Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Nederlanders investeren vooral kleinere bedragen in crypto

Nederlanders investeren vooral kleinere bedragen in crypto

Nederlanders investeren vooral kleinere bedragen in crypto

vrijdag 10 december 2021 - door Redactie

Uit een onderzoek van de AFM blijkt dat 8% van de Nederlanders cryptomunten bezit. Dat komt neer op zo'n 1,18 miljoen mensen.

Ongeveer de helft van de cryptobeleggers zegt dat ze naast cryptomunten ook investeren in andere activa klassen zoals aandelen, trackers, obligaties of beleggingsfondsen. Deze mensen bezitten vaker bitcoin dan de mensen die alleen in crypto beleggen (73% vs. 58%). Dogecoin is daarentegen populairder bij de mensen die alleen in crypto beleggen.

De populairste munten zijn Bitcoin en Ethereum. Twee derde van de cryptobezitters heeft bitcoin (66%) en ongeveer de helft bezit Ether. Andere cryptomunten in de top 10 zijn Cardano, Ripple, Litecoin, Stellar en Binance Coin.

Lage bedragen

Zo'n 43% van de cryptobezitters heeft minder dan 500 euro geïnvesteerd. In 23% van de gevallen gaat het over € 500 tot € 2.500 en in 11% van de gevallen is het € 2.500 tot € 5.000. Slechts 8% zegt dat ze voor meer dan 10.000 euro geïnvesteerd hebben.

Lage spaarrente en gokjes

Meer dan de helft van de cryptobeleggers zegt dat ze cryptomunten gekocht hebben bij wijze van een gokje. Ze beseffen zeer goed dat de koersen volatiel zijn en dat ze hun inleg kunnen verliezen. Zo'n 42% geeft aan dat de lage rente op spaarrekeningen hen ertoe aan zet om alternatieven te zoeken voor hun geld. Vooral de koersontwikkeling brengt cryptomunten onder de aandacht van deze beleggers. Daarnaast luisteren ze ook naar wat vrienden of bekende influencers vertellen. Ook de achterliggende technologie van een blockchainproject of nieuwsberichten spelen een rol in de keuze om al dan niet cryptomunten te kopen.

Weinig financiële problemen bij crash

Wanneer de koersen van cryptomunten sterk zouden crashen, zodat er nog maar 10% van hun inleg overblijft, zou dit 76% van de cryptobezitters niet in de problemen brengen. Voor 12% zou dit evenwel grote financiële problemen veroorzaken.

Risico's

Zo'n 38% van de cryptobeleggers zegt dat een ineenstorting van de koersen voor hen het grootste risico is. Andere risico's die ze zien zijn diefstal van munten, faillissementen van crypto exchanges, verlies van wachtwoorden of hardware wallets. Zo'n 15% vindt ook dat er een groot risico is een verbod op cryptocurrency.

Waarschuwingen

De AFM oefent geen toezicht uit op cryptomunten en waarschuwt dan ook voor gevaren. Denk maar aan misleiding, oplichting en manipulatie, die zich vooral voordoen bij kleinere en onbekende cryptomunten. Daarnaast benadrukt de AFM dat koersen erg sterk kunnen fluctueren en dat beleggers hun volledige inleg kunnen verliezen.

In 2024 zal vermoedelijk in Europa de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) van kracht worden. Dit zou consumenten beter moeten beschermen bij de uitgifte van nieuwe crypto tokens en dit zou het toezicht op de cryptodienstverlening versterken. Momenteel kijkt de DNB toe op crypto exchanges om in eerste instantie witwassen en terrorisme financiering te voorkomen.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu