Online beleggen

Je bent hier: Home > Koersen > Brent olie

Olieprijs - Brent

De olieprijs is afhankelijk van vele factoren: de economische groei, beslissingen van de OPEC, speculatie,... Net omwille van de grote bewegingen is speculeren op de olie prijs populair onder beleggers.

Wat is de olieprijs vandaag? Bekijk de actuele oliekoers hier onder en raadpleeg ook de olieprijs grafiek.

🚀 Finst - De slimste manier om te investeren in crypto. Meld je aan en ontvang 20€ » 📈

Olieprijs grafiek - Brent Olie (Amerikaanse dollars)

Klik hier voor de Brent olie grafiek op TradingView en maak en bewaar zelf je technische analyses.


De dynamiek achter de prijs van olie

De wereld van energie en financiën wordt sterk beïnvloed door de olieprijs, die zelfs een indicator is van de wereldwijde economische gezondheid.

Wat is de olieprijs?

De olieprijs verwijst naar de kostprijs van een vat ruwe olie op de internationale markt. De twee belangrijkste soorten ruwe olie die vaak worden aangehaald, zijn West Texas Intermediate (WTI) en Brent crude.

De Brent olie is de standaard binnen de internationale handel in olie. De Brent Crude is een benchmark voor de andere oliesoorten en wordt in Londen verhandeld in Amerikaanse dollars. De geafficheerde prijs is voor 1 vat ruwe olie (een vat is 159 liter). De andere bekende benchmark is de West Texas Intermediate (WTI), die in New York wordt verhandeld, uiteraard ook in Amerikaanse dollars.

Verwachting olieprijs: wat brengt de toekomst?

Analisten proberen de toekomstige richting van olie te voorspellen op basis van verschillende factoren, waaronder de economische groei, geopolitieke gebeurtenissen, vraag en aanbod, productiequota van olieproducerende landen en de invloed van hernieuwbare energiebronnen.

Er is dus geen eenvoudig antwoord op wat de prijs van olie gaat doen. Het voorspellen van de koers is een uitdaging en experts proberen met geavanceerde analyses en modellen een beeld te schetsen van mogelijke scenario's.

Waarom daalt de olieprijs?

Wanneer het economisch gezien wat minder gaat, zal ook de vraag naar olie dalen. Olie is een grondstof in bepaalde productieprocessen en het is ook nodig om goederen te kunnen vervoeren, bijvoorbeeld via schip of vliegtuig. Als de economische groei vertraagt en er dus minder vraag is naar goederen en diensten, komt dat al snel tot uiting in de vraag naar olie. De olieprijzen zullen dalen en weerspiegelen op deze manier de zwakkere economie.

De opkomst van hernieuwbare energie zet ook de vraag naar olie onder druk. Minder woningen worden verwarmd met huisbrandolie en er wordt meer gekozen voor warmtepompen. Tegenwoordig rijden er ook meer elektrische wagens rond. Als de elektriciteit voor al deze warmtepompen en motors wordt opgewekt door bijvoorbeeld windmolens, zal ook de vraag naar olie gestaag afnemen.

Waarom stijgt de olieprijs?

De stijging van de koers kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een oorlog veel invloed hebben op de prijs van olie. Spanningen in het Midden-Oosten zorgen misschien voor export problemen, waardoor het Westen al snel met een tekort aan olie zal kampen. In dat geval zal de olieprijs stijgen omdat er problemen zijn langs de aanbodkant.

Wanneer de economie op volle toeren draait, zal er ook veel vraag zijn naar olie. Er moeten veel goederen geproduceerd en vervoerd worden. De vraag naar olie vanuit de transportsector stijgt: vliegtuigen en schepen werken immers vooral op aardolie. Daarnaast gaan in een hoogconjunctuur veel mensen ook makkelijker op reis per vliegtuig enzovoorts. De hoge vraag naar olie zal zich vertalen in een hogere oliekoers.

Kortom, de olieprijs is een barometer voor de gezondheid van de wereldeconomie en heeft een impact op diverse industrieën wereldwijd. Vaak is ook de gasprijs gekoppeld aan die van olie en bewegen beide grondstoffen in dezelfde richting. Dit komt voort uit complexe marktmechanismen en de historische relatie tussen beide grondstoffen.

Recente artikels over olie


Vraag naar olie neemt toe

Vraag naar olie neemt toe

woensdag 24 januari 2024

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verhoogt zijn verwachtingen voor de vraag naar olie in 2024.


Economische zorgen houden olieprijs in de tang

Economische zorgen houden olieprijs in de tang

maandag 25 december 2023

Waarnemers verwachten in 2024 een moeilijk economisch jaar met mogelijk een recessie.
Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu