Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Fed houdt vast aan tijdelijke inflatie

Fed houdt vast aan tijdelijke inflatie

Fed houdt vast aan tijdelijke inflatie

zondag 20 juni 2021 - door Redactie

De Amerikaanse centrale bank vergaderde de afgelopen week. Ze verwachten wel een hogere inflatie maar vermoeden dat deze tijdelijk is.

De Fed verwacht nu een inflatie van 3,4%. Dat cijfer ligt maar liefst een volle procent hoger dan de verwachting die ze in maart gaven. Toch denkt de Fed dat het over een tijdelijk fenomeen gaat. De rente blijft voorlopig dan ook tegen nul, maar renteverhogingen zouden mogelijk kunnen worden vanaf 2023. De leden van de Fed hebben namelijk gehint op twee mogelijke renteverhogingen in 2023, terwijl er in maart nog geen sprake was van verhogingen voor 2024.

De geldcreatie dankzij het aggressieve programma om obligaties op te kopen, blijft onverminderd verder gaan. Sinds maart 2020 koopt de Fed voor zo'n 120 miljard dollar per maand aan overheidsobligaties op.

Door het hinten op de renteverhogingen is de toon van de Fed enigzins veranderd. Toch gaat het nog niet over een flinke bijsturing in het beleid. De bekende hefboomfondsmanager Paul Tudor Jones zei eerder deze week op CNBC dat een lakse Fed ervoor zou zorgen dat hij op elke inflatie hedge zou inzetten. Jones kijkt dan ondermeer naar grondstoffen, goud en het kopen van cryptocurrencies.

Tijdens een gesprek op Squawk Box op CNBC zei Jones dat de Fed zijn credibiliteit op het spel zet door een soepel monetair beleid te blijven voeren. "Ze zorgen ervoor dat inflatie kan blijven groeien zodat het geen tijdelijk fenomeen meer blijft", meent Jones. 

De CPI ligt flink boven het inflatiedoel van 2% en er zijn meer dan 9 miljoen nieuwe jobs beschikbaar, terwijl de centrale bank een oververhittende economie verder blijft stimuleren. Daarnaast wil Biden met zijn stimuluspakketten ook duizenden miljarden dollars in de economie pompen. "Dit is de gekste mix van monetaire en fiscale politiek sinds de Fed werd opgericht. Het is gewoon batshit crazy", aldus nog Jones.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu