien zelfs bedrijfsobligaties. Helemaal transparant is Tether hier nog altijd niet in. Regelmatig duiken er bijvoorbeeld geruchten op dat Tether belegd zou hebben in papier van de wankele Chinese vastgoedreus Evergrande.

Bankrun

Omdat traders zich zorgen beginnen maken over USDT, ruilen ze hun stablecoins in voor echte dollars. Op Twitter zei Tether CTO Paolo Ardoino dat ze in de voorbije 24 uren meer dan 300 miljoen dollar USDT hebben omgeruild in USD. Gezien Tether een market cap heeft van meer dan 83 miljard dollar, gaat het eigenlijk nog maar over een zeer beperkt deel USDT dat opgevraagd werd. Moest er ook hier paniek uitbreken, dan is het maar de vraag of Tether aan alle verplichtingen kan voldoen.

Ook Tether stablecoin wordt getest door de markt

Grafiek: Tradingview

Besmettingsgevaar

Tether heeft niet alle dollars in de kluis zitten en heeft geïnvesteerd in kortlopend papier en obligaties. Een bankrun zou Tether dus onder druk zetten om alle beleggingen te liquideren, wat voor een hoge verkoopdruk kan zorgen op deze markten. Zo zou de cryptocrash ook verder uitbreiden naar andere markten.

USDC

Voorlopig blijft de andere grote stablecoin USDC wel overeind. Hierin hebben marktpartijen meer vertrouwen omdat ze veel transparanter zijn dan Tether.

Update: Tether kreeg op 12 mei zo'n 2 miljard USDT tokens aangeboden. Deze kregen allemaal Amerikaanse dollars uitgekeerd, waardoor de rust terugkeerde op de markt. USDT noteerde zo al snel weer tegen 0,999 dollar of vrijwel op pariteit met de dollar.

Tether USDT grafiek in euroGratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week in jouw mailbox: een overzicht van het cryptocurrency nieuws en besprekingen van aandelen.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
* Disclaimer: er wordt geen informatie, noch financieel advies met betrekking tot online handelen aangeboden via deze mails.
 

Nederlandstalige Bitcoin conferentie

Future of Bitcoin

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu