Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Leren Traden > 1. Hoe succesvol traden?

1. Hoe succesvol traden?

Het tradersbestaan oefent een enorme aantrekkingskracht uit. Een trader heeft namelijk een grote vrijheid. Hij kiest waar en wanneer hij werkt. Met de hedendaagse internetverbindingen en handelsplatformen kan iedereen op gelijk welke plaats rechtstreeks op de financiële markten handelen of op het platform van zijn broker of cryptocurrency exchange. De trader moet zich geen zorgen maken over zijn job, die kan hij immers nooit verliezen. Wie werkt in loondienst beschikt meestal niet over deze luxe.

Tegenover de grote aantrekkingskracht staat ook een grote mislukkingsgraad. Bijna alle nieuwe traders mislukken in hun opzet.

De titel van het boek is 'Leren Traden'. Maar vergis je niet: je zal niet meteen een goede trader worden door dit boek te lezen of door elders een dure cursus te volgen. Traden, dat leer je alleen door het zelf te doen en door veel ervaring op te doen. Met vallen en opstaan. En zelfs dan nog kan blijken dat je niet uit het juiste hout bent gesneden. Het boek geeft je dan ook tips om de moeilijke leerfase beter door te komen. Zo ben je niet meteen je ganse kapitaal kwijt wanneer je start met traden.

Dit boek waarschuwt voor veelgemaakte fouten en moet jou helpen om grote verliezen te vermijden. Spijtig genoeg zal succes alleen bereikt worden als je zelf de nodige inspanningen levert en de broodnodige ervaring opdoet. Zo kan je misschien op termijn een structureel winstgevende trader worden.

Valkuilen beginnende traders

Er zijn tientallen redenen waarom beginners falen. De cijfers liegen er niet om. Per 100 nieuwe traders zijn er na 1 jaar tijd slechts 2 die winst maken. De meeste nieuwe traders verliezen 65% tot 95% van hun kapitaal binnen de zes maanden (Bron: The 21 Irrefutable Truths of Trading van Hayden). Ten tijde van de publicatie van dit boek in 2011 waren er regelmatig mensen die deze cijfers overdreven vonden. Maar sinds 2018 moeten CFD-en forexbrokers verplicht publiceren op hun website hoeveel procent van hun klanten verlies maakt. De eerder genoemde cijfers worden nu ook officieel bevestigd door de brokers. En de Europese waakhond ESMA heeft cijfers over alle brokers heen berekend. Daaruit blijkt dat zo'n 74 tot 89% van de retail beleggers geld verliezen door te handelen op korte termijn.

De cijfers van de brokers bevestigen dus dat de meeste van hun klanten slechts enkele maanden of jaren handelen. Daarna wordt de account opgezegd. Bij aandelenbrokers die vooral speculanten aantrekken blijven er na enkele jaren vaak nog wat waardeloze aandelen op de rekening staan. Dat is zeker zo na hypemomenten zoals bijvoorbeeld de technologiezeepbel van 2000 of na crashes zoals de krediet- en bankencrisis van 2008.

Een veelgemaakte beginnersfout: teveel aandacht besteden aan de analysemethode. Te hard zoeken naar manieren om het perfecte instappunt te kunnen bepalen met technische analyse. Teveel technische indicatoren gebruiken, waardoor het traden nodeloos ingewikkeld wordt.

De technische analyse is een zeer nuttig hulpinstrument, maar het is niet zaligmakend. Beginners beseffen niet dat bij succesvol traden vooral psychologie en money management belangrijk zijn. Slechts een klein deel van het succes wordt verklaard door het systeem dat wordt gebruikt.

Toen we zo’n 20 jaren geleden voor de eerste keer het boek "Trading for a Living" van Alexander Elder gingen lezen, bladerden we meteen door naar de hoofdstukken over technische analyse en de handelsmodellen die mooie instappunten bepalen.  We weten ondertussen wel dat dit de minst belangrijke hoofdstukken van dat boek zijn.

Door de overmatige aandacht voor technische analyse hebben beginnende traders meestal geen trading plan opgesteld. Eigenlijk zijn ze vrij onzeker en reageren ze om de haverklap op technische signalen of nieuwsfeiten. Ze handelen zonder discipline en laten zich leiden door emoties. Uiteraard resulteert dat in zeer slechte trades!

Heel wat traders laten zich gewoon meesleuren op een emotionele roetsjbaan. Ze laten zich door de markt verleiden om veel te traden. Teveel te traden. Ze denken aan de mogelijke gigantische winsten en nemen veel te hoge risico’s.

Traden kan wel makkelijk lijken, maar elke succesvolle trader heeft een heel leerproces achter de rug. Vaak hebben ze veel “leergeld” betaald vooraleer ze het traden wat onder de knie hadden. Laten we daarom eens bekijken welke factoren belangrijk zijn om tot succes te komen.

Wat verklaart trading succes?

Er bestaan heel wat traders die geld verdienen met hun activiteiten. Hebben ze dan toch een geheim ontdekt? Of hebben ze toegang tot meer informatie? Waarom behoren zij tot een klein percentage van mensen die wel winst maken met trading?

Tharp beschrijft in zijn boek "Trade your way to Financial Freedom" welke factoren een invloed hebben op het succes van een trader. Tharp zegt heel duidelijk dat psychologie het belangrijkst is en ongeveer 60% van het succes verklaart. De volgende belangrijke bouwsteen bestaat uit goede money management regels en position sizing. Deze bouwsteen is verantwoordelijk voor 30% van het succes. Het systeem dat gebruikt wordt om instappunten te bepalen is slechts verantwoordelijk voor 10% van het succes. Slechts 10 procent!

trading succes

Ken je alles van technische analyse? Mooi zo. Maar spijtig genoeg zal deze kennis je amper vooruit helpen op de markt. Money management en psychologie zijn veel belangrijker. Als je een paar eenvoudige money management regels toepast, dan ben je al een heel eind op weg. Het psychologische aspect is echter het moeilijkste. Het toepassen van een strikt trading plan moet je helpen om trades met een hoge slaagkans te selecteren, maar de emoties tijdens de handel kunnen flink oplopen en de twijfel zal vaak toeslaan. Ervaring speelt een belangrijke rol, het leerproces zal dan ook veel tijd vergen.

We bekijken in het volgende hoofdstuk eerst kort het trading plan, waarna het levensbelangrijke money management aan bod komt.


Inhoudstafel Leren Traden Inleiding 2. Trading planAdvertentie

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline
Advertentie

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu