Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Meer adoptie voor het bitcoin Lightning Network

Meer adoptie voor het bitcoin Lightning Network

Meer adoptie voor het bitcoin Lightning Network

woensdag 12 januari 2022 - door Redactie

Tientallen miljoenen mensen krijgen via hun vertrouwde financiële apps toegang tot het Lightning Network, waarmee vlot internationaal betaald kan worden tussen verschillende platformen.

Cash App

Gisteren raakte bekend dat Cash App van Block, de nieuwe naam van Square, voortaan Lightning transacties zal ondersteunen. Meer dan 40 miljoen mensen krijgen op deze manier in één klap toegang tot een globaal en open monetair netwerk. We schreven reeds eerder dat Lightning disruptief zal zijn voor de betalingsverwerkers

Spiral, vroeger bekend als Square Crypto, ontwikkelde trouwens een Lightning Development Kit (LDK), waarmee andere partijen op een eenvoudige manier zelf kunnen inpluggen op het Lightning Network.

Groei Lightning Network

Begin 2021 telde het Lightning Network zo'n 8.300 nodes, momenteel zijn er meer dan 19.300 nodes aangesloten op het netwerk. Het aantal nodes groeide dus met meer dan 130% in één jaar tijd.

Ook het aantal bitcoin op het Lightning Network is fors gegroeid. Momenteel is er een totale liquiditeit van 3.332 BTC, zo'n 140 miljoen dollar. Bij de start van vorig jaar was dat nog slechts 1.058 BTC, waardoor de liquiditeit op een jaar tijd ruim verdrievoudigd is.

Open monetair netwerk

Als Nederlander kan je geen Tikkie versturen naar iemand in de VS. Dit komt omdat het betaalverkeer nog steeds steunt op gesloten netwerken die niet met mekaar kunnen praten. 

Het Lightning network is een tweede laag op het bitcoin protocol, een globaal open monetair netwerk. Hierdoor wordt het plots wel mogelijk om geld te versturen naar mensen die een andere app gebruiken of in een ander land wonen. Om dit mogelijk te maken moeten al deze verschillende betaalapps uiteraard wel Lighting ondersteunen, maar daar kan snel verandering in komen nu een grote partij als Block de leiding neemt.

Strike

Gisteren kondigde Jack Mallers aan dat zijn betaalapp Strike in Argentinië wordt uitgerold. "Vandaag lanceren we een superieure financiële ervaring in een land dat te maken heeft met hyperinflatie, dure betaalnetwerken en moeilijk grensoverschrijdend betalingsverkeer", zei Mallers. "Door gebruik te maken van het open monetaire netwerk van bitcoin geven we hoop aan de mensen van Argentinië", klinkt het.

Mallers zegt dat de inflatie in Argentinië dit jaar 55% zal zijn, terwijl het BBP met 12% zal krimpen. De inwoners zijn al lang gevlucht naar de dollar en naar schatting 10% van de fysieke dollars bevinden zich in Argentinië. "Er is een grote vraag naar een open monetair systeem dat op een gedistribueerd netwerk draait en een duidelijke monetaire politiek heeft. Argentinië heeft nood aan het beste monetaire netwerk in de menselijke geschiedenis en dat is bitcoin", zei Mallers.

Argentinië is het eerste land in Latijns-Amerika voor Strike, maar ook Brazilië, Colombia en andere landen staan dit jaar op de planning.

Belo

Ook in Argentinië maakte de mobiele wallet Belo bekend dat ze Lightning zullen ondersteunen. Zij doen dit door een partnership aan te gaan met de infrastructuur provider Opennode.

Bottlepay

Tegelijk raakte gisteren bekend dat Bottlepay, een bitcoin betaalbedrijf dat recent door NYDIG werd overgenomen, geregistreerd werd bij de FCA. Sinds januari 2021 verzorgt de Financial Conduct Authority in Engeland het toezicht op de crypto sector. Elk crypto bedrijf moet dan ook bij de FCA een registratie als een 'Cryptoasset Business' te pakken krijgen.

Bottlepay is het eerste bedrijf dat een dergelijke vergunning in de wacht sleept voor betalingen op het Lightning Network. "Het is een mijlpaal voor het hele Lightning Network", zegt oprichter Pete Cheyne. "Dit bewijst dat we de financiële infrastructuur van de toekomst kunnen bouwen terwijl we ons ook houden aan de regelgevende eisen van vandaag."

De goedkeuring van de FCA bewijst dat het bedrijf voldoet aan de AML richtlijnen van de FCA. Bottlepay heeft dus processen geïnstalleerd die witwassen en terrorisme financiering moeten voorkomen.

"Voor veel mensen is het tot nog toe moeilijk geweest om het nut van bitcoin te begrijpen", zei Cheyne. "Doordat we nu in gelanceerd zijn in Europa, kunnen we de kracht van een open-source monetair netwerk laten zien. Wij hebben een betaalsysteem gemaakt dat grensoverschrijdende betalingen onmiddellijk kan verwerken tegen een lage kost. Het is een broodnodige update aan het oude en voorbijgestreefde betaalsysteem en zal voor meer financiële inclusie zorgen."

700 miljoen gebruikers

Volgens een rapport van Arcane Research zal het Lightning Network tegen 2030 zo'n 700 miljoen gebruikers tellen. Arcane Research ziet verschillende toepassingen voor Lightning, zoals bijvoorbeeld streaming payments. Hierbij kan een gebruiker per seconde of per minuut betalen voor het bekijken van video's of het beluisteren van muziek of een podcast. Dit is vandaag al mogelijk via diensten zoals Breez. In het huidige betaalsysteem zijn streaming payments niet mogelijk.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu