Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > DNB probeert klimaatimpact Bitcoin te berekenen

DNB probeert klimaatimpact Bitcoin te berekenen

DNB probeert klimaatimpact Bitcoin te berekenen

donderdag 13 januari 2022

De DNB publiceerde een nieuw rapport over het energieverbruik van bitcoin, maar maakt opnieuw de klassieke fout om alleen naar de transacties op de basislaag te kijken.

Volgens de DNB zorgt één enkele bitcoin transactie voor een uitstoot van 402 kg CO2. Een gemiddeld Nederlands huisgezin stoot 611 kg CO2 per maand uit, waardoor 1 bitcoin transactie als enorm vervuilend wordt bekeken. Volgens de DNB nam de CO2 voetafdruk van bitcoin met 25% toe in 2020, terwijl het aantal transacties daalde met 6%.

De DNB zegt dat de stijging van de CO2 uitstoot bijna volledig toe te wijzen is aan de stijging van de hashrate. De energiemix zou tussen 2019 en 2020 constant gebleven zijn. Volgens de DNB is er geen toename in het gebruik van groene elektriciteit om bitcoin te mijnen.

De DNB geeft wel toe in het rapport dat de klimaatimpact van bitcoin en traditionele betaalmiddelen moeilijk te vergelijken valt. Daarnaast erkent de DNB dat er tweedelaagsoplossingen zijn zoals het Lightning Network, waardoor 1 transactie op de bitcoin blockchain kan bestaan uit duizenden andere transacties. Alleen al om deze reden is het bijgevolg onzin om te blijven focussen op de uitstoot per onchain bitcoin transactie.

Bovendien schreven we gisteren nog over de groeiende adoptie van het Lighting Network. Daarnaast zijn er diverse centrale partijen die een tweede laag op bitcoin gebouwd hebben, zoals bijvoorbeeld de neobank Revolut of de betaalverwerker Paypal. Zo is er voor een bitcoin transactie tussen twee Revolut klanten geen transactie op de bitcoin blockchain nodig. Dit wordt gewoon verwerkt in de database van Revolut. Alleen als er bitcoin naar een adres buiten Revolut wordt verzonden, is een onchain transactie nodig.

Energiegebruik van bitcoin

Vorig jaar publiceerden we op deze website een uitgebreid artikel over het energieverbruik van bitcoin. Verschillende punten die daarin aangehaald worden kunnen ook als tegenargument gebruikt worden voor het rapport van de DNB. Bitcoin mining is namelijk niet zo dramatisch als de oude financiële sector graag wil laten uitschijnen.
 

Schrijf in op onze gratis nieuwsbrief

Elke week stuurt Steven je een gratis nieuwsbrief met een overzicht van onze meest recente artikels. De focus ligt op cryptocurrency nieuws.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
 

Bitcoin grafiek in euroGratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week stuurt Steven je een gratis nieuwsbrief met een overzicht van de meest recente artikels. De focus ligt op cryptocurrency nieuws.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
 

Succesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu