Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Ether

Wat is Ether?

Ethereum Blockchain

Ethereum is een blockchain die algemeen wordt aanzien als één van de belangrijkste concurrenten voor Bitcoin. In vergelijking met Bitcoin beschikt Ethereum over zeer interessante eigenschappen. De blockchain van Ethereum is in staat om niet alleen sneller, maar ook op een veiligere manier transacties te verifiëren. Bovendien is de techniek waar Ethereum gebruik van maakt veel breder inzetbaar in vergelijking met Bitcoin waardoor het potentieel van ETH eigenlijk nog groter is. Dit bleek ook uit het jaar 2017 waarin de koers van Ethereum een stijging van meer dan 3.000 procent wist te realiseren.

De sterke troeven van Ethereum

Het platform van Ethereum zorgt er voor dat het mogelijk wordt om applicaties te gebruiken zonder de tussenkomst van een centrale autoriteit. Van deze DApps (decentralised applications) evenals de inhoud waarover ze beschikken is bekend dat ze verspreid over de wereld bij alle Ethereum nodes lokaal worden gesynchroniseerd. Bovendien dienen ook eventuele wijzigingen in de applicatie op deze manier te worden bevestigd door de verschillende nodes die deel uitmaken van de blockchain. Dit is interessant, want verschillende dreigingen kunnen hierdoor voorkomen worden. Het gaat hierbij niet alleen om downtime, maar ook om bijvoorbeeld censuur (bijvoorbeeld door een overheid) evenals dataverlies of datamanipulatie.

De ETH koers (de digitale valuta van Ethereum) wordt beïnvloed door meerdere factoren. In eerste instantie is er uiteraard de link tussen vraag en aanbod, maar daarnaast is ook het daadwerkelijke gebruik van de decentrale applicaties belangrijk voor de evolutie die ETH kan maken. Hoe dan ook kan er worden gesteld dat het platform van Ethereum een interessante aantrekkingskracht heeft voor heel veel verschillende bedrijven. Op het Ethereum platform kunnen zijn namelijk nieuwe innovaties lanceren. Zo zal de Ethereum blockchain mogelijk mee aan de basis liggen van heel wat innovatieve projecten die zich in de (nabije) toekomst zullen ontplooien.

Eigen programmeertaal

Eveneens interessant om te weten is dat het Ethereum platform beschikt over een eigen, unieke programmeertaal. Het gaat hierbij om het zogenaamde 'Solidity'. Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van de blockchain van Ethereum om vervolgens op basis daarvan hun applicaties te lanceren. Het spreekt voor zich dat het platform van Ethereum eveneens kan worden aangewend om nieuwe cryptovaluta's te lanceren. Enkele populaire eigenschappen waar Ethereum bovendien nog over beschikt zijn terug te vinden in de zogenaamde smart contracts evenals in DAO's.

Smart Contracts, een sterke troef voor Ethereum

Laat ons in eerste instantie ook even dieper ingaan op de zogenaamde smart contracts die met behulp van Ethereum gebouwd kunnen worden. Deze slimme contracten zijn in staat om bepaalde applicaties (of systemen) automatisch specifieke acties uit te laten voeren. Deze acties vinden plaats op basis van een vooraf gedefinieerde logica. Dat klinkt complex, maar kort gezegd zorgt deze handelswijze er voor dat altijd de garantie bestaat dat gemaakte afspraken worden nagekomen. Dit komt omdat elk contract meteen wordt verwerkt in de blockchain.

Bovenstaande zal voor velen die dit lezen wellicht nog niet zoveel zeggen. Daarom geven we graag een voorbeeld uit de praktijk. Stel bijvoorbeeld dat je er voor hebt gekozen om een vlucht te boeken, maar deze vlucht door een bepaald probleem een aanzienlijke vertraging heeft opgelopen. In deze situatie zou het inzetten van smart contracts er voor kunnen zorgen dat vliegtuigmaatschappijen automatisch een bepaalde vergoeding kunnen toekennen aan de passagiers die getroffen zijn door deze vertraging. Bovendien kan er op deze manier ook op worden toegezien dat een budget welke voor een specifiek doel werd aangelegd ook daadwerkelijk daarvoor wordt gebruikt.

Vertrouwen van grote bedrijven in Ethereum

Sinds de lancering van Ethereum in het jaar 2015 zijn zowel het bedrijf als de ETH-valuta sterk gegroeid. Deze groei is niet alleen te wijten aan het concept van Ethereum, maar ook aan het feit dat enkele grote bedrijven in de wereld er voor hebben gekozen om mee in dit project te stappen. Het gaat hierbij om namen zoals bijvoorbeeld BP en Microsoft, maar ook om Deloitte en de bekende bank ING. Zij hebben zich stuk voor stuk aangesloten bij het samenwerkingsverband welke door Ethereum in het leven werd geroepen en luistert naar de naam 'Enterprise Ethereum Alliance'.

Ethereum kopen en veilig opslaan

Het kopen van Ethereum is mogelijk op verschillende manieren. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om ze daadwerkelijk gewoon te kopen bij één van de verschillende aanbieders, maar een andere mogelijkheid is ook om gebruik te maken van een zogenaamde exchange als Binance. Via een exchange zet je de ene cryptocurrency snel en makkelijk om in een andere. Dit betekent dat je bijvoorbeeld perfect een deel van je portefeuille welke je in Bitcoin hebt geïnvesteerd kan gebruiken om te beleggen in Ethereum. Je dient er uiteraard wel rekening mee te houden dat er zowel aan het kopen als 'wisselen' van Ethereum bepaalde kosten verbonden zijn.

Op het ogenblik dat je Ethereum gaat kopen of wisselen spreekt het voor zich dat je meteen ook een manier zal moeten hebben om deze veilig op te slaan. Het opslaan van Ethereum gebeurt (net als bij andere cryptocurrencies het geval is) door gebruik te maken van een bepaalde wallet. Een dergelijke wallet bestaat in verschillende vormen. We onderscheiden op dit vlak de zogenaamde paper wallet van de online en de hardware wallet. Welke van deze verschillende mogelijkheden je zal kiezen is altijd grotendeels gebaseerd op je persoonlijke voorkeur. Toch moet het gezegd dat het opslaan van je Ethers in een hardware wallet zoals de Ledger Nano S (lees onze Ledger Nano S review) de veiligste oplossing is. Zo zijn ze perfect beschermd tegen de kwade bedoelingen van hackers en ben jij als enige partij verantwoordelijk voor je portefeuille. Ga je toch je Ether in een online wallet opslaan? Dan is twee-staps-authentificatie activeren een must.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services Comm.V
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu