Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Economische zorgen houden olieprijs in de tang

Economische zorgen houden olieprijs in de tang

Economische zorgen houden olieprijs in de tang

maandag 25 december 2023 - door Redactie

Waarnemers verwachten in 2024 een moeilijk economisch jaar met mogelijk een recessie.

Zowel beurshuis Goldman Sachs als het International Energy Agency verwachten dat de olieprijs in 2024 gemiddeld tussen de 70 tot 90 dollar per vat zal liggen. De olieprijs kan weliswaar iets hoger uitkomen dan de huidige koersen rond 79  dollar, maar spectaculaire stijgingen worden dus niet verwacht.

Voldoende aanbod

Voor 2024 wordt er nergens een tekort op de oliemarkten verwacht. Landen als de VS, Brazilië, Noorwegen en Canada zullen voldoende olie naar de markt brengen. De kans op veel hogere olieprijzen zit er volgens waarnemers niet in, behalve als er zich onverwachte geopolitieke schokken voordoen, zoals nieuwe oorlogen. Of denk aan de houthi's die schieten op schepen in de Rode Zee of piraten die het gemunt hebben op tankers. 

Zwakke economie

Langs de vraagkant verwachten economen een vertraging van de wereldeconomie. Een tragere groei zet de vraag naar olie onder druk. Om deze reden heeft de OPEC+ de productie reeds verlaagd.

Ook in 2024 zal Azië en China een belangrijke afzetmarkt voor olie zijn. De markten zullen dan ook reageren op wijzigingen in de groeiverwachtingen voor de Chinese economie. 

Energie transitie

Citigroup verwijst ook naar de energie transitie die de vraag naar olie onder druk zet. Elektrische auto's worden steeds populairder en ook voor de verwarming van woningen wordt er overgestapt op warmtepompen.

Ook de inflatie verwachtingen liggen lager voor 2024. De markten verwachten dat de Fed volgend jaar zal starten met een rondje renteverlagingen.

Grafiek van Brent olie

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu