Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Boekbespreking De Bitcoin Revolutie

Boekbespreking De Bitcoin Revolutie

Boekbespreking De Bitcoin Revolutie

dinsdag 09 februari 2021 - door Redactie

Quinten François, bekend van het Youtube kanaal Young and Investing, heeft een toegankelijk boek over bitcoin geschreven.

Er zijn al wel wat boeken in het Nederlands zoals bijvoorbeeld het eenvoudige en erg toegankelijke 'Bitcoin voor beginners', wat ideaal is als een snelle introductie. Maar wie wat dieper wil ingaan op de materie, kan nu terecht bij 'De Bitcoin Revolutie'. Met dit boek levert Quinten François een vrij degelijk Nederlandstalig werk af voor wie zich wat wil inlezen in de bitcoin en zijn bestaansreden.

Geschiedenis van geld

Net zoals bij het referentiewerk 'The Bitcoin Standard' van Saifedean Ammous begint Quinten het boek met een geschiedenisles over de soorten geld. Het belang van gouden en zilveren munten wordt uitgelegd en het gevaar van inflatie wordt verduidelijkt. Een betaalmiddel moet namelijk schaars zijn om ook een goede 'store of value' te zijn. Wanneer de overheid massaal geld begint te drukken loopt het vaak fout. Quinten schrijft over het Romeinse Rijk en over hoe het percentage goud en zilver in hun munten verlaagd werd, zodat ze meer munten hadden om de eigen werking te kunnen financieren. Natuurlijk werd het geld zo minder waard, wat één van de oorzaken was van de ondergang van het Romeinse Rijk.

Vervolgens wordt de geschiedenis van het papieren geld uit de doeken gedaan, dat eerst nog gedekt was door goud. Sinds Nixon in 1971 de dollar loskoppelde van goud begon dan het tijdperk van het fiat geld dat in feite door niets meer gedekt is. Het is een systeem dat gebaseerd is op vertrouwen en dit kan snel ten onder gaan.

Quinten legt dit allemaal vrij summier maar erg begrijpelijk uit. Het boek is daarom toegankelijker dan The Bitcoin Standard van Ammous én wekt bovendien minder frustratie op. We kunnen iedereen The Bitcoin Standard aanbevelen voor de gedetailleerde informatie, maar de persoonlijke aanvallen van Ammous op Keynes - alhoewel we zelf geen fan van deze econoom zijn - zijn in dat werk vaak tenenkrullend en voor sommige lezers een reden om het boek meteen weer dicht te gooien.

De geboorte van bitcoin

Quiten gaat ook dieper in op de geboorte van bitcoin, die het levenslicht zag na de bankencrisis van 2007. De bedoeling was een munt te scheppen die volledig losstaat van het banksysteem. Bitcoin is nu aantrekkelijk omdat er een voorspelbaar inflatieverloop is. In die zin is bitcoin zelfs aantrekkelijker dan goud, dat jaarlijks een inflatie van 1 tot 2% kent.

Marktcyclus

In het boek worden verder nog de marktcycli besproken die bitcoin al gekend heeft. Enorme stijgingen werden steevast gevolgd werden door enorme dalingen, waarna we een tijdje doorheen een 'crypto winter' moesten vooraleer de munt zich wist te herpakken. De voorbije jaren zagen we opnieuw zo'n berenmarkt, en de afgelopen weken werd duidelijk dat we in een nieuwe bullrun zitten die nog even kan aanhouden.

Altcoins

Altcoins worden ook belicht in het boek. Quinten benadrukt dat dit gevaarlijk kan zijn. Hij heeft uiteraard gelijk voor de nieuwe cryptocurrency investeerder en de meeste mensen blijven hier inderdaad beter ver van weg. 

Quinten stelt ook dat de beste tokens op prestigieuze exchanges staan. Ze moeten een listing proces volgen en de exchange maakt dan eigenlijk voor jou de fundamentele analyse. Een coin die niet genoteerd staat bij zo'n grote exchange zou ook voor een knipperlicht moeten zorgen. Maar zelfs dan nog ben je nooit zeker of een dergelijk project gaat blijven bestaan.

Blockchain

Het boek wordt afgesloten met wat uitleg over de blockchain technologie. Er worden heel wat zaken zoals proof of work en proof of stake summier uitgelegd, zonder technisch te worden. Een mooie eerste introductie voor de absolute leek.

Besluit

Quinten heeft met dit werk een vlot leesbaar en toegankelijk boek afgeleverd, dat ideaal kan zijn als een eerste kennismaking met bitcoin en cryptocurrencies. Koop het boek hier.

Mensen die voor de eerste keer bitcoins willen kopen worden echter niet bij de hand genomen in dit boek. Zij kunnen daarvoor wel terecht op onze pagina "hoe bitcoins kopen".

PS. Via onze website lees je gratis het boek Bitcoin en crypto uitgelegd.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu