Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Binnenkort dan toch een Ether ETF?

Binnenkort dan toch een Ether ETF?

Binnenkort dan toch een Ether ETF?

donderdag 23 mei 2024 - door Redactie

In de voorbije dagen zijn de kansen op een goedkeuring van een Ether ETF sterk gestegen.

Na de succesvolle introductie van de spot bitcoin ETF's wou Wall Street dit nog eens overdoen met een Ether ETF. Lang leek het er naar uit te zien dat de SEC een Ether ETF niet zou goedkeuren, maar sinds kort lijken de regulatoren een bocht te maken. De Ether koers is de voorbije dagen dan ook met 20% gestegen.

Security

Een blijvend struikelblok is de vraag of Ether een security of effect is. Bitcoin is dat duidelijk niet, vanwege het sterk gedecentraliseerde karakter en het feit dat er geen onderneming achter schuilgaat.

Om een antwoord op deze vraag te vinden wordt gebruik gemaakt van de Howey Test, die bestaat uit drie bestanddelen:

  • geld wordt geïnvesteerd door een belegger;
  • er is een verwachting op winst door koersstijging of periodieke uitkeringen zoals een dividend of rente;
  • er is een achterliggende onderneming en het succes van de onderneming zorgt ook voor winst voor de beleggers;
  • het succes van de belegging is afhankelijk van de inspanningen van anderen.

In het geval van Ether zorgt staking voor periodieke inkomsten, terwijl er ook iets bestaat als de Ethereum Foundation met als duidelijke leider Vitalik Buterin. Dat zorgt er dus voor dat Ether misschien wel een security is.

Vertragingsmanoeuvres SEC

VanEck diende een aanvraag in voor een spot Ether ETF, maar de SEC koos eerder al voor uitstel. De termijn waarbinnen de SEC dan een beslissing moet maken wordt zo verlengd.

Bij de spot bitcoin ETF's was er een lange periode waarin de SEC in gesprek wat met de uitgevers, waarna zij verschillende keren de details van hun ETF's moesten wijzigen en hun aanvragen moesten updaten. In het geval van de Ether ETF's bleef de SEC zwijgzaam, waardoor iedereen er van uitging dat de SEC het product zou afkeuren.

Schot in de zaak

Maar plots kwam er dan toch schot in de zaak in de afgelopen dagen. De SEC maakte een gigantische bocht en vroeg aan de beurzen om hun 19b-4 filings aan te passen. Dat gaat over de manier waarop deze ETF's op de beurzen zouden verhandeld worden. Prompt verhoogden de Bloomberg ETF watchers hun inschatting op een goedkeuring van de Ether ETF's van 25% naar 75%.

Een andere belangrijk noodzakelijk document is een zogenaamde S-1 filing die de uitgever van de ETF moet doen. Maar ook hier is er plots beweging. Zo paste Fidelity zijn filing aan en gaven ze aan dat ze geen staking van Ether zouden doen, wat voordien wel het geval was.

VanEck

Vandaag is de laatste dag voor de SEC om de VanEck spot Ether ETF goed te keuren. Hoewel iedereen er van overtuigd is dat het in eerste instantie een afkeuring zal worden, lijkt de weg naar een goedkeuring binnen enkele weken wel ingezet.

UPDATE: De SEC heeft donderdagavond de 19b-4 formulieren goedgekeurd, een eerste belangrijke stap voor een volledige goedkeuring van de spot Ether ETF's. Nu moeten vervolgens de S-1 formulieren goedgekeurd worden. Bij de meeste uitgevers is het nu alle hens aan dek om nog de laatste aanpassingen te doen. Mogelijk gaat de SEC nog wijzigingen vragen zoals dat ook bij de bitcoin ETF's het geval was. Als alles snel gaat, dan zou de goedkeuring van de S-1 formulieren in juni kunnen gebeuren, waarna de ETF's op de beurs gelanceerd worden.

Lees hier meer over cryptomunten kopen.

Ethereum grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu