dinsdag 12 februari 2019 - door Redactie
De ondergang van de crypto exchange QuadrigaCX bewijst het opnieuw: de private sleutels van een grote som aan cryptomunten bewaar je best in een eigen hardware wallet.
QuadrigaCX ging begin februari offline nadat oprichter en CEO Gerald Cotton in december overleed aan de gevolgen van de ziekte van Crohn. Volgens de exchange was Cotton de enige die de paswoorden of PIN codes kende van de cold wallets, waardoor ze nu geen toegang meer hebben tot zo'n 180 miljoen dollar aan cryptocurrency. Hierdoor zijn de tegoeden bevroren van de zowat 115.000 klanten.
De toekomst zal uitwijzen of dit verhaal wel klopt. Op zich is het al vreemd dat in een grote exchange slechts 1 persoon de paswoorden kent van hardware wallets. Daarnaast bestaan er ook seed phrases waarmee je een verloren gegane hardware wallet opnieuw kan herstellen op een nieuw apparaat. Ook hierover blijkt niemand te beschikken.
Er verschijnen steeds meer berichten in de media die de wenkbrauwen doen fronsen. Zo zegt Cottons vrouw dat hij alle activiteiten voor QuadrigaCX uitvoerde op slechts 1 laptop, die beveiligd is met een wachtwoord. Er werd een bedrijf ingehuurd om de laptop te kraken om zo "toegang te krijgen tot de verloren fondsen". Maar een laptop is natuurlijk geen hardware wallet dus deze tegenstrijdige verklaringen zorgen voor nog meer onzekerheid. Onderzoekers wijzen er trouwens ook op dat ze nergens bewijzen hebben gevonden dat QuadrigaCX wel degelijk cold wallets in bezit had.
Een scan in de publieke blockchain lijkt vooral aan te tonen dat QuadrigaCX de fondsen verdeeld had over verschillende wallets die ze aanhielden bij andere exchanges, wat ook bevestigd werd door een exchange als Kraken. Het is nog maar de vraag of deze fondsen ooit nog kunnen terugkeren naar de klanten, want ondertussen doen de gekste geruchten de ronde over een mogelijke 'exit scam'. Zo is Cotton overleden in India, een land waar je vrij eenvoudig een vals 'death certificate' kan kopen. Bovendien zou de mede-oprichter van QuadrigaCX de valse naam Michael Patryn gebruikt hebben. Zijn echte naam zou Omar Dhanani zijn, een crimineel die reeds eerder veroordeeld is voor creditcard fraude en identiteitsdiefstal.
De ondergang van QuadrigaCX heeft ondertussen wel heel wat persoonlijke drama's aan het licht gebracht. Zo is er het verhaal van Tong Zou, die al zijn spaarcenten verloor. Om te besparen op een geld transfer van de VS naar Canada besloot hij 420.000 dollar om te zetten in Bitcoin en vervolgens naar QuadrigaCX over te maken. Later zou hij dit via Quadriga dan weer omzetten in Canadese Dollar die hij op deze manier zou kunnen opnemen bij zijn nieuwe bank in Canada. Het lukte echter niet om zijn geld weer op te vragen en momenteel kan er vanuit gegaan worden dat hij alles kwijt is.
Ook voor alle andere klanten is het bang afwachten of ze nog iets van hun fondsen gaan terug zien. Zelfs voor de sluiting van de exchange was er al nieuws dat de alarmbellen had moeten doen afgaan. Zo doken er op internet meerdere klachten op van klanten die lang moesten wachten als ze geld wilden opnemen. Vermoedelijk had de exchange dus al langer liquiditeitsproblemen. Er zijn geruchten dat de 'withdrawals' van klanten alleen doorgingen als er nieuwe klanten waren die stortingen hadden gedaan.
De financiële put die overblijft is momenteel gigantisch. QuadrigaCX heeft slechts 375.000 dollar cash op zijn rekeningen staan en is aan klanten zo'n 250 miljoen dollar verschuldigd, waaronder dus 180 miljoen dollar aan cryptocurrency.
Het debacle maakt alvast duidelijk dat je de private sleutels van een omvangrijke som aan cryptomunten beter zelf kan bewaren op een eigen hardware wallet zoals de Ledger Nano S of de nieuwe Ledger Nano X.
Grote sommen aan cryptocurrency aanhouden in de wallets van exchanges houdt altijd een risico in: je weet namelijk nooit op voorhand of een exchange gaat kapseizen.
Update 2020: een Belgisch bedrijf lanceert de revolutionaire cold wallet NGRAVE.
Wanneer je cryptocurrency opnieuw in fiat geld wil omzetten, zoals euro's of dollars, dan kan je dit beter in verschillende stappen doen. In plaats van het ganse bedrag over te maken naar slechts één enkele exchange, kan je beter in verschillende keren een deel van je cryptomunten verkopen en hiervoor meerdere exchanges gebruiken. In dat geval kan je nooit al je spaarcenten verliezen als de door jou gekozen exchange plots in liquiditeitsproblemen komt. Op onze website vind je een overzicht van aanbieders waar je cryptomunten kan kopen of verkopen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".