Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Vraag naar olie neemt toe

Vraag naar olie neemt toe

Vraag naar olie neemt toe

woensdag 24 januari 2024 - door Redactie

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verhoogt zijn verwachtingen voor de vraag naar olie in 2024.

Volgens het IEA zal de vraag naar olie dit jaar stijgen met 1,24 miljoen vaten per dag. Het is al voor de derde keer in enkele maanden tijd dat de verwachtingen worden opgetrokken.

Renteverlagingen

Het optrekken van de verwachtingen komt door de betere vooruitzichten voor de economische groei. De markt rekent op renteverlagingen door de centrale banken, wat de economie zou moeten ondersteunen. Zeker met het oog op de verkiezingen in de VS, is de kans groot dat de Fed zich soepel zal opstellen.

Een stijgende vraag naar olie kan zich vertalen in een hogere olieprijs, als het aanbod de vraag niet kan volgen tenminste.

Geopolitieke spanningen

Een factor van belang langs de aanbodkant zijn de geopolitieke spanningen, ondermeer in het Midden-Oosten. De aanvallen van Houthi rebellen op schepen in de Rode Zee zorgen voor vertragingen in de internationale handel en de aanvoer van olie naar het Westen. Een verdere escalatie van de oorlog tussen Israƫl en Hamas zou ook een impact kunnen hebben op de productie in de regio en de export mogelijkheden.

Surplus

Volgens het IEA zal er echter wel een surplus op de oliemarkt blijven. De stijgende productie bij non-OPEC landen zouden haperingen bij de OPEC landen moeten compenseren.

Peak oil

Opvallend is dat het IEA blijft vasthouden aan de voorspelling dat 'peak oil' zich zal voordoen rond 2030. Dat is het moment waarop de vraag naar olie uittopt, omdat een groot deel van de markt op dat moment de overgang naar groene energie heeft gemaakt.

De OPEC zelf denkt daar totaal anders over. Zij zeggen dat de vraag naar olie nog zeker twee decennia zal groeien. Voor 2024 voorspellen ze een groei van de vraag van 2,25 miljoen vaten per dag, ruim een miljoen meer dan wat het IEA voorspelt. In 2025 zal dat volgens de OPEC een groei van 1,85 miljoen vaten per dag zijn.

Grafiek van Brent olie

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu