Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Geen anonimiteit meer door aangescherpte cryptocurrency regels

Geen anonimiteit meer door aangescherpte cryptocurrency regels

Geen anonimiteit meer door aangescherpte cryptocurrency regels

donderdag 28 januari 2021 - door Redactie

Bij de meeste websites moet je al langer je identiteit bewijzen, maar de regels gaan nu nog een stapje verder. Je moet zelfs bewijzen dat je eigenaar bent van een externe wallet.

Jaren geleden kon je zomaar een account openen bij een cryptocurrency exchange, geld overmaken, bitcoins kopen en beginnen handelen. Maar om witwassen te voorkomen moeten deze websites nu al een tijdje voldoen aan de KYC richtlijnen: Know Your Customer. De klant moet dus zijn identiteit verifiëren door bijvoorbeeld zijn paspoort over te maken en een bewijs van zijn woonplaats te leveren. 

De fiscus gaat meekijken

Doordat de klanten gekend zijn, kan ook de fiscus een zicht krijgen op welke mensen er allemaal cryptocurrency bezitten of verhandelen. Autoriteiten wereldwijd willen namelijk weten hoeveel je geld je verdient of bezit om elke vorm van belastingontduiking onmogelijk te maken. Vanuit Europa wordt er daarom verder gewerkt aan uitbreidingen op de Directive on Administrative Cooperation (DAC). Sinds 2011 is deze richtlijn in voege om op deze manier automatisch gegevens uit te wisselen. Voorheen gebeurde dit enkel op verzoek. 

De DAC2 regelt bijvoorbeeld al sinds 2014 het doorseinen van buitenlandse inkomsten en saldo's van buitenlandse bankrekeningen. Deze gegevens worden ingelezen in de nationale databases, waarna de software op een snelle manier duizenden belastingplichtingen kan doorlichten. Er wordt zo bepaald welke dossiers bijzondere aandacht moeten krijgen en grondig gecontroleerd moeten worden.

Ondertussen wordt er al verder gewerkt aan nog meer uitbreidingen, met name DAC7 en DAC8. Die eerste zal ervoor zorgen dat zoekertjeswebsites, Airbnb en andere deeleconomieplatformen verplicht moeten melden voor hoeveel geld je jaarlijks online verkocht hebt. De fiscus kan dan meteen beslissen of het over sporadische en eerder uitzonderlijke inkomsten gaat of dat er toch een zekere regelmaat in zit, die uiteraard belastbaar zal zijn. De DAC8 richt zich specifiek op websites die de handel in cryptocurrency mogelijk maken. Men mikt nu op het derde kwartaal van 2021 om volledig te landen met deze nieuwe regelgeving.

Nederland loopt voorop

Sommige landen lopen echter voorop, waaronder Nederland. Hier moeten aanbieders van cryptomunten zich sinds kort verplicht registreren bij de DNB, zodat er gecontroleerd kan worden op witwassen. Daarnaast heeft de DNB nog meer controles opgelegd als je cryptomunten wil verzenden naar de website of wil opnemen naar een eigen wallet. Je moet in dat geval bewijzen dat je wel werkelijk eigenaar bent van de externe wallet. Het bitcoin of ethereum adres van jouw hardware wallet wordt op deze manier aan jouw identiteitsgegevens gekoppeld en zal zo ook zichtbaar worden voor de belastingdienst. 

Je kan bewijzen dat je eigenaar bent van een bepaald adres door bijvoorbeeld een foto te maken van de wallet die je op jouw computerscherm geopend hebt, samen met een handgeschreven briefje met daarop de naam van de website en de datum van vandaag. Een andere manier is door een bepaald bedrag te versturen naar een bepaald adres, net zoals je dat nu al doet om jouw bankrekening te verifiëren bij deze websites.

Regelgeving slaat door

De regels die de DNB voorstelt gaan echter nog een stapje verder. Zo moet de website opvragen hoeveel je jaarlijks inkomen is en van waar het geld dat je overmaakt juist vandaan komt. Er kan gevraagd worden naar documenten met meer informatie over jouw salaris, winsten van investeringen, opbrengsten van de verkoop van vastgoed en dergelijke. Als je cryptomunten wil versturen om te verkopen op de website, kan er ook gevraagd worden hoe deze munten oorspronkelijk in jouw bezit zijn gekomen. Ondermeer Bitstamp legt zijn gebruikers nu al deze vragen voor.

Gisteren raakte bekend dat Bitonic net om deze reden de DNB voor de rechter sleept. Ze vinden dat de privacy van hun klanten op deze manier geschonden wordt. "Wij hebben daarom deze week de rechtbank in Rotterdam via een voorlopige voorziening gevraagd om de wallet-verificatie-eis van DNB op te schorten", klinkt het. "Ons doel is om zo snel mogelijk te kunnen stoppen met deze alomvattende verwerking van persoonsgegevens. We willen terug naar de situatie waarin wijzelf, op risico-gebaseerde basis, bepalen of we de klant vragen zijn of haar beheer van de wallet te bewijzen."

Bitcoin grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu