Online beleggen

Je bent hier: Home > Leren Traden > Inleiding

Inleiding Leren Traden

Door Steven Anthonis - @stevenanthonis

De meeste boeken over trading beginnen met een zeer uitgebreid stuk technische analyse. Vaak worden er zo honderden bladzijden volgepend. De lezer blijft achter met tientallen of honderden patronen, indicatoren, strategieën enzovoorts. Het logische gevolg is dat die lezer zijn trading nodeloos ingewikkeld gaat maken.

De meeste beleggers zijn steeds op zoek naar de ideale koop- en verkoopsignalen. Ze geloven nog steeds in een gouden graal. Ze hopen die te vinden in de tientallen indicatoren die technische analyse te bieden heeft.

Door de overmatige aandacht voor technische analyse worden de laatste hoofdstukken van doorsnee trading boeken simpelweg niet gelezen. Uiteraard bevatten net deze hoofdstukken de meest belangrijke informatie.

Money management wordt meestal pas op het einde van een trading boek behandeld. Het is echter een fundamenteel concept dat je absoluut nodig hebt om goed te kunnen traden. Zonder degelijk money management ben je een vogel voor de kat. Hoe zou je trouwens op lange termijn winst kunnen maken als je op voorhand niet goed nadenkt over het risico dat je gaat lopen?

Goed traden is volgens mij mogelijk door een concept dat ik zelf “RCSS” noem. RCSS staat voor Risk Control & Simple Strategy. Of: Risk Control & Simple System.

Dit boek begint dan ook met een bespreking van money management en risicobeheersing. De concepten die hierin worden behandeld moet je absoluut toepassen om betere trading resultaten te bekomen.

Daarnaast moet traden vooral simpel en eenvoudig zijn. Je hebt een simpele strategie nodig: een eenvoudig systeem dat objectieve koop-en verkoopsignalen geeft. Een helder systeem dat je door en door kent én blindelings vertrouwt. Ingewikkelde strategieën laten teveel ruimte open voor interpretatie en maken het traden nodeloos moeilijk. Onderschat de kracht van de eenvoud niet!

Zelf verkies ik om mijn trades te baseren op technische analyse. Er zullen heel wat concepten van de technische analyse besproken worden. Het kan best zijn dat dit een gigantische hoeveelheid informatie is om te verwerken. Zeker voor mensen die zich voor het eerst echt gaan verdiepen in de technische analyse. Maar geloof mij: ik had nog makkelijk honderden bladzijden kunnen doorgaan met allerlei indicatoren uit de doeken te doen. In de praktijk ben je daar echter niets mee. Als je dieper wilt graven, dan zal je de Engelstalige vakliteratuur moeten raadplegen.

Maar nogmaals wil ik je waarschuwen. Vele mensen zijn al jaren op zoek naar de "Heilige Graal" binnen de technische analyse. Ze blijven geloven dat er bepaalde handelaren zijn die een geheim ontdekt hebben waarmee ze de koersen kunnen voorspellen. Ik vrees echter dat deze beleggers van een kale reis zullen thuiskomen.

De waarheid is namelijk dat het gebruikte analysemodel niet zo belangrijk is. Een succesvolle trader kan je alleen maar worden door veel ervaring op te doen. De eerste stap naar succes op de beurs is het ontwikkelen van een eigen trading plan en het toepassen van strikte money management regels. Je moet ook de nodige discipline aan de dag kunnen leggen om je eigen regels te volgen.

Dit boek werd geschreven als een praktische gids om jou doorheen de doolhof van het traden te begeleiden. Het is een boek geworden dat ik lang geleden als beginner had moeten lezen. Het waarschuwt voor veelgemaakte fouten en reikt oplossingen aan. Het is zeker geen volledig naslagwerk, dat zou trouwens onbegonnen werk zijn. Wel bevat het meer dan voldoende informatie om jou op het juiste spoor te brengen. Heel veel leesplezier!


Nuttige links om te leren traden:

Technische analyse:

  • Tradingview: Sublieme grafieken, basispakket is gratis.

Handelsplatformen:

  • Vergelijk CFD brokers: Als je op zeer korte termijn wil handelen of zelfs daytraden in CFD's op indices, muntenparen of grondstoffen, dan zal je waarschijnlijk kiezen voor een cfd-of forex broker.
  • Vergelijk aandelenbrokers: Wil je eerder op iets langere termijn beleggen in aandelen (weken of maanden), dan kies je beter een aandelenbroker.
  • Vergelijk cryptocurrency exchanges: Op een cryptocurrency exchange kan je aankopen doen voor de langere termijn, maar websites als Bitvavo of Binance bieden ook geavanceerde platformen aan waarmee je op korte termijn kan handelen.

Laten we nu beginnen met te bekijken welke factoren het succes van een trader bepalen.


Inhoudstafel Leren Traden 1. Hoe succesvol traden?Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu